REUTERS
INSTRUKTOR HNS-A ZA VAR

KAKO JE VAR POSTAO JEDAN OD JUNAKA LP: BRUNO MARIĆ OTKRIVA DETALJE 'Glavni sudac provjerava kontakt na snimkama u normalnoj brzini'

INSTRUKTOR HNS-A ZA VAR BRUNO MARIĆ: 'Mora biti čista i očita pogreška glavnog suca da se njegova prvotna odluka mijenja VAR-om'
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 19. travanj 2019. 21:32

Nezaobilazni junak četvrtfinala Uefine Lige prvaka ponovno je bio VAR (Video Assistant Referee) i ne treba uopće sumnjati da će moderna tehnologija svakom sljedećom utakmicom nastaviti dokazivati ljudske nesavršenosti i pomagati sucima da bi što pravednije presudili sporne situacije, odnosno da bi se izbjegle očite pogreške.

Međutim, trebat će puno vremena dok nogometni puk ne nauči protokole kojima Video pomoćni sudac pomaže glavnom. Primjerice, za novinare će Hrvatski nogometni savez održati edukaciju za mjesec dana, što će olakšati izvještavanje s terena i redakcija te pridonijeti informiranju javnosti.

“TOUCH SCREEN”

Proteklih tjedana pisalo se o VAR-u, koji u hrvatski nogomet ulazi, ako se sve odvije prema planu, u proljetnom dijelu sljedeće sezone, a već su se neke utakmice eksperimentalno radile “offline”. HNS-ov instruktor za VAR Bruno Marić dao nam je odgovore na pitanja koja su se javila nakon utakmica Manchester City - Tottenham (4-3) i Porto - Liverpool (1-4). Tko bira kamere za ekran uz teren s kojeg sporne situacije pregledava glavni sudac i kada se bez gledanja vjeruje VAR-u odnosno AVAR-u (Assistent VAR, pomoćni video suci, jedan od njih tri zadužen je za praćenje zaleđa).

Split, 150416. 
Stadion Park mladezi.
Utakmica 31. kola Maxtv 1.HNL izmedju RNK Split - NK Inter Zapresic. 
Na fotografiji: sudac Bruno Maric.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Bruno Marić

- Sudac u VAR sobi nakon pregleda snimke predlaže sucu utakmice s koje kamere je najbolje provjeriti, one iz najboljeg kuta, ali glavni sudac može tražiti dodatnu snimku, da bude sto posto siguran. Važno je napomenuti da sudac utakmice u posebnom prostoru za provjeru prvo gleda snimku jedne kamere preko cijelog ekrana, jer onako zadihan, pokazalo se dosad, ne može držati koncentraciju na podijeljeni ekran. Kad mu se puls smiri može, pa sam preko “touch screena” upravlja ekranom - objašnjava nam Bruno Marić i posebno naglašava kako glavni sudac provjerava je li bilo igranja rukom:

- Prvo mu se pokaže zaustavljena snimka mjesta kontakta, kako bi se usredotočio na nju, a potom pusti snimka u normalnoj brzini, da procijeni je li taj kontakt kažnjiv. Onda on može vraćati tu snimku nekoliko puta dok ne zauzme svoj konačni stav, a može pitati i ima li snimka još iz nekog kuta, no već mu se iz VAR sobe pusti najbolja postojeća snimka situacije.

Tako se provjerava i kontakt za kazneni udarac, jer usporeno skoro svaki ispada kažnjiv. Što se, pak, zaleđa tiče, ono spada u takozvane činjenične odluke, a ne u slobodno sudačko uvjerenje; glavni sudac vjeruje u AVAR provjeru gdje se nalazio napadač u odnosu na zadnju liniju obrane, no, naglašava Bruno Marić, postoji i tu mogućnost da sam pogleda snimku:

- Ako se radi o situaciji je li napadač utjecao na vratara, tada glavni sudac sam procjenjuje, a može pozvati i svog pomoćnika, koji jest ili nije mahao zaleđe, da provjeri snimku i definitivno odluči.

ODGODA ZVIŽDUKA

Svima je manje-više jasna situacija kad pomoćnik ne označi zaleđe, pogodak bude postignut, pa se naknadno, pregledom VAR-a ne priznaje, kao Cityjev za 5-3. Međutim, što kada pomoćni sudac digne zastavicu, a igrač u isto vrijeme, svjesno ili nesvjesno, svejedno, postiže pogodak, kao Mane za Liverpoolovih 0-1 u Portu, kojeg čak nije ni slavio, očito i sam sumnjajući da je regularan.

- Kad postoji VAR važna je odgoda mahanja pomoćnog suca ili odgoda zvižduka glavnog suca kojim pokaže na centar. Pomoćnik, ako nije siguran, ne diže zastavicu i u slučaju pogotka AVAR ga provjerava, ali ako je bila dignuta, jer je pomoćnik bio siguran u svoju odluku, a glavni osjeti da je situacija granična, traži provjeru prije nego što pokaže na centar i prizna pogodak.

Protokoli propisuju i što se provjerava VAR-om, naučili smo to još tijekom SP-,a poglavito u finalu, pa Marić ponovno naglašava:

- Mora biti čista i očita pogreška glavnog suca da se njegova prvotna odluka mijenja VAR-om.

U kojim se situacijama koristi VAR?

- provjera golova, što uključuje i eventualne prekršaje tijekom cijele akcije kod pogodaka iz igre

- kazneni udarci

- izravni crveni kartoni

- provjera identiteta igrača kod javnih opomena ili isključenja

Linker
19. travanj 2024 11:14