REUTERS/Phil Noble
POTPUNA DOMINACIJA

KAKO SE DOGODIO BOOM ENGLESKIH KLUBOVA I NEOPISIVI USPJEH U EUROPSKIM NATJECANJIMA? Niko Kovač istaknuo presudni faktor

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 11. svibanj 2019. 01:21

Otkad se europski kupovi igraju u ovakvim formatima, nikad se još nije dogodilo da sva četiri finalista u dva najbolja europska klupska natjecanja dolaze iz jedne zemlje! S pravom sad na Otoku mogu zapjevati “Football’s Coming Home”, četiri engleska kluba razigravat će za dvije europske krune - u finalu Lige prvaka, 1. lipnja u Madridu, igrat će Liverpool i Tottenham, dok će o prvaku Europske lige u međusobnom dvoboju 29. svibnja u Bakuu odlučivati Chelsea i Arsenal!

Dosad je najbliža ovom nestvarnom dostignuću bila Španjolska, koja je u sezoni 2015/16. dala trojicu finalista - Real je u Milanu u finalu Lige prvaka svladao madridski Atletico (2:1), a Sevilla je uzela Europsku ligu, finalnom 3.1 pobjedom protiv Liverpoola u Baselu.

Traženje razloga

Inače, u dosadašnjim finalnim okršajima europskih kupova, samo su dva puta engleski klubovi bili finalisti. U finalu Kupa UEFA, u sezoni 1971/72., Tottenham je nakon dvije utakmice bio bolji bio bolji od Wolverhamptona. U gostima su Spursi slavili 2:1, a na uzvratu u Londonu bilo je 1:1. Nadalje, u finalnom okršaju Lige prvaka u sezoni 2007/08., Manchester United u Moskvi je svladao Chelsea 6:5 nakon izvođenja 11-eraca, poslije 120 minuta igre bilo je 1:1...

Kako se zapravo dogodio taj boom engleskih klubova u europskim natjecanjima, gdje su razlozi takvoga neopisivog uspjeha? Pozabavimo se malo nastupom engleskih klubova posljednjih sezona u Ligi prvaka. Posljednji engleski osvajač Lige prvaka bio je Chelsea, koji je u Münchenu prije sedam godina svladao Bayern nakon izvođenja 11-eraca (4:3, 1:1). A nakon toga, Englezi su u pet navrata imali samo jedan klub u četvrtfinalu, dok u sezoni 2014/15., uopće nisu imali predstavnika među osam najboljih klubova elitnog natjecanja!

Tada se podigla bura na Otoku i tražili su se razlozi zbog kojih klubovi iz, po mnogima, najjače svjetske lige (najbogatije definitivno!) ne mogu ništa napraviti u Ligi prvaka.

Nabrajalo se svašta što možebitno koči europski uspjeh Engleza. Primjerice, čak četiri natjecanja u kojima igraju najbolji klubovi (prvenstvo, FA kup, Liga kup i europski kup)...

- Treba ukinuti Liga kup, to je besmisleno natjecanje. Istina, donosi trofej, znamo i da postoji poslovni interes, ali momčadi se previše troše - uglas su prije dvije sezone rekli Jose Mourinho i Pep Guardiola.

Nadalje, kao veliki je problem istaknuta i činjenica da engleski klubovi, za razliku od ostalih, nemaju zimsku stanku! I to ‘silovanje’ tradicije po nekim je stručnjacima bio najveći razlog nekonkurentnosti engleskih klubova u Ligi prvaka...

- Postojeći ritam ubija igrače - rekao je Guardiola.

- Ovo je ludost, to nitko normalan ne može izdržati - bile su riječi Jürgena Kloppa.

- Igranje bez stanke sputava naše nade u uspješnost u Ligi prvaka - zaključio je Mourinho.

I što sad? I ove su sezone engleski klubovi igrali u četiri natjecanja, i ove sezone nije bilo zimske stanke na Otoku! A klubovi su im pokorili Europu! Jedino je pravilo, dakle, da - nema pravila! Ne postoji ta formula koja jamči uspjeh, nitko to još nije izmislio. Nogomet je, poput života, nepredvidiv, nerijetko i nepravedan, ali kad te nagradi, onda emocije eruptiraju...

- Hvala nogometu, bez njega bi život bio besmislen - kroz suze je izrekao povijesnu rečenicu menadžer Tottenhama Mauricio Pochettino, koju sekundu nakon šokantne pobjede njegove momčadi u Amsterdamu protiv Ajaxa.

Potankosti često odlučuju o sudbinama trenera, igrača i klubova, iskorišteni ili promašeni 11-erac zna odvesti karijeru, ali i život, na neku sasvim drugu stranu, negativnu ili pozitivnu. Ove se sezone, nakon pet uzastopnih osvajanja naslova u Ligi prvaka španjolskih klubova, posrećilo Englezima, koji će, k tome, osvojiti i Europski superkup, domaćin kojeg je Istanbul.

Visoka razina

- Razine igre u Engleskoj vrlo je visoka, a Premier liga je najbolje prvenstvo u Europi - kaže menadžer Chelseaja Maurizio Sarri, a njegov kolega na klupi West Hama, Manuel Pellegrini, dodaje:

- Veliko je postignuće za engleski nogomet da imaju četiri kluba u europskim finalima. To je veliki korak za ovu ligu, koja je strahovito jaka. Ni jednom klubu iz vrha ljestvice nije lako pobijediti nekoga iz donjeg doma, ni u jednoj drugoj ligi nije tako - smatra Pellegrini.

No, nisu se svi na Otoku raspametili činjenicom da su engleski klubovi ‘okupirali’ Europu. Pa tako ima i ovakvih razmišljanja:

- U redu, imamo četiri kluba u europskim finalima. Ali, koliko će engleskih igrača nastupiti u tim dvobojima?

Pitanje svakako nije bez temelja. Jer, u uzvratnim polufinalnim okršajima Lige prvaka i Europske lige nastupila su na četiri utakmice, računajući i izmjene, ukupno 14-orica Engleza - za Liverpool su igrala šestorica, za Tottenham petorica, za Chelsea dvojica, a za Arsenal samo jedan...

Uspjesi engleskih klubova? Novac je ipak presudan faktor u toj priči

Niko Kovač osvrnuo se i na polufinala europskih kupova nakon koji se pokazalo kako je engleski Premiership trenutačno daleko najmoćnija liga. Kovač smatra da je i Primera daleko bolja od Bundeslige, jer u obje te lige sada igraju najbolji igrači na svijetu. Na pitanje zašto je tome tako, rekao je:

- Money makes the world go round - odgovorio je na engleskom.

Soccer Football - Bundesliga - 1. FC Nurnberg v Bayern Munich - Max-Morlock-Stadion, Nuremberg, Germany - April 28, 2019  Bayern Munich coach Niko Kovac      REUTERS/Ralph Orlowski  DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video - RC1F063ADF50
REUTERS/Ralph Orlowski

- Vidjeli smo kod Eintrachta da se sa željom može nešto postići, ali novac je presudan faktor. Zašto najbolji igrači na svijetu ne dolaze u Njemačku? Sigurno nije zbog kvalitete života, samo je novac u pitanju - zaključio je Kovač.

Činjenica jest da, osim Bayerna, u Njemačkoj niti jedan klub nije u stanju pratiti ritam najboljih klubova na svijetu što se igračkih i trenerskih plaća tiče. (ski)

Linker
21. travanj 2024 06:49