REUTERS/Daniele Mascolo
ZASTRAŠUJUĆA NAJAVA

KAKVA DEMONSTRACIJA MOĆI I UPOZORENJE ZA UTORAK! Dinamo zabio četiri gola neugodnom protivniku u HNL-u, ali Šahtar je i to uspio debelo nadmašiti

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 18. listopad 2019. 21:55

Ukratko, bila je to demonstracija moći. Nitko nije ni očekivao da će novi prvoligaš Kolos iz Kovalivke, sela od 1.500 žitelja pokraj Kijeva, ozbiljnije nauditi moćnom Šahtaru iz Donjecka, ali ono što su u petak navečer prikazali u prinudnom domu Rudara u Harkivu, ipak je bilo ispod svake razine.

Šahtar je protiv novog prvoligaša imao idealnu predigru za ono što ga na tom istom stadionu Metalista čeka u utorak u 3. kolu skupine C Lige prvaka. Skauti zagrebačkog Dinama dobro su mogli vidjeti što bi se hrvatskom prvaku moglo dogoditi ukoliko protiv Šahtara ne bude na pravom razini. Iz Harkiva je prema Maksimiru odaslano ozbiljno upozorenje.

Šahtar je slavio s uvjerljivih 6:0 te i u 11. kolu ukrajinskog prvenstva upisao 11. pobjedu. Momčad portugalskog trenera Luisa Castra ima gol-razliku 36:6, 33 boda, 11 više od Desne i kijevskog Dynama, čije su ligaške utakmice na rasporedu danas i sutra.

Nije Castro koristio ni svoje najjače adute, osim onih izostalih, na klupi je ostavio jednog od najboljih ofenzivaca Marlosa, standardnog stopera Serhija Krivcova, dosad uglavnom glavnog desnog beka Serhija Bolbata, dok izraelsko krilo Manor Solomon nije bio ni na klupi. I takav je Šahtar bio prejak za goste iz Kovalivke. Pokazali su Rudari Kolosu tko je u Ukrajini div.

Već u 5. minuti Šahtar je poveo, Denis Kostišin je pogriješio, pogodio u nogu Taisona, a miran egzekutor za 1:0 bio je Junior Moraes, brazilski Ukrajinac, najbolji strijelac Šahtara. Šokirani gosti trebali su vremena da dođu k sebi, no kad su uspostavili ravnotežu na travnjaku, krenuo je njihov potop. U 26. Jevhen Konopljanka je nakon prodora izmijenio dodavanje s Taisonom i povećao prednost, a u 32. pogodio je lijevi bek Dodo nakon sjajnog slaloma i asistencije Alana Patricka.

Potkraj prvog dijela u akciju je krenuo kapetan Taison i gol Kolosa pogodio u 43. i 45. minuti. Prvo mu je asistirao Tete, a potom i Moraes. Ni u jednom domaćem ligaškom dvoboju od svibnja Šahtar nije zabio manje od tri pogotka, a pet golova u prvom dijelu posljednji je put postigao prije godinu dana, kad je kod Karpata u prvenstvu na kraju slavio sa 6:1.

Početkom nastavka gosti su pogodili okvir vrata pa su u 61. primili i šesti pogodak, 12. gol u 14. utakmici ove sezone postigao je Junior Moraes.

Linker
24. travanj 2024 00:46