Damir Krajač/Cropix
NAJVAŽNIJA UTAKMICA

KAKVA DRAMA U MAKSIMIRU, ŠEST GOLOVA, DVA CRVENA I VELIKA TUGA U ZAGREBU Dinamo u sudačkoj nadoknadi prokockao prednost od 3:1!

Nevjerojatna utakmica u 4. kolu Lige prvaka. Dinamo je u 89. minuti zabio za 3:1, ali nije bilo dovoljno! Nakon čak osam minuta nadoknade, provjeravanja VAR-a i penala koji je izborio Pjatov, Šahtar se vratio do 3:3. Borba za drugo mjesto ostaje otvorena do samog kraja...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. studeni 2019. 00:08

Nevjerojatno! E, ovo je bilo pravo prokletstvo! Dinamo je u osmoj minuti sudačke nadoknade primio pogodak iz jedanaesterca i tako je utrka za osminu finala Lige prvaka ostala otvorena. Kao i ona za proljeće u Europi kad se radi o Europskoj ligi.

Dogodila se zapravo nemoguća priča. Dinamo je vodio 3:1 nekoliko minuta prije kraja utakmice, već se slavilo u Maksimiru, a onda je Theophile napravio prekrašaj nad vratarom Šahtara Pjatovom. Brych je uz pomoć VAR-a pokazao na jedanesterac i nažalost, slavlje koje je već bilo pripremljeno u Maksimiru pretvorilo se u tugu. Neviđena priča, ali koja se loše završila po Dinamo. Naravno, još ništa nije izgubljeno, ovaj Dinamo može do trijumfa protiv Atalante, može u zadnje kolu i protiv Citiya, ali ostaje ogroman žal, jučer se sve moglo rješiti. Čudesno je zapravo kako su Modri izgubili već dobiveno.

Prva dionica utakmice ponudila je ravnopravnu priču. Na startu smo dobili dojam kako su Bjeličini dečki bili malo impresionirani, kao da nisu vjerovali da mogu odmah stisnuti i nokautirati goste iz Ukrajine. U tim početnim trenucima, dok je maksimirski stadion žestoko bodrio Modre, Šahtar je izgledao bolje, geometrija igre momčadi Luisa Castra bila je možda i ponešto iznenađujuća za Dinamo. Upravo je takva izvedba gostiju dovela do pogotka koji ih je doveo u prednost. Bio je to nekako jako jeftin pogodak, onako, iz ničega. Jedna sasvim obična akcija, rezultitala je pogotkom.

0:1 - Patrick

Moraes je probio bok, ubacio na nekih pet metara, Alan Patrick se ubacio i s pet metara pogodio mrežu nemoćnog Livakovića

1:1 - Petković

Theophile je centrirao s desne strane, Petković je nebeski viosko skočio i glavom pogodio mrežu

2:1 - Ivanušec

Sjajni Bruno Petković fenomemalno je gurnio loptu do Ivanušeca koji se ubacio u šesnasterac i sjajno desnom nogom pogodio suprptnu 'malu mrežicu'.

3:1 Ademi

Olmo je prošao po boku, centrirao po zemlji, na drugoj stativi pojavio se Ademi i pogodio!

3:2 - Kovalenko je centrrao, a Moraes je zabio glavom s nekih sedam metara.

3:3 - Tete

Theophile je napravio prekršaj nad Pjatovom u šesnaestercu, a iz jedanaesterca pogodio je Tete.

Dinamova obrana u tom trenutku realizacije djelovala je posve dezorganizirano, nismo navikli na Modri primaju takve pogotke. Ali upravo je taj pogodak Šahtara aktivirao Dinamo, bio je poseban motivacijski faktor. Nakon pogotka Patricka, Bjeličina momčad promijenila je lice, od pomalo bojažjivog izdanja Modri su se pretvorili u gladne i hrabre lavove. Svakog trenutka nakon što su gubili izgledali su mnogo bolje i sadržajnije. Lopta je putovala brže od noge do noge, rješenja su bila ekonomičnija i mudrija, što se prva dionica približavala kraju, Dinamo je postajao superiorniji i konkretniji.

Istine radi, nije bilo nekih izrazitih prilika, ali vidjelo se da Modri ipak kontrolraju događaje na travnjaku. Valja istaknuti da je Bjeličino iznenađenje za Castra bio Theophile koji se često spuštao po desno boku i stvarao probleme Šahtarovoj obrani. Upravo nakon njegovog prodora i centaršuta Petković je poravnao. U tih prvih 45 minuta vidjeli smo i dvije sumnjive situacije. U jednoj je u šesnaestercu pao Petković, u drugoj Ademi, sudac Felix Brych nije se oglasio...

Nakon sat vremena igre, proklinjali smo sudbinu. Ma daj, zašto se to događa, zašto Dinamo nebesa ne nagrađaju? Nakon dvije pogođene vratnice u Harkivu, jučer se dogodila i greda. Olmo je sjajno uposlio Oršića, koji je spustio po boku, ovaj je opalio, Krivcov je blokirao udarac, a odbijena lopta zaustavila se na gredi! Kakav peh, moglo je i nekoliko centimatara niže. Dvadesetak minuta prije konca, Moro je dobro opalio, Pjatov je obranio, a ubrzo nakon toga Moro je dobio drugi žuti karton i Dinamo je ostao s igračem manje. U istoj minuti kad je isključen Dinamov veznjak, Matvijenko je imao zicer, ali njegov udarac s pet metara, Livaković je fenomenalno obranio.

Nenad Bjelica je nakon iskljulenja More iz igre izvadio Mislava Oršića, a u igru je uveo mladog Marka Điru. Kakav je to dobar potez bio! Upravo je nad Đirrom napravljen prekršaj nakon kojeg je Marlos dobio drugi žuti karton, pa su snage na travnjaku do kraja utakmice bile izjednačene. Dinamo je odmah to iskoristio, pa odmah prosuo... Kakva šteta.. Ogromna...

DINAMO - ŠAHTAR 3:3 (Petković 25', Ivanušec 83', Ademi 89'/Alan Patrick 13', Moraes 90+3', Tete 90+8'-11m)

DINAMO (3-5-2): Livaković - Perić, Dilaver, Theophile-Catherine - Leovac, Olmo, Ademi, Moro, Stojanović (od 72' Ivanušec) - Oršić (od 77' Đira), Petković (od 90' Kadzior).

ŠAHTAR (4-2-3-1): Pjatov - Dodo, Krivcov, Matvijenko (od 86' Dentinho), Ismaily - Stepanenko (od 90' Marcos Antonio), Alan Patrick (od 85' Tete) - Marlos, Kovalenko, Taison - Junior Moraes.

----------------------------

KRAJ: Reklo bi se - neviđeno. Vodstvo od 3:1, ali Dinamo će se morati zadovoljiti s bodom.

90+9' Žuti karton zaradio je Nenad Bjelica.

90+8' GOOOOL! Livaković gađa stranu, ali Tete zabija.

90+5' Kazneni udarac za Šahtar! Nakon kornera Theophile je udario Pjatova. Gleda se VAR. Penal je potvrđen.

90+4' Žuti karton za Arijana Ademija.

90+3' GOOOOOL! Vraća se Šahtar, za 3:2 zabija Moraes. Leovac ga nije uspio ispratiti u skoku.

90+2' Krasna obrana Livakovića, nakon što se zatresla greda njegova gola.

90' Posljednje izmjene na obje strane. Ulazi Kadzior umjesto Petkovića, a na drugoj strani Marcos Antonio je u igri umjesto Stepanenka. Pet minuta je sudačke nadoknade.

89' GOOOOOOOL! Riješeno je sve! Olmo je uputio fenomenalnu loptu nakon prodora nad Stepanenkom, iz blizine zabija Ademi za konačnu odluku.

88' Petković ponovo šepa, bit će čini se, opet sve u redu s njime za završnicu utakmice. Iako, bit će podosta sudačke nadoknade.

86' Evo odmah i druge. Umjesto Matvijenka ulazi Dentinho.

85' Prva izmjena u momčadi Šahtara. Tete je ušao umjesto Alana Patricka.

83' GOOOOL! Slavlje na Maksimiru. Dinamo vodi 2:1, pogodak je zabio Ivanušec! Petkovićevo zagrađivanje, sjajna asistencija i pogodak Dinamovog džokera s klupe.

82' Livaković je obranio pokušaj Moraesa iz blizine, nije bilo zaleđa.

79' Deset protiv deset! Zbog drugog žutog kartona pocrvenio je Marlos. Šest minuta nakon žutog dobio je i crveni karton. Zanimljivo, dosad je on jedini koji ima karton u gostujućim redovima.

77' Bit će gosti opasni do samoga kraja, priprema se za ulazak mladi Đira koji mijenja Oršića.

75' Livaković je obranio zicer! Slobodni udarac za Šahtar, lopta se našla na par metara od njega, sjajna prilika za Ukrajince.

74' Nakon dužeg vremena - udarac prema Pjatovu. Probao je Moro, vratar gostiju bio je siguran. Odmah potom, Moro je dobio drugi žuti karton zbog prekršaja nad Moraesom na sredini igrališta.

73' Marlos je prvi igrač Šahtara koji je danas dobio žuti karton.

72' Ivanušec ulazi umjesto Stojanovića. Raspored na terenu malo će se promijeniti.

71' Priprema Nenad Bjelica i prva rješenja s klupe, zagrijava se Luka Ivanušec koji bi mogao donijeti promjenu ritma utakmice. Dobra obrana Livakovića na udarac Moraesa.

68' Bila je opasnost pred Livakovićevim vratima, Dinamov vratar pretrpio je prekršaj od Moraesa nakon Taisonovog ubačaja.

65' Petković je ostao s bolnom grimasom na licu nakon jednog duela, ne izgleda da je riječ o ozbiljnijoj ozljedi.

62' Tijek igre usmjeren je na područje terena između dva kaznena prostora. Čekamo neku novu dobru akciju Modrih.

59' Greda! Kakva akcija Dinama. Oduzeta lopta na sredini terena, Olmo je asistirao Leovcu koji je pucao, lopta se od ukrajinskog stopera odbila u prečku.

57' Nije Oršić dobro izveo korner, rodila se kontra u kaznenom prostoru, ali Taison je zakasnio na ubačaj.

55' Ritam utakmice se malko smirio, Dinamo je posložen, koncentriran, a ni odlučnosti mu ne manjka.

52' Dodo se prošetao kroz kazneni prostor Modrih, "prodao" nekoliko lažnjaka, ali je Dilaver sjajno reagirao.

50' Kovalenko je pao u kaznenom prostoru Dinama, nije bilo kontakta s Theophileom. Još jednom se Šahtar brzo otvorio u protuudaru.

48' Sve je u redu s Moraesom, Modri su krenuli nalik gostima u prvom dijelu, s kontrolom lopte i uz još snažniju podršku s tribina.

46' Počelo je drugo poluvrijeme na Maksimiru. Moraes je ostao ležati nakon dobrog ubačaja Olma u gostujući kazneni prostor.

POLUVRIJEME: Nakon sudačke nadoknade od jedne minute, igrači idu prema svlačionicama. U izjednačenoj utakmici i rezultat je izjednačen. Mogao je Dinamo do gola i pred odmor, Ademi se ubacio i pao, Brych je ostao miran.

45' Ušli smo u zadnju minutu prvog dijela na Maksimiru. Theophile je ponovo centrirao, nije izgledalo loše.

41' Nema kaznenog udarca za Dinamo. Publika je na nogama, Petkovića je srušio Ismailly, ali Brych se nije oglašavao. Žuti karton je na drugoj strani dobio Moro zbog prekršaja.

40' Još jedan dalekometan pokušaj, probao je Taison izvana, ovo je bilo još nepreciznije od udarca Alana maločas. Ali, novo upozorenje za Modre.

38' Ostao je Ademi ležati nakon zadobivenog negativnog udarca. Ne bi bilo dobro da se Dinamov kapetan ozlijedi. Zasad je s njime sve u redu.

37' Opasno je bilo pred vratima Livakovića. Alan Patrick je pucao s dvadesetak metara, Perić se našao na putu lopte koja je završila u korneru.

35' Prvi žuti karton na utakmici dobio je Dilaver. Sada će biti prilika iz prekida za goste. Nije dobro pucao Kovalenko.

34' Oršić je odapeo, ali otišlo je visoko preko gola Pjatova.

33' Dinamo je pojačao agresivnost, traži se reposjed, dobivaju se duge, one takozvane ničije lopte. Slobodan udarac za Modre iz dosta dobre pozicije.

31' Još jedna dobra Dinamova akcija. Moro je započeo, Stojanović centrirao za lijevu stranu s koje je lopta stigla do Petkovića. Strijelac dosad jedinog Dinamovog pogotka nije se snašao, bio je korner nakon kojeg je Oršić zapucao iz daljine.

29' Dilaver je očistio jednu nezgodnu loptu nakon duplog pasa Alana Patricka i Marlosa.

27' Tko kaže da samo bekovi Dinama mogu asistirati. Bio je to ubačaj francuskog stopera Theophilea-Catherinea, ali i sjajan Petkovićev skok.

25' GOOOOOOL! Petković je zabio!!! Krasan centaršut Theophilea, Petković je najviši u kaznenom prostoru i to je poravnjanje na Maksimiru.

23' Bilo je nezgodno u kaznenom prostroru Modrih, pao je Marlos, tražili su gosti kazneni udarac ali Perić po mišljenju suca Brycha nije napravio prekršaj.

22' Bit će još prilika za domaće, za koje navijačka podrška ne jenjava. Šahtar ponovo već nekoliko minuta kontrolira posjed.

19' Sjajna prilika za Petkovića! Prva velika šansa za Modre. Centaršut Stojanovića s desne strane Petković je primirio, imao je dosta prostora i pucao, ali Pjatov je fenomenalno obranio prizemnu loptu.

17' Dinamo je osvojio prostor, Ademi je pokrenuo akciju ali Oršićev centaršut nije pronašao nikoga u sredini.

15' Baš kad smo naveli da je sve pod kontrolom, ta se kontrola izgubila. Ali, još je rano pa se sve može i stigne popraviti.

13' GOOOOL! Moraes je ubacio s desne strane, a Alan Patrick zabio za vodstvo Šahtara.

11' Bitka je velika na sredini terena, Šahtar i dalje ima prevlast u toj fazi igre, ali nema ispada u modroj obrani. Reklo bi se, sve je pod kontrolom.

9' S tribina se već čuje poruka navijača Dinama: 'Hoćemo pobjedu', odjekuje Maksimirom.

7' Lijepa akcija Šahtara. Marlos ubacuje pred vrata Stepanenku, ovaj glavom šalje loptu pored vrata.

5' Igra se uglavnom na sredini terena. Stojanović je napravio prekršaj, u Harkivu je rano zaradio žuti karton.

3' Dinamo je prepustio posjed na samom početku svojim suparnicima. Šahtar pokušava izgraditi novi opasan napad.

2' Prvi udarac na vrata Dinama. Taison je zaprijetio Livakoviću, lopta nije išla u okvir gola.

21:00 Utakmica je počela. Sretno, Dinamo!

20:55 Darijo Srna za HRT: "Bit će paklena atmosfera na Maksimiru, to znamo. Isto tako, bit će neuspjeh ako Šahtar ne prođe dalje". Ognjen Vukojević za Novu TV: "Bit će to utakmica s puno golova, Šahtar se ne brani dobro. Dinamo će sigurno igrati napadački nogomet.

20:50 Deset je minuta do utakmice, navijačka oluja krenut će od prvog sučevog zvižduka.

20:30 - Valent Sinković, zlatni olimpijac iz Rija i višestruki svjetski prvak u veslanju, veliki je navijač Dinama i upravo najavljuje utakmicu s travnjaka

20:26 A unutar stadiona atmosfera je fantastična, puni se Maksimir!

20:24 - Stadion se puni, još je nešto više od pola sata do nove velike utakmice Dinama u Ligi prvaka. Uživo smo ispred Maksimira...

20:15 Ples milijuna! U slučaju pobjede Dinamo bi došao na korak do prolaska u osminu finala, a ona sa sobom nosi 9,5 milijuna eura! A budući da to garantira samo pobjeda koja u Ligi prvaka vrijedi 2,7, jasna je računica da Zagrepčani danas igraju potencijalno najskuplju utakmicu u svojoj povijesti! Vrijednu ukupno, dakle, 12,2 milijuna eura...

20:04- Pogledajte atmosferu oko Maksimira sat vremena prije utakmice!

19:55 - Još se prodaju ulaznice, ostalo je još malo mjesta za tribinu - jug. Stadion bi mogao biti krcat, no dosta toga ovisit će i o vremenu večeras...

19:45 - Stigli su i sastavi!

DINAMO (3-5-2): Livaković - Perić, Dilaver, Theophile-Catherine - Leovac, Olmo, Ademi, Moro, Stojanović - Oršić, Petković.

ŠAHTAR (4-2-3-1): Pjatov - Dodo, Krivcov, Matvijenko, Ismaily - Stepanenko, Alan Patrick - Marlos, Kovalenko, Taison - Junior Moraes.

--------------

19:27 - Sve je spremno za spektakl u Maksimiru. Čak se i kiša, barem zasad, smilovala, rasprodane su sve tribine osim južne (oko 1900 ulaznica je još na raspologanju), čekamo sastave.

18:45 Impozantna je lista skauta za večerašnju utakmicu, dovoljno je pogledati popis klubova koji će "skenirati" izlog Dinama večeras.

------------------------

18:15 Dinamo je prigodnom fotografijom pokazao kakvi su kišobrani dozvoljeni za utakmicu, stoga budite oprezni pri izboru.

18:05 Okupljaju se i prvi navijači, a zatekli smo i - gostujuće.

"Četiri dana smo u Zagrebu i sviđa nam se, slično je kao u Ukrajini. Put nas je koštao 500 eura, ali dobro se zabavljamo. Nema veze što je loše vrijeme, glavno da se zabavljamo. Utakmica? Šahktar slavi 2:1!"

UEFA.com

17:32 Povodom 11. rođendana svog psa Rudija, zagrebački gradonačelnik darovao je Dinamo prigodnom tortom (!).

Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

17:20 Kišica lagano pada u nekim dijelovima grada, vidjet ćemo kakva će biti situacija na Maksimiru. Kišobrani su dozvoljeni, što je svakako dobra vijest za sve fanove.

Linker
20. travanj 2024 04:33