Shaun Botterill/Getty Images
PIŠE D. KRUŠELJ

KREĆE NOVA, NIKAD NAPETIJA LIGA PRVAKA Real, Barcelona i Juventus najveći su favoriti, a večeras nas čeka poslastica na Camp Nou

Večeras počinje nova sezona natjecanja po skupinama u Ligi prvaka. Utakmica večeri svakako je okršaj Barcelone i Juventusa na Camp Nou.
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 12. rujan 2017. 11:41

Zinedine Zidane s ambicijom da sazida Realovu modernu trofejnu dinastiju, Paris St. Germain s urnebesnim novim napadom teškim 400 milijuna eura i čak pet transferima napucanih engleskih klubova koji reže na tradicionalne španjolske sile jer su posljednjih godina prisvojile natjecanje. Pred vratima je nova i nikad napetija kampanja Lige prvaka.

Otkako se iz oblaka madridske skepse spustio na klupu kraljevskog kluba, Zidane nije samo dokazao javnosti da je svjetski trenerski kalibar: legendarni nogometaš otišao je korak dalje i upisao se u povijest kao prvi strateg koji je dvije godine uzastopce podizao klempavi pehar, barem otkako je natjecanje 1992. preformatirano iz Kupa europskih prvaka u Champions League. Može li Zizou sada učiniti još jedan korak i vladavinu pretvoriti u monopol prema uzoru na Real Madrid iz sredine 50-ih godina prošlog stoljeća kada je momčad pet godina drmala Starim kontinentom? Bookmakeri su uvjereni da može.

U njihovim je kalkulacijama Real Madrid prvi favorit za naslov (tečaj 4), slijedi renovirani PSG (tečaj 6). Premda posljednje dvije godine ne blistaju u okruženju najjačih europskih momčadi, kladionice još uvijek vjeruju Barceloni i Bayernu (tečaj 7), a visoko kotiraju i klubovi iz Manchestera pa su United i City izjednačeni (koeficijent 11). Isti dežurni osumnjičeni ulaze u kadar i kada se riječ povede o najboljim strijelcima: Cristiano Ronaldo prvi je favorit, u leđa mu gleda Lionel Messi.

Za dašak egzotike tijekom natjecanja u skupinama pobrinut će se Karabah i Maribor, premda bitno bolje u ovoj konkurenciji, vjeruju kladionice, ne kotira ni Olympiakos. Njihovi izgledi da uz moćnije i bogatije budu nešto više od “simpatičnih suparnika” mjere se infinitezimalnim računom.

Tko u ovom trenutku najviše intrigira nogometnu javnost? Paris St. Germain je priča godine nakon što je žestoko uklizao nogometnim stupovima društva, prvo Barceloni kada joj je ukrao Neymara, a potom i Uefi kada je kupnjom Neymara odlučio testirati elastičnost normi njezina financijskog fair-playa. Želimo vidjeti može li Unai Emery skupinu briljantnih individualaca polijepiti u funkcionalnu momčad, a onda ćemo saznati i kakav odgovor na to spremaju ozbiljne momčadi. Prvi test je Celtic, Jozi Šimunoviću moglo bi se vrtjeti tlo pod nogama, ali nije isključeno da zbog nedostatka ravnoteže u francuskoj momčadi nereda bude i na drugoj strani terena.

Liga prvaka, 1. kolo, parovi:

Skupina A

Benfica - CSKA Moskva

Manchester United - Basel

Skupina B

Bayern - Anderlecht

Celtic - PSG

Skupina C

Chelsea - Karabah

Roma - Atletico Madrid

Skupina D

Barcelona - Juventus

Olympiacos - Sporting Lisabon

A tko bi mogao iskoračiti iz sjene i pomrsiti račune favoritima? Napoli prije nego Tottenham, koji se na Wembleyju dokazano ne osjeća najbolje. Momčad Maurizija Sarrija već dvije-tri godine dosljedno brusi fizionomiju i dotjeruje svoj atraktivan stil nogometa. Napad Mertens - Insigne - Callejon uz logističku podršku Hamšika ove je godine među legitimnim kandidatima za titulu u Serie A, a s pravom računa da bi u Ligi prvaka mogao dočekati proljeće i kratke rukave. Prošle sezone zapeli su Napolitanci na prvoj stepenici nokaut-natjecanja, a sada bi mogli do četvrtfinala, uz povoljan ždrijeb možda i dalje.

Čiji će rejting nastradati? Monaco djeluje opremljen svim atributima za ulogu žrtve. Totalna rasprodaja ovog ljeta nije samo srušila imunitet momčadi na terenu, o čemu svjedoči visok poraz kluba iz kneževine za vikend na gostovanju u Nici (0-4), nego je morala pokositi i raspoloženje u svlačionici nalik kolodvoru. Lanjski polufinale ove godine ostaje pusti sanak za Danijela Subašića i društvo.

I tko će na koncu osvojiti? Ako nije uspio tri godine s Bayernom, nema razloga da Pep Guardiola to učini u drugoj sezoni na klupi Manchester Cityja. Još uvijek nedorastao ovom izazovu s postojećim rosterom jest i Manchester United. Bayern pod Ancelottijem ne ponaša se poput hegemona, a za PSG će se već pobrinuti podzemne sile. Krug favorita svodi se na Real, Barcelonu i Juventus koji nastavlja nadograđivati momčad i, osim toga, najviše želi trofej. Zato ovaj put biramo - Juventus.

Linker
23. travanj 2024 16:22