Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
LIGA PRVAKA

LEGENDA NJEMAČKOG NOGOMETA UPOZORILA ENGLEZE UOČI OKRŠAJA VELIKANA 'Kovač je pronašao sebe, navijači i cijeli klub su iza njega'

Piše: HinaObjavljeno: 18. veljača 2019. 20:02

Prve četiri utakmice su iza nas, a ovoga tjedna na rasporedu su preostala četiri dvoboja osmine finala Lige prvaka, nakon čega početkom ožujka kreću uzvratni susreti.

U utorak će u najzanimljivijem susretu osmine finala snage odmjeriti europski 'teškaši' Liverpool i Bayern, a iste večeri igrat će i Lyon - Barcelona. U srijedu se sastaju Atletico Madrid - Juventus, te Schalke - Manchester City.

Premda su Liverpool i Bayern osvojili ukupno 22 međunarodna trofeja, pri čemu svaki po pet europskih naslova, do sada su međusobno igrali samo pet puta u službenim susretima. Posljednji put prije čak 18 godina u finalu europskog Superkupa u kojem su 'Redsi' slavili sa 3-2. Ukupno svaki sastav ima po jednu pobjedu, a tri susreta su završila bez pobjednika.

AMSTERDAM, NETHERLANDS - DECEMBER 12:  Niko Kovac, Manager of Bayern Munich looks on during the UEFA Champions League Group E match between Ajax and FC Bayern Muenchen at Johan Cruyff Arena on December 12, 2018 in Amsterdam, Netherlands.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Većina stručnjaka smatra kako Bayern nema izgleda protiv 'vatrene moći i visokog tempa' koji će, sasvim sigurno, nametnuti Liverpool. Međutim, legenda bavarskog sastava i njemačkog nogometa Lothar Matthaus upozorio je da se Bayern nikada ne smije otpisati.

"Niko Kovač je u početku previše mijenjao, ali je sada pronašao sebe i svoju prvu ekipu. Niko ima navijače iza sebe. Vole ga jer je otvoren i komunikativan. Osjećam da je cijeli klub iza njega. Atmosfera je mnogo bolja u momčadi i znam da će svi biti motivirani protiv Liverpoola. Stoga bih upozorio sve, nemojte otpisivati Bayern," kazao je Matthäus za The Sun.

Bayern je u zadnjem kolu teškom mukom na gostovanju pobijedio Augsburg sa 3-2 i bivši hrvatski izbornik je svjestan kako protiv Liverpoola neće imati pravo na toliko pogrešaka.

MOENCHENGLADBACH, GERMANY - AUGUST 25: Sebastian Hellmann and Other Matthaeus of sky television are seen prior to the Bundesliga match between Borussia Moenchengladbach and Bayer 04 Leverkusen at Borussia-Park on August 25, 2018 in Moenchengladbach, Germany. The match between Gladbach and Leverkusen ended 2-0. (Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images)
Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

"Protiv Liverpoola nećemo imati pravo na pogreške. Ako ćemo tako puštati Firmina, Manea i Salaha, onda ćemo u svakoj minuti biti izloženi opasnim situacijama. Zbog toga je važno imati loptu, te igrati disciplinirano i odgovorno," poručio je Niko Kovač.

Na suprotnoj strani stajat će Jurgen Klopp koji se na klupi Borussije Dortmund i Mainza čak 29 puta suprostavio Bayernu i pritom upisao devet pobjeda, 16 poraza i četiri neodlučena ishoda.

"Bayern je uvijek Bayern, ima kvalitetnu momčad. Godinama dominiraju njemačkim nogometom, a svake godine daleko doguraju u Europi. Promijenili su način igre, ali to je normalno jer svaki trener želi uvesti nešto svoje. Mi se moramo prilagoditi tim promjenama," kazao je Klopp dodavši: "Raduju me utakmice protiv Bayerna jer će atmosfera biti sjajna, bit će to pravi nogometni spektakl."

Mnogi ogled Liverpoola i Bayerna najavljuju i kroz prizmu dvojice sjajnih napadača Mohameda Salaha i Roberta Lewandowskog. Egipćanin ove sezone ne igra na nivou kao lani, kada je u 52 nastupa zabio 44 gola, no ove sezone je već dogurao do brojke od 20 golova.

Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters

"Salah je sjajan, ali ne bojimo ga se. Imamo plan za njega. Imamo Davida Alabu koji je jednako brz," poručio je predsjednik njemačkog velikana Karl Heinz-Rummenigge.

Lewandowski je ove sezone zabio pet golova više od Salaha i trenutačno je vodeći strijelac Lige prvaka s osam golova. Za poljskog napadača utakmice protiv Liverpoola bit će posebne jer ga je upravo Klopp doveo u Borussiju 2010. iz Lecha.

"Klopp je probudio u meni pravi napadački instinkt. Njemu mnogo dugujem, rasli smo zajedno i od njega sam mnogo naučio," kazao je Lewandowski osvrnuvši se i na snagu idućeg suparnika.

"Liverpool ima iznimno snažnu momčad. Igraju napadački nogomet i njihova tranzicija iz obrane u napad je vrlo brza i morat ćemo biti oprezni."

Klopp ne može računati na suspendiranog Virgila Van Dijka i ozlijeđenog Alexa Oxladea-Chamberlaina, dok je upitan nastup Xherdana Shaqirija i našeg Dejana Lovrena, dok Niko Kovač dolazi na Anfield bez suspendiranog Thomasa Mullera i ozlijeđenog Corentina Tolissa, a pod znakom pitanja je nastup Arjena Robbena, Kingsleyja Comana.

U drugom susretu večeri sastaju se Lyon i Barcelona. Do sada su igrali šest puta i Francuzi još uvijek nemaju niti jednu pobjedu. Barca je dobila četiri susreta, a dvije utakmice su završile bez pobjednika.

Posljednji put su se susreti prije 10 godina, također u osmini finala, a Barca je prošla dalje ukupnim rezultatom 6-3 (1-1, 5-2). Bivši igrač Barcelona i Lyona Brazilac Sonny Anderson smatra kako je Barca veliki favorit.

"Lyon može ostvariti dobar rezultat na svom travnjaku, ali bit će im teško na Camp Nou. Barcelona ima Messija, jedinog nogometaša na svijetu koji može sam riješiti utakmicu. Barcelona ima sjajnu momčad i može do kraja," kazao je 48-godišnji Brazilac.

Katalonci su zadnjem kolu pobijedili Real Valladolid sa 1-0 prekinuvši niz od tri susreta bez pobjede, dok je Lyon u zadnjih devet susreta upisao samo jedan poraz.

Kod Lyona neće biti suspendiranog Nabila Fekira, dok Barca ima problema s ozljedama Jaspera Cillessena, Arthura, Thomasa Vermaelena i Samuela Umtitija. Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić trebao bi za goste igrati od prve minute.

LIGA PRVAKA, RASPORED:

Utorak - 19. veljače:

Lyon - Barcelona

Liverpool - Bayern

Srijeda - 20. veljače:

Schalke - Manchester City

Atletico Madrid - Juventus

VEĆ IGRANO:

Utorak - 12. veljače:

Manchester United - PSG 0-2 (Presnel Kimpembe 53, Kylian Mbappe 60)

Roma - Porto 2-1 (Nicolo Zaniolo 70, 76/ Adrian Lopez 79)

Srijeda - 13. veljače:

Tottenham - Borussia Dortmund 3-0 (Heung-min Son 47, Jan Vertonghen 83, Llorente 86)

Ajax - Real Madrid 1-2 (Hakim Ziyech 75/ Karim Benzema 60, Marco Asensio 87)

UZVRATNE UTAKMICE

Utorak - 5. ožujka:

Borussia Dortmund - Tottenham (prva utakmica 0-3)

Real Madrid - Ajax (prva utakmica 2-1)

Srijeda - 6. ožujka:

Paris Saint-Germain - Manchester United (prva utakmica 2-0)

Porto - AS Roma (prva utakmica 1-2)

Utorak - 12. ožujka:

Manchester City - Schalke

Juventus - Atlético Madrid

Srijeda - 13. ožujka:

Barcelona - Lyon

Bayern - Liverpool

Linker
19. travanj 2024 19:35