CROPIX
SVE JE OPET KAO NEKAD

LEGENDARNI CICO ODGOVARA SVIMA KOJI TVRDE DA JE DINAMU BOLJE U EUROPSKOJ LIGI: 'Pa ovo je druga dimenzija! Dinamo pomaže i zagrebačkom turizmu...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. kolovoz 2019. 00:47

Bivši hrvatski izbornik i trener Dinama Zlatko Cico Kranjčar pozorno je pratio ogled Modrih i Rosenborga, stoga smo ga zamolili za dojmove.

- Bilo je baš onako, prema očekivanjima. Utakmica je bila čvrsta, a Dinamo je bio maksimalno koncentriran. Bjeličina je momčad bila jača za ta dva pogotka, ali Rosenborg je pokazao vrline o kojima se govorilo i pisalo. Norvežani su zaista bili tvrdi, čvrsti, često su igrali dugačkim loptama na Soderlunda, a bili su opasni u prekidima. Dinamov je rezultat vrlo dobar; ako u uzvratu budu igrali kvalitetno kao u prvoj utakmici ili kao s Ferencvarosem u Budimpešti, eto nam opet Lige prvaka u Zagrebu - kazao je Kranjčar.

Značaj za cijeli grad

Cico je jako zadovoljan onime što je vidio u od Modrih prošle i ove sezone.

- Nije, naravno, još sve gotovo, ali Dinamo pripada u Ligu prvaka! Dinamo pripada VIP društvu europskog nogometa. Igrati Ligu prvaka ogromna je priča, velika stvar. Ne samo zbog ogromnog financijskog kolača, to je iznimno značajno za klub, ali i za grad Zagreb. Na neki način, Dinamo pomaže zagrebačkom turizmu. Kad se bude igrala Liga prvaka, u naš će grad dolaziti najveće momčadi, njihovi navijači, bit će to istinski hepening. Tako da značaj Dinama neće biti samo sportskog karaktera, već mnogo širi.

Onda je nešto posebno želio naglasiti.

Zagreb, 230218
Zlatko Cico Kranjcar, nogometas i trener.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

- Nisam od onih koji govore da je bolje igrati Europsku ligu od Lige prvaka. Gospodo, svaka čast, ali ta je priča ipak neusporediva. To ne prolazi. Dinamo ulaskom u Ligu prvaka dobiva drugu dimenziju. Klub ponovno ulazi u europsku elitu, gdje po svojoj sportskom, organizacijskom i marketinškom statusu i pripada. Tako se i ponaša, svaka čast svima u klubu.

Bivši trener Modrih imao je potrebu pohvaliti sadašnjeg, Nenada Bjelicu.

Sjajan Oršić

- Vidim da trener Bjelica stalno dobiva hvalospjeve. Zaslužio je, ali već su mu nepotrebni. On je potvrdio svoje vrijednosti, svoje znanje. Po svim segmentima Dinamove igre vidi se da je iznimno studiozan, prati sve, a ima nešto što je krucijalno: igrači ga maksimalno slijede. U mogućem Dinamovu ulasku u Ligu prvaka njegov je obol ogroman. Taktički odlično postavlja momčad, to se vidjelo na svim utakmicama, pa tako i na ovoj s Rosenborgom. Osim za Dinamo, i za Bjelicu bi bila velika stvar plasman u Ligu prvaka. Naravno, i za Dinamove navijače, koji su ih sjajno bodrili u Maksimiru. Zagreb opet živi svoj Dinamo, a to je neprocjenjivo. Prošle je sezone Dinamo nakon skoro pola stoljeća stigao od europskog proljeća, sada stoji pred vratima Lige prvaka. Bjelica i momčad nastavljaju fantastičan put koji je Dinamo etablirao kao vrijedan poštovanja u europskim okvirima.

Spomenuo je i Dinamov trojac reprezentativaca, Livakovića, Petkovića i Oršića.

- Kompletna je momčad igrala dobro, ali ovaj se trojac posebno istaknuo.

Dominik Livaković pokazuje standardnost, razvio se u vrhunskog vratara, on je iznimno zaslužan što je Bjeličina momčad u Europi ove sezone primila samo jedan pogodak. Svojim obranama donosi sigurnost momčadi. Mislav Oršić igra svoj najbolji nogomet u životu. Njegova su kvaliteta i talent ogromni, a posebno je sjajno kako izravno juri na obrambene igrače. Iznimno je opasan na krilu, permanentna je opasnost za svakoga. Osim toga, ima i odlične asistencije. Petkovića nisam poznavao prije nego što je došao u Dinamo jer sam dugo bio trener u inozemstvu. Ali sad kad sam ga počeo više analizirati i pratiti, mogu kazati da se radi o vrhunskom napadaču kojeg je, sasvim logično, prepoznao i izbornik Dalić. Visok je i robustan, ali ima vrlo dobru tehniku, kao i percepciju igre. Posebno me impresionira njegova mogućnost kreacije, sjajno surađuje sa suigračima. Odličan je u skoku i u realizaciji.

Dani je sazrio

Pohvalio je, naravno, i Danija Olma, a mi smo ga pitali hoće li za Dinamo biti problem u eventualnom nastupu u Ligi prvaka ako se proda u zadnjim danima prijelaznog roka.

- Olmo se izvanredno afirmirao u Dinamu. U odličnoj je formi već godinu dana, odrađuje vrlo bitnu ulogu u Bjeličinoj momčadi. Njegova tehnika i kreativnost, koji su prepoznati još dok je bio mlad, sad su posve izašli na vidjelo. Dolaskom u Dinamo napravio je sjajan potez, a njegov je razvojni put bio zaista odličan. Sad je posve sazrio, upoznao je ovdašnji mentalitet i prilagodio se uvjetima ovdašnjeg nogometa. Olmo jest među najbitnijim igračima Dinama, naravno da će momčad biti oslabljena ako ode. Međutim, Dinamo danas ima toliko dobrih igrača i tako je dobro posložena momčad da može istrpiti i njegov odlazak. U Majeru i Ivanušecu Modri imaju igrače koji ga mogu adekvatno zamijeniti. Ne, Dinamo ne treba strahovati ako ode Olmo - zaključio je Kranjčar.

Linker
25. travanj 2024 22:37