REUTERS
BOLNA REALOVA DOMINACIJA

LIGA PRVAKA JE ZA BARCU SVETI GRAL, ALI 'KANTE S UŠIMA' NEMA VEĆ ČETIRI GODINE Ako će Francuzi imati svoj dan, Messi i ekipa bi mogli imati problema

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 19. veljača 2019. 14:45

LYON - BARCELONA 0:0

LYON: Lopes - Dubois, Marcelo, Denayer, Mendy - Ndombele, Aouar - Traore, Depay, Terrier - Dembele

BARCELONA: Ter Stegen - Semedo, Pique, Lenglet, Jordi Alba - Sergi Roberto, Busquets, Rakitić - Messi, Suarez, Dembele

Ernesto Valverde dobio je prošlog tjedna novi ugovor, do 2020., a poznavatelji prilika u Barceloni taj su potez kluba protumačili dodatnim poticajem treneri i igračima uoči važnih ispita koji im slijede u sljedećem razdoblju. Barcelonu večeras čeka prva utakmica osmine finala Lige prvaka na gostovanju kod Lyona, potom prvenstveni susret u Sevilli, pa dva El Clasica unutar pet dana s Realom u Madridu; prvo uzvrat polufinala Kupa kralja, a nakon toga i prvenstveni susret.

Katalonski je ponos na dobrom putu obrane naslova prvaka Španjolske, ima sedam bodova prednosti pred drugoplasiranim Atleticom i čak devet više od Reala. Međutim, Barceloni je ove sezone prioritet osvajanje Lige prvaka, to je njihov sveti gral, pogotovo nakon velike dominacije Reala koji je osvojio četiri od posljednjih pet europskih naslova, dok je u zadnje tri godine ostvario hat-trick.

BARCELONA, SPAIN - JANUARY 20:  Luis Suarez of Barcelona celebrates after scoring his team's second goal with Lionel Messi  during the La Liga match between FC Barcelona and CD Leganes at Camp Nou on January 20, 2019 in Barcelona, Spain. (Photo by David Ramos/Getty Images)
Getty Images

Svoj posljednji europski trofej Barcelona je osvojila 2015., kad je pod vodstvom Luisa Enriquea u berlinskom finalu sa 3:1 svladala Juventus. Pogodak za vodstvo postigao je Ivan Rakitić već u 3. minuti, kasnije su se u strijelce upisali Suarez i Neymar, dok je za Juventus zabio Morata. Tada je Barca kompletirala trostruku krunu, no u tri sljedeće sezone zapinjala je u četvrtfinalu, izbacivali su je Atletico Madrid, Juventus i Roma.

- Nakon poraza u Rimu, svi smo bili jako razočarani. Prije toga smo odigrali sjajne utakmice protiv Chelseaja u osmini finala, u skupini smo igrali dobro, ali taj poraz od Rome svi još pamtimo. Moramo se usredotočiti na naše ciljeve ove sezone. Želimo osvojiti naslov prvaka Španjolske, ali isto tako otići do kraja u Ligi prvaka - najavio je mladi Barcelonin napadač Ousmane Dembele.

BARCELONA, SPAIN - JANUARY 30: Ivan Rakitic of Barcelona  shows little emotion after scoring his sides second goal against his former team during the Copa del Rey Quarter Final  second leg match between FC Barcelona and Sevilla FC at Nou Camp on January 30, 2019 in Barcelona, Spain. (Photo by David Ramos/Getty Images)
David Ramos/Getty Images

Svladali i City i PSG

Prva prepreka bit će Lyon. Većina navijača Barcelone vjerojatno je već prekrižila francusku momčad, no ona je pobjedama protiv Manchester Cityja i PSG-a pokazala da može biti jako opasna kad ima svoj dan.

- Oni su momčad s vrlo dobrim igračima i tamo je jako teško pobijediti. Morat ćemo biti jako pažljivi, ne smijemo misliti da će biti lako. Imaju pojedince sjajnih kvaliteta, opasni su po cijelom terenu. Moramo biti jako koncentrirani.

Ne skriva da mu je zadovoljstvo igrati s Lionelom Messijem.

- On nogomet čini lakšim. Daš mu loptu i s njom čini nevjerojatne stvari. Kad je on na terenu, lakše je ostalim napadačima, jer se suparnici većinom fokusiraju na njega - smatra Dembele.

LYON, FRANCE - NOVEMBER 27:  Tanguy Ndombele of Olympique Lyonnais battles for possession with Raheem Sterling of Manchester City during the UEFA Champions League Group F match between Olympique Lyonnais and Manchester City at Groupama Stadium on November 27, 2018 in Lyon, France.  (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Shaun Botterill/Getty Images / Getty Images
Tanguy Ndombele

Nije nikakva tajna da izvedbe i rezultati Barcelone u velikoj mjeri ovise o Messiju. S njim je sve puno jednostavnije, a on je nakon Svjetskog prvenstva za zaborav opet u velikoj formi. Protiv Valladolida je u subotu zabio svoj 30. pogodak ove sezone, to mu je već 11. uzastopna sezona da je zabio najmanje 30 golova. Od toga je 22 postigao u La Ligi, šest u Ligi prvaka i dva u Kupu kralja, u prosjeku ima jedan gol po utakmici.

Doziranje Messija

Propustio je osam nastupa s obzirom na to da je Valverde s vremena na vrijeme rotirao momčad, no to se na njegovom učinku nije osjetilo. Ipak ima već 31 godinu, mora tu i tamo malo i odmoriti. Zabio je ove sezone i dva hat-tricka, protiv PSV-a i Levantea, a šest puta isporučivao je po dva pogotka na utakmici.

Izvjesno je da će Argentinac i ove sezone zabiti najmanje 40 golova, što mu nije uspjelo tek u sezoni 2008/09., kad ih je postigao ‘samo’ 38. Najefikasniji je bio u sezoni 2011/12. kad je zabio 73 gola, od toga čak 50 u prvenstvu. Vjerojatno se ni on ne bi bunio da taj rekord ostane netaknut, pod uvjetom da na Camp Nou stigne pehar namijenjen pobjedniku Lige prvaka, kojeg (po)najbolji nogometaš svijeta nije podignuo sad već skoro četiri godine...

Linker
20. travanj 2024 02:44