REUTERS
SVE SE NA KRAJU VRAĆA

LIVERPOOL IMA NAJBOLJI BEKOVSKI DVOJAC NA SVIJETU I NEKOLIKO JUNAKA Jedna je priča posebna: Igrač koji je trebao napustiti klub postao heroj iz sjene

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 03. lipanj 2019. 01:58

Rasplet madridskog finala (0:2) nije ponudio očitog junaka. Većim dijelom utakmice izgledalo je kao da će to biti Salah, zatim je Alisson krenuo potvrđivati zašto je ponajbolji vratar svijeta, da bi Origi ponovno odigrao ulogu zlatne rezerve i ubio svaku nadu Tottenhamu. Cijela uža obrana Liverpoola odigrala je odlično, Manea je bilo posvuda po terenu, pa su Redsi uspjeli anulirati nešto lošiji dan vezne linije.

Nema dvojbe da su na Wandi Metropolitano ružne kijevske uspomene prebrisane, te zamijenjene onim ljepšima. Recimo, Salah je prošle godine suznih očiju mogao samo gledati finale jer je ozlijedio rame u onom ‘hrvačkom’ duelu s Ramosom. Dotad, Marcelo nije prešao centar u strahu od brzonogog Egipćanina umjesto kojeg je ušao Lallana, što je značajno promijenilo tijek utakmice.

Sinoć je Salah bio dobar, mučio je Vertonghena tijekom svih 90 minuta, čak nije bio pretjerano sebičan što mu se često spočitava kao najveća boljka. Naravno, pogodak s bijele točke u drugoj minuti usmjerio je susret prema pobjedi Redsa, inače je Salah drugi izvođač, no prvi (Milner) nije bio na travnjaku. Udarac je bio jak, gotovo po sredini, ne može se reći da se radi o kvalitetno izvedenom 11-ercu, ali - ušlo je.

Iz naftalina

Isto tako, u Kijevu je Liverpoolov vratar bio apsolutni tragičar utakmice. Engleskim navijačima diže se kosa na glavi kad se sjete stanovitog Lorisa Kariusa i njegovih kiksova kod pogotka Benzeme za 1:0, te kod udarca Balea iz daljine za 3:1. Što je Nijemac uopće radio na Anfieldu, zauvijek će ostati enigma, međutim, jasno je što kod Redsa radi Alisson. Ulijeva sigurnost obrani, započinje napade, služi kao ispomoć za razbijanje presinga i - brani. Brazilski je vratar, recimo, prema Sofascoreu (dakle, statistički) bio daleko najbolji igrač utakmice s ocjenom 9,1. Imao je osam obrana, gotovo sve u drugom dijelu, izluđivao je Kanea, Eriksena, Mouru, Sona...

A što tek reći za Divocka Origija, momka koji je sezonu započeo kao zadnji u napadačkoj hijerarhiji i koji je u Liverpoolu ostao samo zato jer mu se nije uspio pronaći klub koji bi ga kupio ili posudio? Onda taj Origi odluči Merseyside derbi, zabije dva komada Barceloni u polufinalu kad nema Firmina i Salaha, pa zatim i u finalu kod aktivnog rezultata. Nevjerojatno na koji način se ova sezona rasplela za Belgijca, koji je slovio ekstra talentom, no nije ga nikada uspio maksimalno manifestirati, te se profilirati u vrhunsku špicu. Na kraju, Origi je izvađen iz naftalina, Klopp je s njega obrisao prašinu, a on mu vratio s pogotkom u finalu Lige prvaka.

Osim navedene trojice, izvrstan je susret odigrao Sadio Mane, najkonstantniji igrač Liverpoolove sezone. Senegalac je izborio 11-erac u prvom dijelu, dok je u drugom njegov solo prodor rezultirao velikom šansom Milnera, čiji je udarac otišao malo pored vratnice Llorisova gola. Mane je krilni napadač, od njega se očekuju golovi i konkretan učinak. Sinoć u Madridu nije uputio nijedan udarac, a opet je bio jedan od najboljih u momčadi, što je samo pokazatelj njegovog velikog rada za ostatak momčadi.

Za kraj, samo još dvije činjenice. Trent Alexander-Arnold ima 20 godina i 16 asistencija s pozicije desnog beka, a Andy Robertson (13 asistencija) plaćen je Hullu devet milijuna eura. Liverpool ima najbolji bekovski dvojac na svijetu!

Linker
19. travanj 2024 05:04