Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
POBJEDA DONOSI ČUDA

MAKSIMIR ĆE GORJETI! DINAMOVI ADUTI PRED UTAKMICU GENERACIJE 'ZAPALILI' NAVIJAČE 'Ovaj mi je Dinamo ostvario snove, svi se osjećamo nekako drukčije'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. kolovoz 2018. 01:43

Dinamo sutra igra veliku utakmicu koja ih može gurnuti u europsku elitu i koja može donijeti, kako su nam kazali u klubu, dvije godine potpunog financijskog mira. Može biti i poticaj za stvaranje još jačeg Dinama u sljedećim godinama, kao i naznaka potpunog povratka navijača na tribine. Liga prvaka u Zagrebu zaista bi bio sjajan nogometni doživljaj...

Naravno, neće se ništa posebno loše dogoditi i ako se ne uspije, plavi je klub stabilan, uzorno organiziran, strateški posložen, Europska je liga također zanimljivo i atraktivno natjecanje. Neki čak kažu da bi možda bilo i bolje za plavi klub da igra u tom natjecanju jer bi u njemu bili konkurentniji, mogli bi osvajati bodove, možda čak i uhvatiti vječni san, plasman u europsko proljeće.

No pustimo sad taj “plan B”; bez obzira na sve “plan A”, ulazak u Ligu prvaka, bio bi ipak čudesno dobar osjećaj za Dinamo i sve koji vole plavu boju. Gledati velikane u Maksimiru, da, to bi bilo stvarno dobro. Recimo, Messi s Barcom još nije posjetio metropolu...

Dio nogometne kreme

Rezultat iz prve utakmice u Bernu jako je dobar, ali može biti i ona klasična duda varalica. Young Boysi, ti “mladi dečki” iz Berna, snažna su družina koja na svakoj utakmici može zabiti pogodak i jačim momčadima od Dinama i presoliti im juhu. Iako Modri imaju odlično posloženu obranu u čijem srcu igraju dva sjajna stopera, Theophile-Catherine i Dilaver, nekako nam se čini da bi u utorak mogli odlučivati Dinamovi napadači, imamo osjećaj da će Modri morati zabiti ako žele u Ligu prvaka.

Iz toga smo razloga porazgovarali s trojicom igrača koji zabijaju, koji su već sada Modrima donijeli dosta radosti u Europi. Dani Olmo donio je asistencijom i pogotkom pobjedu u Astani, Mario Gavranović pogotkom trijumf protiv kazahstanskog prvaka u Maksimiru, a Mislav Oršić poentiranjem u Bernu široko je otvorio vrata najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja na svijetu.

- Kako li me samo veseli što će stadion biti prepun naših navijača, uživat ćemo svake sekunde! - kazao nam je mladi Španjolac Dani Olmo.

Zagreb, 140818.
Stadion Maksimir.
Uzvratna utakmica 3. predkola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Astana.
Na fotografiji: Dani Carvajal Olmo.
Foto: Damir Krajac/CROPIX
Damir Krajac/CROPIX

Jasno da će Modri uživati, nisu oni navikli u Maksimiru igrati pred punim tribinama. Nama se čini da će s punim tribinama biti 30 posto jači, motiv će biti ogroman.

- Imamo dobar rezultat iz prve utakmice, ali isto smo se tako uvjerili da su Young Boysi jaka momčad. No jaki smo i mi, ova je sezona sjajno krenula, želimo nastaviti u istom ritmu, pobjedničkom. Vjerujemo da možemo uhvatiti Ligu prvaka, da možemo biti dio europske nogometne kreme.

Kaže mlada Dinamova zvijezda da se sigurno neće čuvati blagodat rezultata iz prve utakmice.

- Ne, nema šanse da čuvamo 0:0. Mi želimo zabiti pogodak ili više njih, igrat ćemo na pobjedu, želimo oduševiti svoje navijače. Kako se osjećam? Sjajno, jedva čekam početak utakmice, svi znamo što ona donosi. Neka nas navijači samo bodre, mi ćemo igrati sto na sat i dati sve od sebe - zaključuje momak koji je postao jedan od glavnih igrača Modrih.

Mario Gavranović je Švicarac, jako dobro poznaje tamošnji mentalitet. I on je pročitao izjave koje su stigle iz Berna. Naime, Young Boysi poručuju da u Maksimir dolaze pobijediti, neviđeni su optimisti. Misle da su na Stade de Suisseu nesretno ispustili pobjedu.

Vinkovci, 230518.
Stadion Cibalije.
Utakmica Finala Hrvatskog nogometnog Kupa, 
GNK Dinamo - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Rrahmani, Gavranovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

- Da, vidim, čitam, u svojim medijskim istupima govore da su bili bolji, da će u Maksimiru lagano srediti Dinamo. E, sad je na nama da pokažemo da to neće biti baš tako. Neće to tako lako ići... - kaže Gavranović.

U posljednjoj utakmici švicarskog prvenstva, sa Xamaxom, u momčad se vratio izvrsni napadač Roger Assale, mogao bi biti potencijalna opasnost?

- Assale je jako dobar igrač, ali mi se moramo koncentrirati na svoju igru, mi smo ti koji odlučujemo. Moramo se posvetiti sebi mnogo više nego Young Boysima.

Imamo privilegiju

Poput Olma, također tvrdi:

- Nećemo sigurno igrati na 0:0! Dinamo nikad ne igra na neodlučeno, idemo po pobjedu. Radujemo se što ćemo, kako vidim, igrati pred punim tribinama, idemo odigrati dobru utakmicu i pokušati ući u Ligu prvaka.

Priča nam Gavro da je bilo jako teško igrati na umjetnoj travi Stade de Suissea.

- Stvarno je bilo jako teško tamo igrati, skoro svi naši igrači imali su primjedbe na travnjak. Ona je umjetna trava zaista jako loša, nije recimo kao u Astani. Nakon te utakmice nije se bilo lako regenerirati i pripremiti za utakmicu koja nas sutra čeka. Međutim, mi imamo privilegiju da možemo igrati s dvije momčadi, jednom u prvenstvu, a drugom u Europi. Dečki koji su igrali protiv Lokomotive jako su dobro odradili posao pa ćemo sutra svi skupa biti spremni.

Pitali smo Gavranovića hoće li možda “normalna” maksimirska trava biti problem za Young Boyse, s obzirom na to da su oni navikli na umjetnu?

- Vjerojatno da! Trebalo bi tako biti.

Rekao nam je Gavranović da je njemu bez obzira na tu groznu umjetnu travu bilo lijepo igrati u Švicarskoj.

- Tamo sam rođen, tamo sam doma. Bilo je lijepo dva dana provesti u Švicarskoj. Čuo sam se s mnogim prijateljima, a svi su oni navijali za - Dinamo.

Gavranović je čovjek zbog kojeg Dinamo sutra ima priliku igrati utakmicu za Ligu prvaka. Naime, njegovi su pogoci na Poljudu protiv Hajduka prošle sezone Modrima, zapravo, donijeli naslov prvaka! Donio je Gavro i dvostruku krunu jer je zabio i onaj jedini pogodak u finalu Kupa protiv Majstora s mora. Hoće li sutra napraviti hat-trick? Nakon svega svojim pogotkom odvesti Dinamo u Ligu prvaka?

- Neka bilo tko zabije pogodak i riješi utakmicu, samo da mi pobijedimo!

Pobjednički krug

Mislav Oršić jedan je od junaka utakmice u Bernu, njegov pogodak donio je tu tako veliku nadu Dinamu. Taj mladić s reprezentativnim potencijalom jedan je od igrača koji mogu riješiti svaku utakmicu.

Zagreb, 240718.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 2. pretkola Lige prvaka, GNK Dinamo - Hapoel Beer-Sheva FC.
Na fotografiji: Izet Hajrovic, Mislav Orsic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

- Svi smo spremni i maksimalno koncentrirani za Young Boyse. Ono što znam jest da sigurno nećemo igrati na 0:0, to bi bilo jako riskantno. Mi ćemo krenuti po trijumf pa ćemo vidjeti što će biti. Zaista me neizmjerno veseli što će biti mnogo navijača i odličan ugođaj na stadionu. Svi jedva čekamo da počne taj obračun sa Švicarcima.

Kaže da mu je čak i pomalo čudno vidjeti te sve redove za ulaznice, da je to zaista fantastično.

- Iskreno, kad sam dolazio iz Južne Koreje u Maksimir, nisam mislio da će sve biti tako sjajno, tako lijepo. Ali sam o tome maštao! Razmišljao sam, samo da dobro igramo, da navijači napune Maksimir. Eto, san mi se ostvarilo, ovaj mi je Dinamo ostvario snove. Ovakva atmosfera prije utakmice za nas je ogroman motiv, motiv do neba. Baš se svi osjećamo nekako drukčije.

Kad smo već kod maštanja i snova, sanjate li da ćete sutra zabiti Young Boysima?

- Naravno da o tome sanjam! Bilo bi to izvrsno, neka se i taj san ostvari. Zabio sam tamo, možda zabijem i u Maksimiru! Makar to nije bitno, glavno je da mi prođemo u Ligu prvaka! Young Boysi će sigurno u Maksimir doći po pobjedu, znaju da moraju zabiti. Ali mi se nećemo dati. Bit će teško, ali nadam se da ćemo mi trčati pobjednički krug po Maksimiru - zaključio je Oršić.

Linker
25. travanj 2024 12:17