Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
UEFA POTVRDILA

MAKSIMIR ĆE PROTIV ROSENBORGA DOŽIVJETI NEŠTO NOVO Da se ovo dogodilo protiv Švicaraca, Dinamo bi vjerojatno igrao Ligu prvaka još prošle godine

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. kolovoz 2019. 19:15

Sad više nema dvojbi, utakmica s Rosenborgom u Maksimiru u srijedu u 21 sat bit će povijesna. Ovaj put ne samo za Dinamo, već za hrvatski nogomet.

Naime, UEFA je potvrdila kako će na utakmicama play-offa Lige prvaka suci imati pomoć VAR-a, pa ni ovaj zagrebački susret neće biti iznimka. Nismo jučer u Maksimiru saznali previše potankosti oko toga, jer, UEFA je organizaciju i instaliranje video tehnologije i svega onoga što je potrebno da bi VAR nesmetano radio, preuzela na sebe. Dinamo s time nema ništa osim, naravno, pružiti logističku podršku koliko će biti potrebno.

U UEFA-i su očito sigurni kako u pet-šest dana mogu sve pripremiti i pustiti u pogon, a hoće li VAR soba biti u Maksimiru ili će se sve voditi iz nekog vanjskog centra, zasad još nismo saznali. Na Dinamovu stadionu postoji prostorija koja će u skoroj budućnosti biti VAR soba kad “videosudac” zaživi u HNL-u, tamo ima preduvjeta za brzu uspostavu VAR-a, vidjet ćemo hoće li se UEFA odlučiti za tu opciju ili neku drugu.

DORTMUND, GERMANY - AUGUST 05:  The sign for a video assistant referee investigation is seen on the screen during the DFL Supercup 2017 match between Borussia Dortmund and Bayern Muenchen at Signal Iduna Park on August 5, 2017 in Dortmund, Germany.  (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images )
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

U svakom slučaju, nikakav pritisak nije na Dinamovim leđima, niti će Modri snositi ikakve sankcije ako nešto ne bude štimalo ili ako VAR ne profunkcionira na vrijeme, za cijeli je proces zadužena UEFA.

Nenad Bjelica već se susretao s VAR-om u Poljskoj, nije tada bio baš presretan onime što je činila video tehnologija, imao je zamjerki i na neke odluke koje je VAR donio ili koje nije donio, a trebao je. No, VAR je također malo evoluirao, sad se točno zna kad se VAR može konzultirati a kad ne, sad ćemo ga po prvi put imati prilike vidjeti u Maksimiru.

Sjećamo se lani, Dinamo je u play-offu ispao od Young Boysa (1:2), a na toj su utakmici bile dvije diskutabilne odluke suca Kuijpersa. Nije dosudio igranje rukom švicarskog nogometaša na rubu šesnaesterca, a svirao je kazneni udarac za Young Boyse na koji su Modri imali pritužbe. Možda da je tada postojao VAR, možda bi i Dinamova sezona otišla u drugom smjeru. Iako je i ovako bila povijesna, kaže se “svako zlo za neko dobro”. Sad s VAR-om valjda više neće biti repova u ovom iznimno važnom dijelu sezone, kad je ulog iznimno velik.

Linker
24. travanj 2024 16:57