Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
PLAY-OFF LIGE PRVAKA

MODRI U UKRAJINI IZBORILI OSMINU FINALA LIGE PRVAKA NAKON DRAME JEDANAESTERACA Nakon 90 minuta bez pogodaka, a onda je na scenu stupio Josipović

Mlada momčad zagrebačkog Dinama izborila je plasman u osminu finala juniorske Lige prvaka nakon što je u play-offu u Kijevu pobijedila ukrajinskog imenjaka sa 4-3 boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je utakmica završila bez golova.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. veljača 2020. 09:21

DYNAMO KIJEV - DINAMO 0:0 - 3:4

Stadion Valerija Lobanovskog. Sudac: Dumitri Muntean (Moldavija) 6,5.

DYNAMO KIJEV: Neščeret 6 - Skorko 6,5, Bilovar 6, Zabarnji 6, Vivčarenko 6 - Vološin 5, Biloševskij 6, Bodnia 5,5 (od 57. Nadolskij 5,5) - Citaišvili 6, Isajenko 5,5, Šulianskij 6 (od 75. Blizničenko -). Trener: Igor Kostjuk 6.

DINAMO: Josipović 7,5 - Hrvoj 6,5, Šutalo 6, Gvardiol 7, Jurišić 6 - Kočar 6, Franjić 6,5, Julardžija 6 - Janković 5,5, Šipoš 6, Karrica 6. Trener: Igor Jovićević 6,5.

Strijelci:

Jedanaesterci: Nadolskij - Josipović obranio, Julardžija - 0:1, Isajenko - 1:1, Janković - preko gola, Citaišvili - 2:1, Šipoš - 2:2, Zabarnji - 3:2, Gvardiol - 3:3, Vološin - Josipović obranio, Karrica - 3:4

Žuti kartoni: Šipoš (16.), Franjić (21.), Biloševskij (75.), Citaišvili (86.), Josipović (90, prigovor).

Crveni kartoni:

Igrač utakmice: Renato Josipović

Igor Jovićević svojim je igračima nakon 90 minuta igre, uoči raspucavanja s bijele točke protiv kijevskog Dynama za osminu finala juniorske Lige prvaka kazao:

- Ponosan sam na vas, na sve što ste dosad napravili. Idemo dalje u Europu, u osminu finala.

Dali su si ruke, viknuli zajednički "Dinamo", a onda krenuli po prolaz.

Kako nego dramatično, neizvjesno do kraja!? Nakon 0:0 u 90 i nešto minuta, pobjeda 4:3 nakon jedanaesteraca.

Renato Josipović obranio je sjajno udarac Nadolskoga u prvoj, a onda i Vološina u petoj seriji, prometnuo se u velikog junaka. Teško mu je nakon toga zamjeriti ona dva-tri neoprezna ispucavanja tijekom 90 minuta, konačno, kijevski Dynamo iz tih situacija nije napravio ništa.

Bernard Karrica zabio je zadnji "penal" (od Modrih je promašio samo Niko Janković) i počelo se slaviti!

Koliko je muka imao Igor Jovićević uoči utakmice. Od vlastite bolesti, pa nije imao važne karike Antonija Marina i Tomislava Krizmanića, onda je i nevrijeme odgodilo let za Kijev i poremetilo planove... Iz takvih se uvoda često ponekad rađaju i čudesni raspleti, no ponekad kola odu sasvim nizbrdo. Međutim, ova je momčad već toliko puta pokazala karakter, vraćala se iz ponora, još jedno poglavlje napisala je u Kijevu.

Bilo je to 90 minuta više šaha nego nogometa. Domaćini su krenuli opasnije, ali bez neke prave prilike, onda je zagrebački Dinamo uhvatio ravnotežu, držao loptu, ali također bez neke velike prijetnje. No, s obzirom na to da su Kijevljani dosad kod kuće bili vrlo uvjerljivi, da su u ovim okolnostima slovili za favorite, bila je ta ravnoteža, zapravo, dobra vijest za Modre. Jedino je Julardžija priprijetio, lako je obranio Neščeret, Josipović je nogom skinuo udarac Vološina.

U nastavku je Jovićević promijenio sustav, Franjića je vratio u zadnju liniju, zaigrao s trojicom stopera. I dalje se igrao šah. Modri su držali loptu, nisu igrali s previše rizika, kao ni domaćini. Nekoliko potencijalno opasnih situacija pred Josipović spasio je odlični Gvardiol, Julardžija je s druge strane pucao preko gola, pokušao je i Šutalo. Ali sve su to bile poluprilike, svih 90 minuta nismo obostrano vidjeli pravi zicer. Sve do zadnje minute kad je Šipoš odlično proigrao Julardžiju, koji je bio u dobro poziciji, ali je vratar Neščeret istrčao, bacio mu se pod noge i blokirao udarac.

Zanimljivo, Jovićević je svih 90 minuta vjerovao u istih 11 igrača, nije napravio nijednu zamjenu. Dečki su to vratili borbenošću, odlučnošću. Nije tu bilo ljepote i lepršavosti, poteza za pamćenje, nije se vidjela raskoš talenta, ali cilj je opravdao sredstvo, Dinamo je u osmini finala! Ždrijeb je u petak, 14. veljače. Lani su Modri stigli do četvrtfinala, tamo upravo nakon raspucavanja s bijele točke ispali od Chelseaja.

Inače, u Kijevu je bilo i ponešto Dinamovih navijača, čulo se skandiranje s tribina "Lobanovskog". Poznato je da su "pobratimljeni" s navijačima kijevskog Dynama, iskoristili su ovu priliku za druženje.

DINAMO KIJEV - DINAMO 0:0 (raspucavanje 3:4)

DINAMO (K): Neščeret - Skorko, Bilovar, Zabarnji, Vivčarenko - Vološin, Biloševski, Bodnia (od 57' Nadolski) - Citaišvili, Šuljanski (od 74' Blizničenko), Isaienko

DINAMO (Z): Josipović - Hrvoj, Šutalo, Gvardiol, Jurišić - Kocar, Franjić, Julardžija - Janković, Karrica, Šipoš

-----------------------------------

PENALI

1. serija: Nadolski - Josipović brani / Julardžija - 0:1

2. serija: Isaienko - 1:1 / Janković - preko gola

3. serija: Citaišvili - 2:1 / Šipoš - 2:2

4. serija: Zabarnji - 3:2 / Gvardiol - 3:3

5. serija: Vološin - Josipović brani / Karrica - 3:4

-----------------------------

KRAJ: Idemo na penale u Kijevu, nema pobjednika nakon 90 minuta.

90+2' Kakva se sada prilika otvorila Edinu Julardžiji! Izašao je sam pred Neščereta na asistenciju Šipoša, izletio je vratar ukrajinske momčadi i zaustavio prijetnju.

90' Bila je jedna prilika za domaće, zakratko su Modri strepili. Dvije minute sudačke nadoknade.

88' Sve su izgledniji kazneni udarci na utakmici u Kijevu.

74' Druga promjena u kijevskom sastavu. Umjesto Šuljanskog ulazi Blizničenko.

66' Nakon jednog kornera Šutalo je u padu uputio udarac preko gola.

63' Kao da se nešto počinje događati u Kijevu. Prvo prilika za Franjića koji je zaustavljen pri ulasku u šesnaesterac domaćih, a onda i skok novog igrača Nadolskog...

59' Gvardiol se bacio ispred Šuljanskog i zaustavio opasan napad Kijevljana. Bio bi sam napadač domaćih pred Josipovićem, ali Gvardiol je sjajno reagirao nakon što je Šuljanski bio pobjegao Šutalu.

57' Bilježimo samo izmjene, kada već nema prilika ili bar bilo čega konkretnijeg na utakmici. Ukrajinci povlače prvi potez. Izlazi Bodnia, ulazi Nadolski.

46' Krenulo je drugo poluvrijeme.

Poluvrijeme: 0:0 je u Kijevu nakon prvih 45 minuta.

43' Velika prilika za Kijevljane. Vološin je prošao po desnoj strani, isprobao svoju preciznost, ali brani mu Josipović.

37' Konačno, prvi udarac Zagrepčana u okvir. Karrica je proigrao Julardžiju koji puca nisko, lagana zadaća za Neščereta.

30' U prvih pola sata nismo vidjeli ništa pretjerano od igre u Kijevu. Nakon blage početne inicijative domaćih, hrvatski predstavnik ima sve više loptu u nogama i pokušava nešto iskreirati.

21' Pogreška Josipovića na golu Dinama, žuti karton dobio je Franjić nakon prekršaja nad Citaišvilijem.

16' Nova dobra prilika za Kijevljane. Šuljanski je s poludistance uputio jedan nezgodan udarac prema golu, kasnili su njegovi suigrači na drugoj stativi.

6' Opet je bilo opasno, no suđen je kontrafaul na Gvardiolu od strane Isaienka u Dinamovom kaznenom prostoru.

4' Prva veća opasnost pred zagrebačkim golom. Nije završilo udarcem, Gvardiol je uspio blokirati prijetnju domaćih.

16.00 Utakmica je počela. Sretno, Modri!

14.35 Stigli su početni sastavi. Igor Jovičević nije napravio iznenađenje u odnosu na najavljenu jedanaestorku.

0

Linker
25. travanj 2024 04:32