Screenshot (UEFA)
LUKA NA KROVU NOGOMETNOG SVIJETA!

MODRIĆ ODUŠEVIO ODGOVOROM O NAJVEĆOJ INSPIRACIJI, A PREDSTAVNICI UGLEDNOG MEDIJA KOMENTAROM 'Ovo je simbolično priznanje za Iniestu, Pirla, Xavija...'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 31. kolovoz 2018. 11:36

Fantastična se godina hrvatskog nogometa(ša) nastavlja! U četvrtak predvečer u Forumu Grimaldi u Monte Carlu Europska nogometna federacija (UEFA) proglasila je Luku Modrića najboljim veznim igračem Lige prvaka 2017/18, ali, što je značajnije, i najboljim nogometašem Europe!

To je senzacionalni domet za uskoro 33-godišnjeg Zadranina, koji je u konkurenciji veznjaka bio bolji od Tonija Kroosa i Kevina de Bruynea, dok je u trci za UEFA-ina Igrača godine (Player of The Year) pobijedio ispred Cristiana Ronalda i Mohameda Salaha!

Večer u kojoj su određene i skupine za novo izdanje nikad bogatije i nikad jače Lige prvaka počela je odmah znakovitim izostankom.

Iako su ga organizatori najavljivali kao sigurnog, čak su i kasnili s ceremonijom desetak minuta, Cristiano Ronaldo nije se pojavio u Monacu! Iako je dobio nagradu za najljepši pogodak sezone (škarice Juventusu), iako je proglašen i najboljim napadačem, sve je to, očito, bilo premalo da bi Portugalac stigao u Monaco s čelnicima Juventusa, koji su dodjeli prisustvovali. Torino je udaljen oko dva sata automobilom, ali čim se nije pojavio, bio je to jasan znak da će apsolutna zvijezda večeri biti Luka Modrić.

Naime, sjajni egipatski golgeter Mohamed Salah imao je izvanrednu klupsku sezonu, no ona je zaključena porazom u finalu Lige prvaka protiv Reala, dok je na Svjetskom prvenstvu Egipat eliminiran već u skupini. Previše tereta kandidaturi za najboljeg, poglavito ako se uzme u obzir da je konkurent Luka Modrić osvojio Ligu prvaka, srebro na Mundijalu, dva superkupa i Svjetsko klupsko prvenstvo. I usto od FIFA-e dobio Zlatnu loptu klupskog i reprezentativnog mundijala...

Luka Modrić prvi se put popeo na pozornicu zbog dodjele priznanja najboljeg veznog igrača. Opet. Pred Davidom Beckhamom, kojeg je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin nagradio posebnim priznanjem za doprinos nogometu, u prisutnosti vrha Real Madrida pa Rickyja Kake odnosno Diega Forlana te ispred brojnih drugih uglednika iz 32 kluba sudionika Lige prvaka Modrić je ovom prilikom ležernije no inače zahvaljivao na nagradi.

Oko 19.15, kada su iscrpljene sve druge obveze večeri, došao je i ključni trenutak proglašenja najboljih. Voditeljica je sišla do Modrića i Salaha te ih priupitala o njihovim karijerama. Već po broju pitanja i većem prostoru koji je dala Modriću bilo je jasno kome će ići druga nagrada UEFA-e za najboljeg igrača, odnosno tko je nasljednik prvog pobjednika, Cristiana Ronalda.

- Sjajno je sve što mi se događa. Ostvaruju mi se snovi, igrati za najveće klubove, osvajati trofeje, igrati za svoju reprezentaciju, još i kao kapetan, što je najveći ponos koji osjećam. S Hrvatskom smo učinili posebne stvari na Svjetskom prvenstvu. Sretan sam i ponosan i sada je na meni da samo tako nastavim dalje - kazao je prije proglašenja sada vidno uzbuđeniji Modrić.

Dok se Aleksander Čeferin trudio čim prije otvoriti zapečaćenu kovertu s imenom pobjednika, komentator Sky Sporta Italia kazao je:

- Mislim da je logično da svi čekamo Modrića, ne mogu vjerovati da bi se moglo pročitati drugo ime.

Najveća zahvala ocu

Slovenac Čeferin pročitao je:

- Luka Modrić, UEFA Player of The Year!

- Modrić je zaslužio priznanje, a osobno smatram da je to i simbolično priznanje za Iniestu, Pirla, Xavija i sve one talente stvaranja igre koji su uvijek bili podređeni napadačima u ovakvim izborima - dodao je sukomentator Sky Sporta Paolo Condo, inače dugogodišnji kolumnist La Gazzette dello Sport.

Kad je i drugi put dobio riječ, Luka Modrić, vidno emotivno, na engleskom je kazao:

- Ovo je nevjerojatan trenutak za mene. Silno sam ponosan i istovremeno jako uzbuđen. Zahvaljujem svima koji su glasali za mene. Hvala mojim najbližima, Realu, trenerima, suigračima, koji su svi doprinijeli da zaslužim ovaj trofej.

Na pitanje tko ga je najviše inspirirao, Modrić je očito imao pripremljen odgovor.

- Moj tata! On me vodio na prvi trening, stalno me bodrio da uporno radim i borim se, pružim sve od sebe i da vjerujem u sebe. Najviše zahvaljujem ocu.

Snažan pljesak svih u publici i posebno Florentina Pereza zaokružio je večer za povijest ne samo karijere Luke Modrića nego i hrvatskog nogometa. Prvi put Hrvatska ima najboljeg igrača Europe. I to u eri fenomena kao što su Leo Messi, Cristiano Ronaldo.

Mali Luka Veliki na krovu je nogometnog svijeta!

Linker
19. travanj 2024 13:05