Lars Baron/Getty Images
SAD ZNA ŠTO GA ČEKA U EL CLASICU

MODRIĆ OMOGUĆIO ZLATA VRIJEDNO ISKUSTVO BUDUĆOJ ZVIJEZDI BARCELONE 'Bilo je sjajno igrati protiv Luke, prirodno je da vas netko takav dodatno motivira

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. veljača 2019. 15:29

Real je slavio u Amsterdamu 2:1 i s finom prednošću čeka uzvrat u Madridu. Ajaxovi su igrači dali maksimum, bili su na pragu pozitivnog rezultata, a po igri u prvom dijelu zaslužili su vodstvo na poluvremenu. Međutim, Real je s Lukom Modrićem u punoj minutaži izdržao, iskoristio širi roster i svoje prilike, te se s pravom nada novom četvrtfinalu Lige prvaka. Kopljanici mogu biti ponosni na prikazano, ali bit će im vrlo teško izboriti prolaz na Bernabeuu.

- Kao momčad smo odigrali dobro, ali šteta je što nam pogodak nije priznat. Možda je nešto tako lako odlučiti u korist velikoga kluba... Nastavili smo igrati dobro i uspjeli izjednačiti, žao mi je što nismo izborili bolji rezultat - rekao je Ajaxov veznjak Frenkie de Jong, koji na ljeto prelazi u Barcelonu, pa potom i nahvalio hrvatskog maestra:

- Bilo je sjajno igrati protiv Modrića. Prirodno je da vas netko takav dodatno motivira. On je odličan igrač i jako ga je teško pritisnuti.

Ajax je otpočetka susreta na Cruijff Areni preuzeo veću inicijativu i nametnuo visok ritam i presing u kojem se Real nije najbolje snalazio. Velike probleme imali su Madriđani, koji su teško dolazili do posjeda, te su ga brzo gubili.

Ipak, prvu veću priliku imao je za goste Vinicius u 14. minuti, no njegov je udarac obranio Onana. Uzvratio je Ajax u 26. minuti kada je Schöne pronašao Tadića, koji je lijevom nogom uzdrmao desnu vratnicu. Sjajnu je akciju odigrao domaćin 10 minuta kasnije, tukao je Ziyech iz dobre situacije, no Courtois je još bolje obranio nogom.

Uslijedila je pomalo kontroverzna situacija u 37. minuti. Nakon ubačaja iz kuta tukao je De Ligt glavom, Courtois je htio primiti loptu, ali je pogriješio, odbio ju je do Tagliafica, koji je glavom poentirao. Slovenski sudac Skomina konzultirao je VAR, te je nakon pregleda snimke utvrdio da se Tadić u trenutku udarca Tagliafica nalazio u nedozvoljenoj poziciji iz koje je ometao vratara. Na kraju nije priznao pogodak, označio je zaleđe, a ispravnost takve odluke potvrdio je i sudački ekspert Strahonja u studiju HTV-a. Ipak, neki će i dalje tvrditi da je gol trebao biti priznat...

Modrić izdržao pritisak

U nastavku je prvu priliku imao Benzema, obranio je Onana, uslijedila je obrana Courtoisa nakon pokušaja Neresa. Izgledalo je da se Ajax ipak malo ispuhao u prvom dijelu, Real je došao do daha i nakon sat vremena igre poveo. Modrić je izdržao pritisak i proigrao Reguilona, koji šalje dubinsku loptu prema Viniciusu, mladi Brazilac je fino prošao čak trojicu suparničkih braniča i onda Karimu Benzemi servirao idealnu loptu koju Francuz nije mogao promašiti.

- Znali smo da Ajax igra dobar nogomet, sad znamo više o njima za uzvrat. Imamo i dobar rezultat. Volim igrati s Viniciusom, koji puno sluša i naporno radi. Nadam se da će tako i nastaviti - poručio je Benzema.

Nisu se Kopljanici predavali, u 73. minuti ušao je i napadač Dolberg, a dvije minute kasnije stadion je eksplodirao. Real je izgubio loptu na svojoj polovici, a Neres je s lijeve strane ubacio za Hakima Ziyecha koji je sa 10 metara poslao pruzemnu loptu u mrežu za 1:1. Činilo se da će tako i ostati, ali je Real na kraju ipak postigao pobjednički pogodak. Carvajal je bio asistent, a Solarijev joker Marco Asensio strijelac, stigavši centaršut na drugoj vratnici kojeg je vratar propustio uloviti.

U završnici je Ramos dobio žuti karton zbog kojeg će propustiti uzvrat, a Courtois je u posljednjoj minuti zaustavio pokušaj Dolberga. Ramosu je ovo bila 600. utakmica za Real u svim natjecanjima kao sedmom igraču koji je to ostvario.

- Pritisnuli su nas visoko, ali smo nakon toga promijenili našu igru i iskoristili našu brzinu. Pobijedili smo, zabili dva gola u gostima. Treba znati kako se čita igra, a mi smo baš to učinili. Puno puta sam rekao da se zalažem za VAR je on malo pomalo čini nogomet poštenijim - pojasnio je Sergio Ramos.

Izdvojiti treba i da je Ajaxov stoper De Ligt sa 19 godina postao najmlađi kapetan-starter u eliminacijskoj fazi Lige prvaka, dok je Vinicius as 18 godina i 216 dana bio najmlađi igrač, koji je zaigrao za Real u tom dijelu natjecanja.

Linker
21. travanj 2024 18:44