Srdjan Vrancic / CROPIX
TRADICIJA KOJU VALJA PREKINUTI

MODRIMA TREBA JEDNA IZNIMKA KOJA POTVRĐUJE VIŠEGODIŠNJE PRAVILO: Treća kola Lige prvaka nikad nisu bila dobra za Dinamo, pamti se tek jedna pobjeda

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. listopad 2019. 00:17

Treće kolo u skupinama Lige prvaka Dinamo ne pamti po čestim uspjesima. Od šest utakmica koje su dosad Modri odigrali u trećoj dionici elitnog klupskog natjecanja izgubili su ih čak pet, uz tek jednu pobjedu, ostvarenu prije 20 godina.

U svom prvom izletu u LP, 1998. godine, tadašnja Croatia nije dobro startala. Protiv Ajaxa kod kuće osvojila je samo bod pa je potom poražena kod Olympiacosa s 0:2. Ni u trećem kolu Zagrepčani nisu uspjeli zabiti pogodak, na stadionu Das Antas domaći Porto slavio je s uvjerljivih 3:0, prvi gol zabio je Doriva, preostala dva Zlatko Zahovič. Croatia se potom probudila, uzela sedam bodova u posljednja tri kola, nedostatno za prolaz u sljedeću rundu.

Godinu potom maksimirski klub upisao je dosad jedini trijumf u 3. kolu skupina LP-a. Nakon remija kod Manchester Uniteda i domaćeg poraza od Marseillea, Croatia je bila sigurna protiv Sturma. Goste je u Graz poslala s tri pogotka u mreži, načeo ih je Tomislav Rukavina, a s dva gola dokrajčio Tomo Šokota. Ostala je to jedina pobjeda Croatije te sezone u skupinama LP-a. Dvanaest godina kasnije Dinamo je upisao svih šest poraza, nakon Real Madrida i Lyona jači je od njih bio i Ajax. Kopljanici su u Maksimiru slavili s 2:0, poentirali su Derk Boerrigter i Christian Eriksen.

Zagreb, 241012.
Maksimirski stadion.
Nogometna utakmica 3. kola skupine A, UEFA-ine Lige Prvaka, izmedju GNK Dinamo i Paris Saint-Germaina.
Na fotografiji: Halilovic i Ibrahimovic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Nasrijev pogodak

Sljedeće sezone nastavili su Modri negativni niz i upisali pet poraza u prvih pet kola u skupini. U trećem je u Maksimir stigao snažni Paris Saint Germain i trijumfirao 2:0 pogocima Zlatana Ibrahimovića i Jeremyja Meneza. Prije toga hrvatski je prvak poražen od Porta i kijevskog Dynama.

Vratio se Dinamo u elitu 2015. godine i na startu senzacionalno svladao Arsenal. No kasnije se vratio starim navikama i nanizao pet poraza zaredom. Nakon Arsenala izgubio je s 0:5 u Münchenu od Bayerna pa potom 0:1 u Zagrebu od Olympiacosa, čiji je junak bio Brown Ideye.

U sezoni 2016./17. Dinamo je po drugi put skupinu završio sa svih šest poraza, s tim da nijednom nije uspio pogoditi mrežu suparnika. Zagrepčani su u 1. kolu izgubili kod Lyona (0:3), u 2. kod kuće od Juventusa (0:4), a u trećem su pred samo 6000 gledatelja ugostili Sevillu, za koju je jedini pogodak na utakmici postigao Samir Nasri.

Zanimljivo je da je Dinamo od šest utakmica u trećim kolima čak pet puta bio domaćin. Gostovanje kod Šahtara u Harkivu prekinut će tu seriju, nadaju se dinamovci i prekidu niza od četiriju uzastopnih poraza u trećim kolima...

Linker
19. travanj 2024 20:03