Goran Mehkek / CROPIX
DOJMOVI SE MALO SREDILI

NAKON PRVOG VALA EMOCIJA BJELICA ANALIZIRAO DVOBOJ S YOUNG BOYSIMA Trener Dinama komentirao i psihološko stanje svojih igrača pred veliki derbi

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. kolovoz 2018. 20:42

Dojmovi nakon utakmice malo su se sredili, prošao je onaj prvi val emocija, ali Nenad Bjelica nije previše promijenio mišljenje o dvoboju s Young Boysima u kojem je Dinamo u utorak navečer poražen rezultatom 1:2.

- Nismo izgubili od bolje momčadi. Bili smo blizu, dobro smo držali sve u rukama, nisu nam Švicarci ništa mogli, nisu nam stvorili šansu. A onda su dva trenutka neopreznosti, gubitka koncentracije, odnijela utakmicu na drugu stranu. Tako je to u nogometu, greške se događaju, odlučuju detalji, ovaj je put pobjeda otišla na drugu stranu - kazao je Dinamov trener.

Srušiti Rijeku

Nije, naravno, mogao ne spomenuti ni te dvije odluke Nizozemca Kuipersa. Slovi za jednog od najboljih sudaca današnjice, međutim takvim se sigurno nije pokazao u Maksimiru. Jedanaesterac je, ajde, dvojben, ali ona ruka... To je morao vidjeti. Kazao je i Bjelica da su te dvije odluke usmjerile utakmicu, ipak, kad se malo ohladio, nije govorio toliko “izravno”.

- Sudačke se greške u nogometu događaju, ovoga je puta to bilo na našu štetu. Međutim, nećemo u tome tražiti alibi, tako je kako je, ne možemo vratiti taj trenutak. Izgubili smo, nismo ostvarili svoj san, okrećemo se onome što slijedi. Prije svega utakmici s Rijekom, s protivnikom koji je Dinamu zadnjih godina najveći rival u HNL-u. Idemo po tu pobjedu, na vrhu smo ljestvice, želimo nastaviti taj niz.

Djelovali su igrači utučeno nakon poraza, koliko će im trebati da se vrate, hoće li tih 1:2 ostaviti traga na njihovoj psihi?

- Nadam se da neće predugo trajati, da ćemo ih uspjeti podići i vratiti u normalno stanje. Glave gore, kažem, pred nama je još duga sezona, uostalom, igrat ćemo Europsku ligu. To je bio naš cilj prije početka sezone, njega smo ispunili. I sad se idemo pripremiti za to što nas čeka najesen. Još najmanje tri europske utakmice u Maksimiru, šest jakih dvoboja ukupno, bit će, vjerujem, još razloga za veselje idućih mjeseci.

Velika je stvar u cijeloj priči atmosfera, pune tribine, koje su unatoč porazu bodrile momčad, pljeskale, navijale...

- Izuzetno mi je drago što je publika prepoznala te naše kvalitete, našu srčanost i borbu. Igrači su dali sve od sebe, od prve do zadnje minute, presudili su ti neki detalji, ali nemam na njih nikakvih zamjerki. I siguran sam da će nas publika i dalje pratiti jednakim žarom, da neće nakon ovog poraza odustati, jer mi ćemo i dalje igrati kao dosad. Boriti se za svaku loptu, nećemo razočarati. To je naš put i mi od njega ne odustajemo.

Znači, ovaj poraz, koliko god bio neugodan, neće zaustaviti Bjelicu i Dinamo na putu napretka?

- Neće, ma kakvi. Ne bismo se zaustavili ni da smo prošli u Ligu prvaka, nećemo ni sad. Idemo dalje, pred nama su novi ciljevi koje želimo ispuniti. Idemo od utakmice do utakmice, u svakoj ćemo dati maksimum, tražiti pobjedu.

Sad se kao želja i cilj, da ne kažemo san, nameće europsko proljeće. Može li Dinamo ostvariti taj cilj?

- Kažem, ja vjerujem u ovu momčad i siguran sam da možemo u Europskoj ligi napraviti dobre rezultate. Jasno, dosta će toga ovisit i o ždrijebu, vidite koliko i tu ima mogućih suparnika iz europskog vrha, jakih klubova. Kako god bilo, mi ćemo dati sve od sebe da osvojimo jedno od prva dva mjesta, naravno da bismo to željeli.

Nismo se betonirali

Onda je podsjetio na nešto što bi trebalo utješiti sve one koji su Maksimir napustili tužni zbog neulaska u Ligu prvaka.

- Pogledate li nekoliko mjeseci unatrag, mi smo već ovime napravili puno. Kad podvučemo crtu, Dinamo je prodao igrače za više od 30 milijuna, doveli smo puno novih igrača i počeli graditi novu momčad. Da nam je netko to sve ponudio prije dva-tri mjeseca, bili bismo sretni. Došli smo na korak do Lige prvaka, imali teške protivnike, nijanse su nas dijelile od tog uspjeha, ali ne možemo biti nesretni. Na dobrom smo putu, pokušat ćemo u Europskoj ligi napraviti što je više moguće.

Kad bi mogao vratiti vrijeme, bi li nešto promijenio u toj utakmici, nekog igrača ili neki drugi potez?

- Ma ne, ne bih, pa ne zamjeram nikome ništa. Stvarno sam zadovoljan kako su igrači odgovorili na zahtjeve, činjenica jest da smo odigrali dobru utakmicu. Nismo ništa čuvali niti smo se betonirali, išli smo zabiti gol, zabili smo ga i poslije također dobro stajali na terenu. Golove smo potom primili ni iz čega, iz svojih grešaka.

Neopasni do penala

Dojam je da su gosti početkom drugog dijela krenuli bolje, da su stezali obruč oko Dinamova šesnaesterca, je li se tu moglo drugačije reagirati?

- Oni su gubili, imali zaostatak, bilo je logično da nas malo pritisnu, da krenu po taj gol. Ali svejedno, do tog penala nisu bili opasni, nisu nam stvorili pravu priliku, naša je obrana djelovala sigurno, Dilaver i Theophile dobro su držali uzde. I onda su nam ta dva trenutka dekoncentracije, sekunde nepažnje, odnijeli pobjedu.

Naravno, hendikep je bio i rani Ademijev izlazak?

- Jest, Ademi je važan igrač, iako moram pohvaliti Šunjića, vrlo sam zadovoljan kako je ušao u utakmicu i kako je odigrao. Još je mlad, bit će on još bolji. Uglavnom, zadovoljan sam svima, nemam zamjerki. Ovaj put nismo uspjeli, ali sada idemo u Europsku ligi i tamo ćemo pokazati da vrijedimo.

Linker
27. travanj 2024 01:26