Marco Luzzani Getty Images
HRABRA NAJAVA

'NARAVNO DA MOŽEMO DOBITI CITY' Bjelica sprema veliko iznenađenje u obrani: 'Testirao sam ga na tom mjestu kad smo igrali u Bosni. Bio je solidan...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. studeni 2019. 16:18

Nenad Bjelica nije ni za milimetar promijenio svoje mišljenje nakon prospavane noći. Uostalom, takav je on uvijek, ono što kaže nakon što nogometna priča završi, uvijek ostaje, ne treba mu duže vremena za detektirati stvari. Sve mu je jasno, ni oko čega ne dvoji, zna što treba napraviti da bi drugi put bilo bolje.

- Pobijedila je bolja momčad. Atalanta je odlučnije ušla u utakmicu, od prve sekunde dominirala, nije pravila greške koje smo radili mi. Jednostavno, zaslužili su trijumf. To vam je kratka i jednostavna analiza, ne treba dužiti - kazao je u uvodu Bjelica.

Ipak, je li se moglo nešto drukčije napraviti prije i za vrijeme utakmice, ili su jednostavno igrači ipak bili previše impresionirani?

- Mogli smo mi svašta drukčije napraviti. Ali ne znam bi li to donijelo bolji rezultat. To nećemo nikad saznati. Radili smo isto ono što smo radili u Zagrebu u prvoj utakmici. Igrali smo isto, na isti način protiv istog protivnika, s istim igračima. Samo je bio gostujući teren i drugačiji psihološki trenutak. To je bila jedina razlika između te dvije utakmice. Vi u medijima ste nakon prve utakmice davali veliku važnost mojoj taktici, a sad s istom taktikom nismo uspjeli.

Kaže da se nije uspjelo zbog ove bitne stvari...

- Energija nije bila takva kakva je bila u onoj zagrebačkoj utakmici. Atalantu smo tada pobijedili samo zbog te energije i odlučnosti, te zbog agresije koju smo imali. Ništa drugo se nije promijenilo, samo to...

Može li se ta energija vratiti protiv Manchester Cityja? Može li se u Maksimiru pobijediti ta čudesna momčad Pepa Guardiole. Može li joj Dinamo nanijeti prvi poraz u skupini?

- Naravno da možemo pobijediti Manchester City! Možemo pobijediti u svakoj utakmici. Ako u to vjerujete i za to naporno radite, svakoga možete pobijediti. Tako sam apsolutno siguran da možemo trijumfirati u toj posljednjoj utakmici skupine. Vidjet ćemo što će nam utakmica donijeti. City ima teške utakmice u svom prvenstvu, već su se plasirali kao prvi u skupini. Mi pak ulazimo u utakmicu sa saznanjem da nam bod ništa ne znači. Samo nam pobjeda može nešto donijeti. A kad ulaziš s takvim saznanjem i pripremom, puno ti je lakše igrati. Također, vjerujem da neki mediji neće podcijeniti Manchester City kao što su podcijenili Atalantu.

Drži li da će City u Maksimiru ipak igrati u nekoj nižoj brzini, da neće ubaciti u petu, šestu...?

- Ne znam u kojoj će brzini igrati. Istu stvar rekao sam i pred utakmicu s Atalantom. Važno je kakvi smo mi! Odnosno kakvi ćemo biti u toj utakmici sa Cityjem. Mi protiv Atalante nismo bili dobri. Ukoliko protiv Cityja budemo dobri, onda su nam šanse za pobjedu velike. Tu onda nema nikakve dvojbe. Ako ne budemo pravi, onda će biti teško. Pa to smo zorno vidjeli protiv Atalante koja je ozbiljan protivnik, koji je tri dana prije naše utakmice držao Juventus bez udarca na gol 65 minuta, koji je vodio s 1:0... A mogao je do tog trenutka voditi s 3:0, 4:0... Međutim, negdje se napravila atmosfera da je to “neka” talijanska momčad. I tako se poslala poruka igračima. Dosta je nama otežan posao vraćati igrače na pravi put te ih pripremiti za takvu utakmicu.

Bez obzira na sve, Bjelica je optimist pred tu odlučnu utakmicu s Guardiolinim momčadi u Maksimiru.

- Uvijek sam optimist! Po prirodi sam optimist. I kad je nešto crno, najcrnje, ja sam optimist. Mi nakon posljednje utakmice možemo biti drugi, treći i četvrti. Ali to isto vrijedi i za Šahtar i Atalantu. Moram biti optimist, jer ovi momci su mi pokazali puno puta da su pravi kad je najteže. Vjerujem u njih, u momčad, u pomoć naših navijača. Vjerujem da ćemo protiv Cityja odigrati dobru, mušku, hrabru utakmicu i pokušati pobijediti taj veliki Manchester City.

Naravno, najveće probleme će Bjelica imati u obrani. Ne mogu zbog viška kartona igrati Perić i Theophile. Kako će posložiti obranu? To će biti bitna stvar, svi znamo kakve napadače ima City, mogu te “unakaziti” u nekoliko minuta...

- Sad su pred nama dvije utakmice, to su Istra i Varaždin. U te dvije utakmice nešto ćemo probati, pa vidjeti što možemo napraviti.

Poziciju stopera može igrati kapetan Arijan Ademi, može i Moubandje, naravno i mladi Gvardiol. Tko će biti uz Dilavera?

- Moubandjea sam probao na poziciji stopera na dvije utakmice kad smo bili u BiH i igrali prijateljske utakmice, pa nismo imali stopera. Bio je solidan. Svakako ćemo ga i sad probati. Tu je još Ademi, mladi Gvardiol. Zaista moramo vidjeti što ćemo napraviti. Imamo sad četrnaest dana da razmišljamo o tome, da pripremimo nekoga za tu poziciju.

Kad se radi o mladom Gvardiolu, Bjelica će kazati...

- Naravno da bi za tako mladog dečka to bila jako zahtjevna utakmica. Iskusniji su na toj poziciji samo Ademi i Moubandje. Više nikoga nemamo. Ne mogu Šutalu nabiti deset godina da bude iskusniji ili Gvardiolu usaditi pet stotina utakmica u noge. Ništa ne ide preko noći. Snaći ćemo se... Vjerujem da taj koji bude igrao biti na pravoj razini - zaključio je Bjelica.

Eto, vidjeli ste, trener Modrih je optimist pred utakmicu s Cityjem. Naveo je i razloge zašto ga drži optimizam, zašto vjeruje da njegova momčad može doći do velike, najveće pobjede. Uopće ne sumnjamo da će znati posložiti dečke za Guardioline trupe, da ćemo u Maksimiru gledati opet sjajni Dinamo, momčad koja nas je toliko puta oduševila ove dvije europske sezone. Atalanta će ostati zapisana kao jedan loš dan, a sad je na redu nešto drugo, nešto što bi opet moglo ući u povijest.

Budite sigurni da će Dinamo biti spreman za svoj najveći okršaj. Uz prepuni Maksimir može osigurati još jedno europsko proljeće. Držimo fige da tako i bude. Kad je Dinamo u najboljem izdanju, City nije nepobjediv. Nije nitko! To, uostalom, kaže i Bjelica. A on je pokazao da zna što govori.

LOŠA, LOŠIJA, NAJLOŠIJA U BJELIČINOM MANDATU

DINAMO - FERENCVAROS 1:1

Imao je Dinamo neke prilike za pobjedu, međutim, s obzirom na očekivanja, remi je bio razočaranje i donio je strah uoči uzvrata. Modri su poveli golom Olma, činilo se da će lagano do pobjede, no, izjednačio je Syger i Dinamo više nije pronašao put do pobjede. Ali, sve je s 0:4 naplatio u uzvratu.

ROSENBORG - DINAMO 1:1

Možda je nepravedno među loše partije izdvajati onu kojom je Dinamo došao do Lige prvaka, međutim činjenica je da nije bilo puno loših predstava. U Trondheimu je domaćin imao 1:0, prijetio da će dostići maksimirskih 2:0, bio bolji i opasniji. No, ukazao se Gojak i bombom s 25 metara riješio dvojbe.

ATALANTA - DINAMO 2:0

Složili su se i igrači, ovo je bila najlošija Dinamova europska partija u ‘eri Bjelica’. Talijani su dominirali od prve do zadnje minute, nitko tako nije nadigrao Modre kao momčad iz Bergama. Da Livaković nije spašavao, mogli su i rekordno stradati. Rezultat je na kraju sigurno bolji od igre.

Linker
20. travanj 2024 05:25