Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images
ZAIGRANOST ILI DUBLJI MOTIVI?

NAVIJAČI NJEMAČKOG VELIKANA U STRAHU ZBOG ENGLESKOG WUNDERKINDA VRIJEDNOG 100 MILIJUNA EURA Scenarij ih neodoljivo podsjeća jedan drugi slučaj

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. listopad 2019. 20:43

Jadon Malik Sancho jedan je od najuzbudljivijih mladih nogometaša današnjice. Momku je tek 19 godina, član je Borussije Dortmund i engleski seniorski reprezentativac, a na njega su oko već bacili i najveći europski klubovi. Igra na desnoj krilnoj poziciji, prema potrebi može i na lijevoj, a njegova je statistika sjajna. Vrijednost mu je procijenjena na 100 milijuna eura, s tendencijom daljnjeg rasta...

Nogometno odrastanje prošao je u Watfordu, da bi u ožujku 2015. godine prešao u podmladak Manchester Cityja, koji je pritom platio 172.000 eura odštete. Međutim, Građani s njim nisu imali previše strpljenja, Pep Guardiola je na krilnim pozicijama imao dokazane klase i tu za mladog Sancha nije bilo dovoljno mjesta. Stoga ga je City 31. kolovoza 2017. prepustio Borussiji Dortmund uz odštetu od 7,84 milijuna eura.

S obzirom na to koliko dečko danas vrijedi, investicija uopće nije bila loša, naprotiv. Jednog dana bit će to ‘masna’ zarada...

Pravi dragulj

Sancho je pravi dragulj, potvrdio je to u prošloj sezoni u kojoj je izabran i u idealnu momčad Bundeslige. U 34 odigrane utakmice za Borussiju postigao je 12 pogodaka i dodao čak 17 asistencija, dok je u Ligi prvaka u sedam nastupa upisao gol i asistenciju. Dobro mu ide i u aktualnoj sezoni, u kojoj je triput zabio i šest puta asistirao suigračima u sedam odigranih prvenstvenih utakmica. Za Englesku je nastupio 10 puta i postigao dva pogotka, a za mlade reprezentacije ima 36 utakmica i 23 pogotka.

Međutim, tu savršenu sliku o engleskom wunderkindu na privremenom radu u Njemačkoj pokvario je događaj od prošlog vikenda. Sancho se malo zaigrao te se nije na vrijeme pojavio u klubu nakon što je bio uključen u akciju reprezentacije, pa se našao pod suspenzijom za prvenstveni ogled s Borussijom Mönchengladbach u Dortmundu, u kojem je njegova momčad slavila rezultatom 1:0. Trener Lucien Favre izostavio ga je s popisa kandidata za taj susret, a novinarima je uoči početka izjavio da je riječ o disciplinskoj mjeri.

Sancho je započeo utakmicu za Tri lava u gostujućem porazu od Češke, dok je na gostovanju kod Bugarske ušao s klupe. Kapetan Marco Reus zabio je u subotu gol za pobjedu koji je Žuto-crne podigao je četvrtu poziciju bundesligaške ljestvice, pa je na kraju Sanchov izostanak bio bezbolan za momčad. Međutim, ostavilo je to traga u klubu, ali i u javnosti.

- Odgovorni smo prema klubu i, u ovom slučaju, za higijenu momčadi. On je bio suspendiran samo u subotu. Jadon je dobar dečko, ali on je vrlo mlad, brzo je odrastao i neke stvari još mora naučiti. Nakon što smo sve odvagnuli, odlučili smo da neće biti u konkurenciji za ovu utakmicu - izjavio je Michael Zorc, sportski direktor kluba iz Dortmunda, koji ga je kaznio sa 100.000 eura.

Zaigranost tinejdžera

No, mnogi se navijači Borussije pitaju je li u ovom slučaju bila riječ samo o mladenačkoj zaigranosti jednog tinejdžera, ili su u pitanju i neki dublji, zasad skriveni motivi? Pritom im neizbježno na pamet pada slučaj Ousmanea Dembelea, iznimno talentiranog francuskog ofenzivca koji je nakon jako dobre sezone ucjenama i štrajkom isprovocirao transfer u Barcelonu. Borussia ga je u redove katalonskog velikana prodala za 125 milijuna eura.

Ovih dana pojavile su se informacije koje podgrijavaju teoriju zavjere. Naime, šuška se da je za Sanchovo dovođenje zainteresiran madridski Real. Kraljevski klub Sancha bio doveo sljedećeg ljeta, no u svojim će naumima imati i jaku konkurenciju s Otoka. Engleskog bi dragulja u svojim redovima navodno želio vidjeti i Manchester United, koji bi za to zadovoljstvo bio spreman platiti 116 milijuna eura.

Sve to su priče koje zabavljaju javnost, no na njihovu realizaciju ipak će trebati pričekati. Ugovor s Borussijom traje mu do lipnja 2022. godine, stoga u klubu nemaju razloga za žurbu.

NAJVEĆE KAZNE IGRAČIMA

700.000 €

Rafinha (Schalke)

540.000 €

Marco Reus (Borussia D.)

400.000 €

Diego (Wolfsburg)

375.000 €

Neymar (PSG)

200.000 €

Marcus Rojo (Manchester United)

180.000 €

Kylian Mbappe (PSG)

144.000 €

Danny Rose (Tottenham)

100.000 €

Jadon Sancho (Borussia D.)

Ousmane Dembele

(Borussia D.)

Ousmane Dembele

(Barcelona)

Niklas Bendtner (Danska)

Radja Nainggolan (Roma)

Linker
20. travanj 2024 10:15