Action Images via Reuters/Andrew Couldridge
DOŠLO JE VRIJEME ZA PROMJENE

'NE MOGU VJEROVATI ŠTO SAM VIDJELA!' SCENE IZ LONDONA ZGROZILE SVIJET, ALI I LIJEČNIKE 'Došlo je vrijeme da se u nogomet uvedu privremene zamjene'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. svibanj 2019. 18:54

Lokalna klinika 'Headway' u engleskom Devonu koja je specijalizirana za komplikacije iz područja mozga i moždanih aktivnosti pozvala je nogometne čelnike da uvedu tzv. privremene zamjene zbog provjere potresa mozga. Razlog tomu su scene na polufinalnoj utakmici između Ajaxa i Tottenhama kada je belgijski branič Jan Vertonghen pokušao zaigrati s ozbiljnom povredom glave.

Soccer Football - Champions League Semi Final First Leg - Tottenham Hotspur v Ajax Amsterdam - Tottenham Hotspur Stadium, London, Britain - April 30, 2019  Tottenham's Jan Vertonghen after sustaining an injury                REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

Medicinsko osoblje Tottenham Hotspursa suočeno je s brojnim pitanjima nakon što su dozvolili belgijskom nogometašu povratak u igru. Vertonghen se sudario sa suigračem Tobyjem Alderweireldom, lice mu je bilo u potpunosti zakrvavljeno, a medicinska je služba zaključila da Belgijac može nastaviti igru. Nakon nekoliko trenutaka nesretni se nogometaš povukao sa strane, a kamere su zabilježile potresne scene kako Vertonghen tetura i svako malo klone te je bilo vidno da ne može niti hodati bez pomoći.

Glasnogovornik 'Headwaya' Luke Griggs izjavio je u priopćenju:

"Došlo je vrijeme da se u nogomet uvedu privremene zamjene kako bi se liječnicima omogućilo dovoljno vremena za procjenu je li kod ozlijeđenih nogometaša došlo do potresa mozga. Potres je teško dijagnosticirati, simptomi mogu biti skriveni i zahtijevaju od pojedinca da iskreno odgovori kako se osjeća. Procjena od oko tri do pet minuta - kao što je to bio slučaj s Vertonghenom - ne dopušta medicinskom osoblju da napravi pouzdanu dijagnozu, pogotovo kada se to događa pred desecima tisuća navijača željnih nastavka igre. Pritisak je na liječnicima u tim trenucima ogroman."

Dawn Astle, kći bivšeg igrača West Bromwich Albiona Jeffa Astlea koji je preminuo 2002. zbog degenerativne bolesti mozga, objavila je na Twitteru:

"Ja doslovno ne mogu vjerovati što sam upravo vidjela.", šokirana je bila kći proslavljenog nogometaša.

Tottenham je također bio kritiziran 2013. kada je vrataru Hugu Llorisu dopušteno nastaviti igru protiv Evertona nakon što se sudario s Romeluom Lukakuom i neko se vrijeme nije mogao sjetiti gdje se nalazi.

Ova je potresna scena podigla dosta prašine i zasigurno će se morati postaviti pitanje koliko je strogo definiran protokol oko potresa mozga u nogometu.

Linker
20. travanj 2024 14:51