Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
KAKO NAKON ISPADANJA?

NE PRODA LI DINAMO OLMA OVE ZIME, MOGLO BI DOĆI DO NAJCRNJEG SCENARIJA Evo zašto bi najbolji igrač Modrih ostatak sezone mogao gledati na televiziji

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 13. prosinac 2019. 11:47

Dinamovo ispadanje iz Europe povlači za sobom pitanja o provjetravanju svlačionice, no ne bi se trebalo ove zime dogoditi ništa spektakularno, kažu upućeni, poglavito ne što se ulaznih transfera tiče.

Modri”, naime, u drugoj momčadi i juniorima imaju nekolicinu igrača koji će na zimske pripreme sa seniorima i u borbu za minutažu na proljeće, poput Joška Gvardiola, Josipa Šutala, Marka Đire, Bartula Franjića, Antonija Marina i Roka Baturine. Za 17-godišnjeg Gvardiola je već odbijena ponuda od 10 milijuna eura, a ni godinu starijeg Marina se neće prodavati za tu svotu, a poglavito ne sada.

Hrvatski A-reprezentativci, Livaković, Perić, Petković i Oršić ostat će u Maksimiru najmanje do kraja Eura, a trenutno najveće zanimanje vlada za Brunu Petkovića (25), što je i logično. Plavi centarfor nametnuo se za prvu špicu hrvatske nacionalne vrste, čak ni Pep Guardiola ne krije da mu se sviđa, na ljeto bi mogao birati i ligu i klub...

Što se, pak, španjolskog A-reprezentativca Danija Olma (21) tiče, njemu je i dalje na stolu novi ugovor koji mu je Dinamo još u srpnju ponudio, milijun eura neto godišnje do ljeta 2024. Sadašnji, po kojem zarađuje oko 250.000 eura, traje mu do lipnja 2021. i ove zime je zadnja prilika da ga “modri” prodaju za rekordnu svotu od oko 30 milijuna eura. Na ljeto bi kupci kalkulirali, jer od sljedeće zime plavokosi bi vezist dobio status slobodnog igrača za potpis bez odštete klubu iz Maksimira.

Teško je reći kako će se stvar razvijati, no dobili smo dojam da u sljedećim danima slijede novi pregovori s Olmovom obitelji i agentima. Nikome ne bi odgovaralo da Dani na proljeće bude na tribini, ali i Dinamo mora gledati svoj interes, a hrvatsko prvenstvo i Kup može osvojiti i bez Španjolčeve pomoći. Olmu, pak, treba minutaža da bi ga se Luis Enrique sjetio kad će birati kandidate za Euro, a klubovi koji možda trenutno kalkuliraju ponuditi ili ne traženu odštetu Dinamu ili obećati tri puta manje igraču za potpis ako će pričekati istek ugovora mogli bi se naći u nebranom grožđu ostane li Dani na proljeće bez minutaže... Tata Miguel, pak, samo želi da mu sin igra i napreduje, netko će morati popustiti, a nije realno da će to biti Dinamo. Dakako, i transfer u siječnju je rješenje...

Kadzior ne želi u Ameriku

Obojici igrača kojima sadašnji ugovori ističu na ljeto ponuđeni su novi. Marin Leovac (31) sve je dogovorio i čeka se samo formalni potpis, trenutno ozlijeđeni lijevi bek želi ostati u Dinamovom sustavu i nakon karijere postati trenerom, dakako, prvo s mladim uzrastima. Godinu dana mlađem Kevinu Theophile-Catherineu se sviđa u Zagrebu, ali ruke si još nisu dane. Iskusnog braniča, nakon raspleta skupine, pamtit će se po “blackoutu” koji je “modre” koštao ne samo “europskog proljeća”, nego i osmine finala Lige prvaka, onog udaranja laktom Pjatova nakon kojeg je dosuđen 11-erac iz kojeg je Šahtar izjednačio. No, Kevin se želi iskupiti, ne želi podviti rep i otići, a kako može igrati i beka, dobra je taktička opcija Bjelici. Dakako, htio bi više novca, a Dinamo mu nudi isto, pa je trenutno vjerojatnost da će potpisati 50:50.

Od onih kojima ugovori istječu u ljeto 2021., novi i veći ugovor htio bi Petar Stojanović (24), a zasad je u Maksimirsku 128 stigla ponuda samo Damianu Kadzioru (27) i to iz sjevernoameričkog MLS-a, no nedostojna niti kvalitete poljskog reprezentativca niti Dinama što se odštete tiče, pa od toga vjerojatno neće biti ništa. Emir Dilaver (28), pak, koliko smo čuli iz njemu bliskih krugova, ne bi imao ništa protiv odlaska na neku egzotičnu destinaciju gdje bi mogao zaraditi puno više nego u Dinamu, no o tom potom.

Gojak najbliži odlasku

Što se stopera tiče, na zimskim pripremama vratiti nogometu trebao bi se Dilaverov vršnjak Marko Lešković, bivši hrvatski reprezentativac, no pitanje je hoće li ostati “modri”.

S obzirom na sadašnji kadar, Dinamo ne bi imao ništa protiv da si nove sredine nađu Mario Gavranović (30) i Izet Hajrović (28), iskusni švicarski i nešto mlađi BiH-reprezentativac žele biti prvotimci, a to im u konkurenciji Petkovića odnosno desnokrilnih Dinamovih opcija u kadru Bjelica ne može garantirat. No, obojica u Maksimiru imaju sjajne ugovore i ne žele ići nikamo za manje.

S druge, pak, strane, na proljeće će biti još manje rotacija nego jesenas, a s klupe će većinom ulaziti mladi, poglavito ako se uspješno oporave Sandro Kulenović i Komnen Andrić. Osim spomenutog Marina tu je i Baturina, a s posudbe u Istri 1961 vratit će se Mario Ćuže, možda se ove zime nametne Bjelici... Iako mu ugovor istječe tek u lipnju 2022., trenutno je najbliži odlasku Amer Gojak (22), vezist bosanskohercegovačke reprezentacije, donese li njegov otac Ahmet konkretnu ponudu sportskom direktoru Zoranu Mamiću, moglo bi doći do rastanka, jer u veznom redu je ionako gužva, minutaže su željni Lovro Majer i Luka Ivanušec, a o mlađima da i ne govorimo.

Što se, pak, dolazaka koji su se spominjali u medijima tiče, Osijekovi stoper Šutalo i vezist Žaper, Rijekin vezist Lepinjica te Goričin krilni napadač Lovrić nisu prioriteti, što zbog visokih odšteta, što zbog uklapanja u postojeći kadar.

Linker
25. travanj 2024 01:06