Goran Mehkek / CROPIX
IZET HAJROVIĆ ZA SN

NE ZANIMA ME NI CRVENA ZVEZDA NI BARCA! LJUBIMAC MAKSIMIRA POKAZAO ZAŠTO DINAMU TAKO DOBRO IDE 'Sve što smo napravili bilo je zbog takvog pristupa..'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. kolovoz 2019. 17:04

Izet Hajrović uvijek dobiva pljesak Dinamovih navijača. Popularnog Hajru svi vole, i kad igra dobro, što je u većini utakmica, i kad nije tako dobar. Takav je tip, morate ga voljeti, jer na terenu uvijek ostavi sve što ima, reklo bi se onako narodski, i dušu i srce. Juri u oba smjera, asistira, puca, uklizava, da nije napadač, rekli bismo da može biti i defenzivni vezni, čak i branič.

Prije treninga Modrih porazgovarali smo s Hajrovićem, čovjekom uvijek spremnim za razgovor.

Osjeti se podrška

Jeste li se odmorili nakon utakmice s Rosenborgom? Vidjeli smo da ste jako popularni kod navijača, u noći nakon utakmice fotografirali ste se s velikom skupinom dok ste bili na benzinskoj postaji. Dobro su vas zaskočili?

- A znate kako je to kod navijača; kada vas ide rezultat, onda ste najbolji na svijetu, kada ne ide, onda bolje da ne izlazimo. Tako je svugdje u svijetu. Veselim se zbog euforije koja je u Zagrebu. Osjeti se podrška na svakom koraku i to nas čini sretnima i ponosnima.

Zagreb, 260519.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 36. kola Hrvatski Telekom Prve lige, 
GNK Dinamo -  Hajduk Split.
Na fotografiji: Izet Hajrovic, Dani Olmo, slavlje gol.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Mnogi već vide Dinamo u Ligi prvaka, koliko ste blizu? Može u postocima? 60:40, 70:30?

- Euforija je dopuštena navijačima, pa i medijima, ali mi moramo ostati čvrsto na zemlji. Prednost od 2:0 je lijepa, ali ona ništa ne garantira. Mi moramo odigrati dobru utakmicu u Norveškoj i ondje potvrditi ovaj rezultat iz Maksimira. Dakle, maksimalan respekt protivniku i ulazak u utakmicu kao da je 0:0. To je jedini put.

Kakvu utakmicu možemo očekivati u uzvratu?

- Vjerojatno drugačiju nego u Zagrebu. Domaćin je svjestan da mora ići ofenzivnije i otvorenije, a to opet ostavlja određeni prostor. Bit će teško, ali volim takve utakmice.

Hoće li pogodak u Norveškoj biti dovoljan? Teško je vjerovati da Livaković može primiti četiri pogotka...

- Uopće ne razmišljam tako. Jasno da pogodak otvara lijep scenarij, ali ovo je nogomet. Dok u 90. sudac ne odsvira kraj, sve je moguće. I zato je potreban oprez na svim razinama. Tek smo na pola puta.

Nema tajni

Kako vam se čini taj Rosenborg, je li jači od Ferencvarosa?

- Mislim da su ozbiljnija i jača momčad od Ferencvarosa. Fizički moćni, jaki u skoku na prekidima, ali nismo ni mi loši.

Koja je, po vama, tajna ovako uspješnog Dinama?

- Nema puno tajni. U svlačionici se koncentrirala kvaliteta i karakter. Tu je i trener Bjelica, koji je okupio sjajnu ekipu oko sebe. I svi zajedno djelujemo kao cjelina. Na to se nadogradila Uprava koja radi svoj posao, ljudi iz kluba koji su 100 posto u službi prve momčadi i ti navijači koji stvaraju odličnu atmosferu. Jednostavno, sve se poklopilo.

Na listi trenera koji su vas trenirali u dosadašnjoj karijeri, gdje biste svrstali Nenada Bjelicu? Kolika je njegova zasluga za sve ove uspjehe?

- Velika! Osim što je vrhunski stručnjak, Bjelica je i psiholog koji odlično reagira na izazove. Znate, nije lako voditi skupinu i od nekoliko pojedinaca, a nas je gotovo 30. I to k tome uza sav taj pritisak koji dolazi s funkcijom trenera Dinama. Mislim da je odličan i da velika zasluga ide njemu. Naravno, i njegovim asistentima i ljudima iz stručnog stožera.

Vaš kolega s druge, lijeve strane Mislav Oršić postao je hrvatski reprezentativac. Kako ga vi vidite? Što vam je kod njega najbolje?

- Drago mi je zbog Orše jer je zaslužio sve što mu se događa. Nije lako ući u krug reprezentacije koja je doprvak svijeta, a on je to uspio i od srca mu čestitam na tome. Riječ je o karakternom igraču, brzom s loptom, preciznom...

Kada bude prilika...

Prošle sezone bili ste najbolji Dinamov strijelac u Europi, ove godine niste zabili još nijedan pogodak. Kad će taj prvi? Već u uzvratu protiv Rosenborga ili u Ligi prvaka?

- Ne razmišljam o tome. Kada bude prilika, zabit ću. Meni je važno da momčadi ide dobro, da su rezultatu prisutni, a kome će se već otvoriti, manje je bitno. Meni je na prvom mjestu uvijek bio uspjeh momčadi i kluba pa tek onda moj individualni. Što se tiče naših navijača, želim da znaju da dajem sve od sebe za Dinamo i za momčad. I ako mi trenutno ne ide dobro, uvijek ću se boriti i truditi najbolje što mogu da imamo uspjeh. Jer navijači Dinama to zaslužuju.

Što mislite, gdje je bio problem, zašto niste zabili?

- Gledajte, problem bi bio kada bi realizacija bila slaba, ali ona je na tragu lanjske sezone. Tada sam zabijao ja, koji sam krilni napadač, sada je tu Bruno, koji je centralna špica. Nema problema dok se zabija.

Zagreb, 200918.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 1. kola Europske lige, skupina D,
GNK Dinamo - Fenerbahce S.K. 
Na fotografiji: Izet Hajrovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Nije zabio ni Mario Gavranović, izgleda da vi iskusniji i stariji teže ulazite u ovu sezonu kad su pogoci u pitanju?

- Nemaju godine veze s tim. Puno se stvari treba poklopiti, ali kada se poklopi, onda će pogoci doći u seriji. I kod mene i kod Gavre. Ne brinite za nas.

Nego, ako se plasira u Ligu prvaka, može li Dinamo protiv Liverpoola, Barcelone, Manchestera...? Može li nekome od velikih uzeti barem bod?

- Nikome nikada neću priznati da je bolji od mene ako to ne dokaže na travnjaku. Respekt kvaliteti, tradiciji i novcu koji se ulaže u te momčadi, ali na travnjaku smo 11 na 11 pa da vidimo. Zapravo, uopće ne želim razmišljati o tim utakmicama dok ne riješimo Rosenborg.

Ako se Dinamo i Zvezda plasiraju u Ligu prvaka, a blizu su, mnogi govore o toj mogućoj utakmici u skupini. Biste li vi željeli da dođe to tog obračuna?

- Pitajte me to nakon uzvrata s Rosenborgom. Ne želim komentirati Ligu prvaka dok smo još u kvalifikacijama; ako one budu uspješne, onda možemo razgovarati o protivnicima koji nas čekaju. Sve što smo lani napravili bilo je zbog takvog stava i pristupa, zašto mijenjati takve navike i odnos prema poslu - zaključio je Hajrović.

Linker
26. travanj 2024 23:45