Sarri
 Andreas SOLARO / AFP / ANDREAS SOLARO AFP
GIGANTU PRIJETI ISPADANJE

TRENER JUVENTUSA PO PRVI PUT JAVNO PROGOVORIO O PROBLEMU KOJI BI GA MOGAO SKUPO KOŠTATI 'Očito je da nešto nije u redu s našim pristupom...'

LYON - JUVENTUS 1:0 Francuski klub stekao je na svom stadionu prednost pred uzvrat protiv talijanskog prvaka, a Maurizio Sarri progovorio je nakon utamice o lošem pristupu svojih igrača
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. veljača 2020. 09:19

Veliko su iznenađenje priredili nogometaši Lyona, svladavši 1:0 u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka favorizirani Juventus. Iako su Lyonu nedostajala čak petorica ozlijeđenih igrača (Depay, Kone, Rafael, Reine-Adelaide i Solet), posve je zasluženo francuska momčad dohvatila pobjedu i tako ostvarila lijepu prednost uoči uzvrata 17. ožujka u Torinu. Bio je Lyon osjetno bolji u prvom dijelu, kad je Tousart pogotkom (31. minuta) i materijalizirao bolju igru domaćina.

Talijanski se prvak probudio u nastavku, stvorio je nekoliko prilika, ali nije uputio ni jedan jedini udarac u okvir vrata! Ostat će prijeporna 89. minuta, kad je Brazilac Bruno Guimaraes, novo pojačanje Lyona, na svom petercu povukao Juventusova Argentinca Dybalu, ali španjolski sudac Jesus Gil Manzano samo je odmahnuo rukom, svoju odluku nije promijenio ni nakon tihe konzultacije s VAR sobom, iako je ostao dojam da je to bio kazneni udarac za Juventus...

Juventus je dobro počeo, ali se ‘ugasio’ već nakon 15-ak minuta, pokleknuvši pred odlučnom i agresivnom igrom Francuza, koji su sjajno zatvorili sve prilaze svojim vratima i brzo jurili u protunapade. Mogao je Lyon povesti u 21. minuti, no sreća je pomazila goste iz Torina. Aouar je izveo prvi udarac iz kuta za domaćina, ubacio je loptu na prvu vratnicu, tamo se najbolje snašao Ekambi i udarcem glavom s desetak metara iskosa uzdrmao je gredu. Juventusov vratar Szczesny nije baš bio najbolje postavljen, lopta ga je preletjela, ali je ipak odsjela na gredi.

I ta je prilika dala još više poleta domaćinu, Lyon je ‘nanjušio krv’, osjetio je da protiv ovakvog, anemičnog i blijedog Juventusa, može napraviti i nešto više, a ne samo sačuvati svoju mrežu nedirnutom. Svi su pokušaji gostiju bili slamani u zgusnutoj sredini domaćina, koji je, pak, odmah jurio prema vratima Juventusa i prijetnja pogotkom bila je u zraku. A taj je pogodak Lyon zabio u 31. minuti, bila je to nagrada Francuzima za silnu želju i bolju igru...

Screenshot

Raspoloženi je Aouar projurio po lijevom boku, Danilo i Bentancour bili su samo pospani promatrači tog prodora. I kad je došao do korner-crte, Aouar je odigrao povratnu loptu u sredinu, natrčao je Lucas Tousart i udarcem sa šest metara zatresao je mrežu Talijana! Bio je to prvi Tousartov pogodak u Ligi prvaka, općenito drugi za Lyon u svim natjecanjima ove sezone.

Gol s igračem više

Istaknimo da je Juventus primio pogodak dok je na travnjaku imao igrača manje, budući da se ukazivala pomoć srednjem braniču De Ligtu, koji je minutu ranije nastradao u kaznenom prostoru Lyona, sudarivši se glavom sa svojim suigračem Alexom Sandrom. Igra nije bila prekidana dok su Juventusovi liječnici zaustavljali De Ligtu zaustavljali krvarenje iz razbijene glave, Lyon je to iskoristio i zabio pogodak. Otprilike s pozicije na kojoj je trebao biti De Ligt, koji je igru nastavio s velikim bijelim zavojem oko ranjene glave.

U drugom se dijelu Juventus vratio u igru, Lyon više nije mogao izdržati taj ritam i nije jurio u protunapade kao u prvih 45 minuta. Posljedica toga bila je spoznaja da se posljednjih 20-ak minuta igralo na Lyonovu dijelu travnjaka, stvorio je Juventus nekoliko prilika, no u dva je navrata Dybala bio neprecizan, a jednom je i Higuain iz dobre pozicije poslao loptu pokraj vrata. Istina, Dybala je u 87. minuti zatresao mrežu domaćina, ali bio je pola metra u zaleđu i pogodak nije priznat. Ovo je, inače bila tek druga ovoserzonska Juventusova utakmica na kojoj nije zabio pogodak, prvi put je to bilo 14. rujna u dvoboju Serie A protiv Fiorentine (0:0).

- Ponosan sam na suigrače, odigrali smo veliku utakmicu. Zasluženo smo pobijedili favorita, dobro smo se pripremili za ovu utakmicu i sad imamo prednost. Ali, ništa nije gotovo, odradili smo tek pola posla i znam da će nam na uzvratu u Torinu biti strahovito teško. Međutim, idemo tamo s velikom željom za prolaz, naša je ambicija golema i ova nam je pobjeda udahnula i dodatno samopouzdanje. Moramo u Torinu postići pogodak - rekao je najbolji igrač utakmice, Lyonov sjajni veznjak, Houseem Aouar.

- Loša igra u prvom dijelu skupo nas je koštala. Ne znam zašto smo igrali tako slabo, bili smo spori, mlaki u duelima, očito je da nešto nije bilo u redu s našim pristupom, nedostajalo nam je agresivnosti i gladi za uspjehom. U nastavku smo bili bolji, ali nismo uspjeli anulirati minus od jednog gola. Uzvrat će biti težak, ali u Torinu će to biti neka sasvim druga priča, tada ćete vidjeti pravi Juventus - rekao je Juventusov srednji branič, Leonardo Bonucci.

STATISTIKA

39% posjed lopte 61%

10 udarci ukupno 15

2 udarci u okvir 1

5 udarci izvan okvira 9

5 udarci iz kuta 3

1 zaleđa 3

2 žuti kartoni 0

17 prekršaji 8

Linker
20. travanj 2024 15:18