Soccer Football - La Liga Santander - FC Barcelona v Real Madrid - Camp Nou, Barcelona, Spain - October 28, 2018 Referee Jose Sanchez consults VAR before awarding a penalty REUTERS/Sergio Perez
REUTERS

VAR OD OSMINE FINALA LP

NEMA VIŠE VREMENA ZA ČEKANJE! SUTRAŠNJE UTAKMICE LIGE PRVAKA ULAZE U POVIJEST 'Točnost je svakako važnija od brzine, svi su reagirali pozitivno!'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 11.02.2019. u 14:07

 • Premda je Video Assistant Referees (VAR) tehnologija u Ligu prvaka trebala ući od iduće sezone, VAR će se početi koristiti već ove sezone i to od osmine finala.

  Tako će sutrašnje utakmice Manchester United - PSG, te Roma - Porto ostati upisane u povijest kao prve utakmice u elitnom natjecanju europskog nogometa na kojima se koristila video tehnologija.

  UEFA je najprije bila protiv korištenja VAR-a ove sezone, iako je on u upotrebi u nekim jačim europskim ligama, a i korišten je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Međutim, odlučila ga je ranije uvesti zbog čestih sudačkih pogrešaka.

  "Uvjereni smo da će uvođenje VAR-a biti korisno za naša natjecanja jer će pružiti dragocjenu pomoć službenim osobama i omogućiti nam da smanjimo pogrešne odluke," kazao je šef Uefinih sudaca Talijan Roberto Rosetti.

  Video Assistant Referees (VAR) watch a practice match as they train in the use of the technology, during a seminar for match officials organised by FIFA ahead of the World Cup in Florence, Italy April 19, 2018. REUTERS/Brian Homewood
  REUTERS/Brian Homewood
   

  Bivši sudac je naglasio kako su njegove kolege pozitivno reagirale na uvođenje video tehnologije.

  "Tijekom proteklih nekoliko mjeseci održali smo razne tečajeve s našim vrhunskim sucima i svi su reagirali pozitivno."

  Rosetti je naglasio kako VAR nije savršen, ali će pomoći sucima da donesu ispravne odluke.

  "Točnost je svakako važnija od brzine. Ipak, vrijeme je važno, a mi želimo da sudačke odluke budu što učinkovitije."

  Izvršni odbor UEFA-e odlučio je također, upotrijebiti VAR i u finalu UEFA Europske lige ove godine, u završnici Lige nacija, te završnom turniru Europskog U-21 prvenstva na kojem će sudjelovati i mlada hrvatska vrsta.

  Iz drugih medija