Getty Images
LIGA PRVAKA

'NEMAJU MENTALNU SNAGU SUPROTSTAVITI SE EUROPSKOM PRVAKU' Rijetki su oni koji smatraju da će Luka Modrić i društvo biti zaustavljeni u osmini finala

Piše: HinaObjavljeno: 12. veljača 2019. 17:03

Aktualni europski prvak Real Madrid kreće u nastavak Lige prvaka iz Amsterdama gdje 'Kraljevski klub' u srijedu očekuje prvi susret osmine finala protiv Ajaxa. U drugom susretu večeri u Londonu se sastaju Tottenham i Borussia Dortmund.

Bit će to sudar nogometnih institucija, klubova koji su osvojili ukupno 36 međunarodnih trofeja. Real je dakako, uspješniji sa 26 trofeja pri čemu je 13 puta bio prvak Europe, dok je Ajax osvojio 10 trofeja, od kojih su četiri europske titule.

Međutim, 'Kopljanici' već godinama čekaju značajniji rezultat u elitnom natjecanju 'Starog kontinenta'. Posljednji put momčad iz Amsterdama se probila do četvrtfinala Lige prvaka prije 16 godina. Većina stručnjaka smatra kako to Ajaxu neće uspjeti niti ove godine. Real je napokon pohvatao konce igre i u ključnom dijelu sezone dohvatio pravu formu. U pravu formu vratio se i najbolji nogometaš svijeta Luka Modrić koji ć predvoditi Real u amsterdamskoj Areni.

"Ajax nema mentalnu snagu suprostaviti se europskom prvaku," napisao je u svojoj kolumni bivši nizozemski reprezentativac Willem van Hanegem koji je u dresu Feyenoorda osvojio Kup prvaka i Kup Uefa.

Španjolski sastav je u zadnjih sedam susreta upisao šest pobjeda i remi pri čemu je odigrao 1-1 na Camp Nou protiv Barcelone, a potom na gostovanju pobijedio gradskog suparnika Atletico Madrid sa 3-1.

AMSTERDAM, NETHERLANDS - AUGUST 22:  Hakim Ziyech of Ajax celebrates scoring his teams second goal of the game with team mates during the UEFA Champions League Play-off 1st leg match between Ajax and Dynamo Kiev held at Johan Cruyff Arena on August 22, 2018 in Amsterdam, Netherlands.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Real je posljednjih šest godina uspješno prošao kroz osminu finala, dobio je i zadnjih sedam međusobnih susreta protiv Ajaxa, a posljednji put 'Kopljanici' su izbacili 'Kraljevski klub' 1973. godine u Kupu kupova.

Ajax je nakon zimske pauze dobio samo dvije od zadnjih pet utakmica, a doživio je težak 2-6 poraz od Feyenoorda. Jedan od rijetkih stručnjaka koji smatra kako mlada momčad Ajaxa može zaustaviti europskog prvaka je Louis van Gaal.

"Ova momlčad Ajaxa je jednako kvalitetna kao i 1995. kada je zadnji put osvojio europski naslov. Neće Relu biti lako," poručio je bivši trener Ajaxa, Barcelone, Manchester Uniteda i Bayerna.

Za Realova kapetana Sergia Ramosa bit će to 600-ta utakmica u dresu 'Los Blancosa' i trenutačno je sedmi po broju nastupa u Realovom dresu. Na vrhu je Raul sa 741 utakmicom.

LONDON, ENGLAND - JANUARY 13: Harry Kane of Tottenham Hotspur holds his leg after a heavy challenge in the final moments of the Premier League match between Tottenham Hotspur and Manchester United at Wembley Stadium on January 13, 2019 in London, United Kingdom. (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Clive Rose/Getty Images

U drugom susretu večeri sastaju se Tottenham i Borussia Dortmund. Do sada su igrači četiri puta, a svaki sastav je upisao po dvije pobjede.

Spursi su prošle sezone dobili obje utakmice protiv Borussije u skupini. U Londonu je bilo 3-1, a u Dortmundu 2-1, no Borussija je bila bolja u 2016. u osmini finala Europske lige. Također, je dobila oba ogleda (2-1, 3-0)

Za domaćine je veliki hendikep neigranje najboljeg igrača Harryja Kanea i Dele Allija, dok kod Borussije neće biti Marca Reusa.

"Tottenham očekuje teška noć. Borussija ima sjajno momčad," poručio je Jadon Sancho, mladi engleski reprezentativac koji je u Borussiju stigao 2017. iz Manchester Cityja.

Linker
25. travanj 2024 08:09