CROPIX
PRILIKA KAKVA SE NE PROPUŠTA

NENAD BJELICA ZA SN OBJASNIO KAKO PLANIRA UĆI U LIGU PRVAKA 'Mi imamo nešto, a nemamo ništa! I zato u uzvratu idemo na pobjedu, nemamo mi što braniti'

NENAD BJELICA Dinamov uspješni trener nakon što je Dinamo izborio dobar rezultat u Švicarskoj
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. kolovoz 2018. 10:16

Nenad Bjelica jedan je od onih trenera s kojima se ugodno družiti. Voli se zezati, razgovarati o svemu, nije od onih koji drže distancu prema novinarima. Ima i jednu karakteristiku koja nam se posebno dopada: nije se promijenio kad je postao trener Dinama. Dok je bio trener u Austriji, a posebice u Poljskoj, često smo s njim razgovarali, uvijek se javljao, odgovarao na svaku poruku.

Takav je i sad kad je u plavom domu. Upoznali smo mnoge koji nisu više bili takvi nakon što su postali treneri u Maksimiru. Dok nisu kročili u plavi klub, redovno su se javljali, mogli ste s njima porazgovarati o svemu, ali kad su prešli preko modrog praga, naglo su doživjeli metamorfozu, počeli bi glumiti nedodirljive nogometne magove, mogli ste ih uglavnom vidjeti samo na press-konferencijama.

Rudeš nam je pomogao

Ali zapravo nije nešto posebno bitno kako mi doživljavamo Bjelicu, važno je kao ga doživljavaju nogometaši Dinama. Po onome kako djeluje Dinamova momčad na travnjaku i izvan njega, plave su bluze, očito, prepoznale njegovu trenersku i ljudsku vrijednost. S ljudima poput Bjelice nije teško surađivati... Dinamova momčad djeluje iznimno kompaktno i homogeno na svim razinama. Da se malo našalimo, u svim je segmentima tako dobro da - ne sluti na dobro. Znamo da će netko kazati, jezik pregrizli dabogda, ali stvarno je samo šala.

Kad govori o nogometu, Bjelica nudi sliku nekog skandinavskog tipa, uvijek mirno, hladno i staloženo raspravlja, u njegovim rečenicama nećete pronaći ni najmanje tragove euforije. Kad smo nakon utakmice s Young Boysima sjeli s plavim trenerom, tražili smo nešto euforično za naslovnicu, ali nije on od takvih, definitivno nije. Umjesto da proda neku priču o “svijetloj budućnosti”, on je počeo ovako:

- Već nam se drugu utakmicu događa da primamo rani pogodak. Tako smo ga brzo primili u Beer Shevi. Pa i u Astani su domaćini rano pogodili stativu. Naš ulazak u utakmicu definitivno mora biti bolji - kazao je Bjelica.

Jasno, morao je spomenuti travnjak, kaže da zbog njega nije bilo lagano igrati.

- Bio je još brži nego u Astani. Naša prilagodba na teren trajala je 15-20 minuta, nakon toga smo uspostavili kakvu-takvu kontrolu. Nakon toga nismo više bili u opasnosti kao dotada, dobro smo se snalazili.

Kaže da su Modri sad posve saznali kako igraju Young Boysi.

- Trebamo u uzvratu dobivati duele nakon dugih lopti. Da, nije lako protiv njih dobiti taj prvi duel, ali i “drugu” loptu možeš imati ako si koncentriran i ako dobro previđaš situaciju. Ovo što sam govorio treba popraviti u drugoj utakmici, a treba igrati kako smo igrali većim dijelom utakmice u Bernu.

Kad smo mu kazali da Dinamo ima sjajan rezultat jer mu je na Maksimiru dovoljno i 0:0, ne treba srljati, smirio je loptu.

- Mi imamo nešto, a nemamo ništa! U uzvratu idemo na pobjedu. S tom idejom ulazimo u utakmicu, nemamo mi što braniti. Dobar je taj rezultat iz Berna, ali može biti i jako opasan. Dečki trebaju biti fokusirani samo na ispunjavanje zadataka koje od njih tražim. Ako to bude tako, onda možemo proći u Ligu prvaka.

Kaže nam da su igrači dosta umorni, da ih zatežu zadnje lože, sve zbog onog terena na Stade de Suisseu.

- Ma, kad igraš na takvom terenu, to je onda drugi sport. Da, dečki su nakon utakmice s Young Boysima umorniji nego obično, no slično je bilo i nakon utakmice u Astani. Ali bitno je da nemamo ozlijeđenih igrača, nitko nije prijavio da ne može nastupiti u uzvratu.

Dinamovo je ljeto izvrsno. U prvenstvu tri pobjede i jedan neodlučeni rezultat, u Europi tri pobjede i dva neodlučena rezultata, Bjelica i njegovi su neporaženi. Zapravo, jedini kiks bio je onaj protiv Rudeša na samom startu HNL-a.

- Možda je taj Rudeš najbolje što nam se dogodilo. Shvatili smo neke stvari. Naučili smo nešto. Ja ne vidim problem ni u porazima ni u lošim utakmicama ako se iz njih nešto nauči. Mi smo iz te utakmice s Rudešom izvukli neke zaključke, povukli prema tome neke poteze. Također, momčad i mene upoznaje u takvim situacijama. Da me ne vide samo u dobrim nego i u lošim situacijama. Tako shvate kako razmišljam, kako reagiram na lošija izdanja. Kažem, nije problem odigrati lošu utakmicu ako se iz nje izvuku pouke. Da, ljeto je dobro s obzirom na to da imamo 15 novih igrača. Svi se dosta brzo adaptiraju mom načinu rada i razmišljanju, nadam se da će u budućem razdoblju biti još bolje.

Prenosim mirnoću

Inače, Bjelica je “trener sfinga”. Za vrijeme utakmica uopće ne možete vidjeti što proživljava, na prvi pogled izgleda kao da je cijepljen od emocija. Mirno hoda kraj klupe s pričuvnim igračima, nema gestikulacija.

- Teško je nakon utakmice davati neke instrukcije igračima. Možeš to napraviti prije utakmice, u stanci između dva poluvremena, i možeš raditi zamjene. Nisam trener koji previše gestikulira, uostalom, tko bi me čuo? Mogu eventualno prvom igraču do sebe nešto viknuti. Držim da se moja mirnoća prenosi na igrače.

Bjelica će zaključiti:

- Svi naši momci moraju biti mirni. Oni su cilj već ostvarili, sad nam ostaje borba za san, borba za nešto predivno što nam se može dogoditi, to je ulazak u Ligu prvaka. Želimo našim navijačima i samima sebi pokloniti tri vrhunske utakmice u Ligi prvaka.

Otvoreno s Lokomotivom

Dinamo u subotu igra s Lokomotivom. Prvi put možemo kazati da se radi o gradskom derbiju: Lokosi su drugi, Modri treći na ljestvici, ni jedni ni drugi nemaju poraz. Posljednje dvije utakmice Lokomotiva je pobijedila s 4:1 i 3:1...

- Lokomotiva će sigurno biti motivirana. Dobro su ušli u sezonu, nisu izgubili, imaju dobru momčad, utakmica će sigurno biti otvorena. Mi, naravno, idemo po tri boda, važni su nam ti bodovi u borbi za naslov prvaka. Da, opet ću rotirati momčad - kazao je Bjelica.

Linker
19. travanj 2024 06:00