Jasmin Osmanovic
 Zeljko Puhovski / CROPIX
DOBRI DUH SVLAČIONICE

NEVIDLJIVI ČOVJEK KOJI JE JEDAN OD KLJUČNIH SURADNIKA NENADA BJELICE 'U Dinamo sam došao raditi kao volonter, a najviše me traži Dani Olmo”

Piše: Tomislav MamićObjavljeno: 29. rujan 2019. 14:06

Jasmin Osmanović po zanimanju je analitičar u stručnom stožeru Nenada Bjelice, a neslužbena funkcija mu je i “dobri duh” svlačionice Dinama. Zabavljač koji od Trondheima, kada je Dinamo igrao protiv Rosenborga, do Zagreba, tvrde svjedoci, nije ispuštao mikrofon iz ruku, redajući hitove i bacajući delegaciju “modrih” u trans.

- Znam se opustiti kada treba, kako da ne... - smije se popularni Jasko, no odmah ozbiljno dodaje kako sve ima svoje mjesto i vrijeme.

Zagreb, 200919.
Stadion Maksimir. Maksimirska cesta 128.
Analiticar Jasmin Osmanovic koji skautira Dinamove protivnike i savjetuje trenera Bijelicu.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Jasmin Osmanovic

- Nakon Atalante popilo se piće, dva. Malo se proslavilo, i to je bilo to. Već ujutro me nakon treninga čekala snimka Varaždina s utakmicom u Osijeku te protiv Gorice. Treba napraviti analizu, izrezati bitne detalje i pripremiti sve za sastanak. Liga prvaka je čudo, ali put do tamo ide preko HNL-a - govori mi Osmanović ozbiljno, možda čak i preozbiljno.

Dok tražimo mjesto za fotografiranje, oko Osmanovića dominiraju ekrani. Veliki od televizije, potom onaj od laptopa pa tablet... U ruci mu je i mobitel.

- Sada ste sigurno pomislili na onu Židakovu “laptop trener” - veli nam Osmanović. Pokušava biti ozbiljan, ali usne mu titraju. I zaista, scena je slika i prilika umotvorine našeg slavnog kolumnista, nepopravljivog nogometnog romantika koji je bio protiv uvođenja modernih tehnologija... - To je danas neizbježno. Zapravo, to je bilo neizbježno prije deset godina. To je alat za pomoć trenerima, ali nikako kao zamjena za druge tehnologije i osnovne metode rada u nogometu. Ajmo reći da je to pomoćno sredstvo da bi trener dobio širu sliku i detaljniji uvid u neke stvari - govori mi.

Osmanović je rođen u Vukovaru 1988. godine. Vihor rata preselio je obitelj u Slatinu, u kojoj je završio osnovnu školu i gimnaziju, nakon koje upisuje Kineziološki fakultet u Zagrebu. Prema našim informacijama, bio je među top 3 studenta svoje generacije.

- Kako ste znali za taj podatak? - pita nas začuđeno. Izraz lica ostao je i nakon što smo mu otkrili da znamo kako je u Slatini igrao niželigaški nogomet. Pozicija stoper i bek. Svjedoci tvrde da je bio britak igrač koji je istrčavao sa znakom opasnosti na leđima, a nogometna filozofija bila je: igrač možda može proći, lopta sigurno ne!

Zagreb, 200919.
Stadion Maksimir. Maksimirska cesta 128.
Analiticar Jasmin Osmanovic koji skautira Dinamove protivnike i savjetuje trenera Bijelicu.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Jasmin Osmanovic

Osmanović posjeduje i UEFA A trenersku licencu, a stanovnik Maksimirske 128 je od 2011. godine.

- Tražili su volontere pa sam se prijavio. Iako je većina isticala želju za rad s nogometašima i djecom, ja sam na razgovoru rekao da me zanimaju nove tehnologije, skauting i analiza. Očito sam ih dojmio kada su me uzeli u školu.

U akademiji je volontirao dvije godine, a posao analitičara prve momčadi dobio je nakon odlaska prethodnika Jozaka.

- Taman sam uhvatio malo slobodnog vremena i zaputio se na more, kada me zvao gospodin Vlak koji je tada bio na funkciji sportskog direktora. Vozim se autoputom i čujem kako me pita: “Jasmine, jesi li spreman za rad u prvoj momčadi?”. Odgovorio sam kao iz topa: “Gospodine Majo, već tri godine sam spreman na to”. Kazao mi je da dođem do njega kad se vratim s odmora, a ja sam u onoj silnoj euforiji htio pod ručnom okrenuti auto i vratiti se u Zagreb autocestom u suprotnom smjeru. Eto, toliko mi je značilo to povjerenje. Odmor na moru sam zaboravio istog trena - prisjeća se naš sugovornik.

Osim što je zaljubljen u modri dres, Osmanović identične osjećaje gaji i prema lijepoj Antoniji koja radi u klupskim financijama. No, za ljubav uvijek ima vremena. Sada je prioritet Liga prvaka. Zadatak mu je voditi bazu materijala o treninzima i utakmicama. Uživa veliko povjerenje Bjelice, koji ga šalje na skauting misije protivničkih momčadi, a on marljivo skuplja informacije koje kasnije prezentira u trenerskoj kabini. Također, radi i analizu Dinamovih utakmica.

Zagreb, 200919.
Stadion Maksimir. Maksimirska cesta 128.
Analiticar Jasmin Osmanovic koji skautira Dinamove protivnike i savjetuje trenera Bijelicu.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Jasmin Osmanovic

- Tijekom skautinga skupi se zaista mnogo podataka. Utakmica se gleda po fazama igre. Faza napada, obrane, tranzicija po izgubljenoj lopti, pa tranzicija po osvojenoj lopti. Bitna je analiza prekida u fazi obrane i u fazi napada. Nakon toga sve ostale pripadajuće podfaze. Radimo i individualno promatranje igrača. Kakav mu je govor tijela, kakve je energije i neke ostale popratne detalje za koje procijenimo da su bitni - objašnjava.

Osmanovićeva 'bilježnica' zapravo su terabajti i terabajti memorije. Sam će reći da više i ne zna koliko ima eksternih diskova koji su puni snimaka i analiza. Ipak, rijetko se kada posluži tim podacima jer voli svakog protivnika iznova analizirati.

- Puno se toga promijeni između dvije utakmice s istim protivnikom. Od nekih momenata u igri, promjena sustava igre, zamjena, prekida. Ja, recimo, gledam posljednjih pet utakmica svakog protivnika s kojim Dinamo igra - objašnjava Osmanović svoje metode rada.

Radni dan počinje mu nekoliko sati prije treninga prve momčadi. Priprema materijal za trening, ako je potrebno. Primjerice, ako je Bjelica najavio trening faze napada, onda Osmanović spremi sve detalje o obrani protivnika. Sve neke navike u fazi defenzive u svim varijantama. Tijekom treninga snima s kamerom cijelu strukturu, ali i kraće sekvence, kako bi odmah nakon završetka stručni stožer imao sadržaj. Bitna je i relacija s GPS sustavom, za koju se brinu kondicijski treneri.

Riječ je o malim prijemnicima koje igrači nose na leđima tijekom treninga i utakmica.

Zagreb, 200919.
Stadion Maksimir. Maksimirska cesta 128.
Analiticar Jasmin Osmanovic koji skautira Dinamove protivnike i savjetuje trenera Bijelicu.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Jasmin Osmanovic

- Poslije treninga kratko prokomentiramo, i ako ima potrebe, odmah odvrtimo neke detalje. Poslije toga pripremam utakmicu, odnosno grupnu analizu s momčadi. Prema potrebi, imamo i individualnu fazu s igračima - kaže mi.

Osmanović načelno ne skautira protivničke igrače, ali niti to mu nije strano ako postoji potreba. S vratarima je posebna priča. Nakon svake analize ostane s njima i njihovim trenerom Čavlinom te pokazuje situacije, navike napadača, izvođenje penala...

- Mnogo je igrača koji imaju svoje neke posebne zahtjeve. Za Atalantu mnogo njih mi se javilo. Od Dilavera, Kevina, Perića, Oršića, Olma, More, Stojanovića i Majera. Najviše me traži Dani Olmo. I prije i poslije utakmica stekao je naviku gledati i analizirati.

Vatreno krštenje Osmanović je imao lani u Švicarskoj, kada je s intimusom Bulom gledao Young Boyse. Završilo je 1-1 u prvoj utakmici, a Dinamo je kasnije pao u Maksimiru i ostao bez Lige prvaka. Ipak, bila je to sreća u nesreći, jer je kasnije dominirao grupnom fazom Europe lige i srušio neke neslavne rekorde Dinama.

- Skauting najčešće traje dva dana. Sada sam išao gledati Atalantu s Reneom Pomsom. Stigli smo u Italiju, otišli na ručak, gdje smo dogovorili sve detalje. Od načina kako ćemo pratiti utakmicu do svega ostalog. Na samoj utakmici ne komuniciramo. Svatko prati svoj dio posla. Razmijenimo malo informacija u poluvremenu te na kraju, kada se pripremi izvještaj za šefa Bjelicu - dodaje.

Koliko ima istine u priči da je njegova zasluga za iznenadnu promjenu sustava i tri braniča u liniji?

- Ta promjena sustava isključivo je Bjeličina ideja. Imao je osjećaj i jasnu ideju kako će to izvesti. Nas je pitao za neke sugestije, mi smo ih iznijeli, i on se složio s time. Nekako mi je nakon naših informacija djelovao kako je još sigurniji u svoju odluku - kaže Osmanović. Greške su dio posla, i one su uvijek događaju, ipak u Dinamu su svedene na najmanju moguću mjeru.

Veza sa Cityjem

- Nismo bezgrešni, ali trudimo se da sve bude u granicama normale. No, džabe sve analize ako ne postoji način kako da one dospiju do glava igrača. To je vrlo osjetljiv i bitan čin pripreme. Šef ima taj nastup, i zna kako doći do igrača. Na najbolji im način zna prenijeti svoje ideje - hvali Osmanović šefa Bjelicu.

U pripremi s Atalantom zanimala nas je neka konkretna analiza, odnosno savjeti kojima je Osmanović naoružao igrače Dinama.

- Evo, razgovarao sam s Kevinom i Dilaverom kako se nositi sa Zapatom. Rekao sam im da mu ne jašu po leđima jer je “jak kao bik”. On voli imati igrača na leđima jer je fizički moćan. Voli se rukom zagraditi i tako pripremati za šut. Sugerirao sam im da mu budu uvijek blizu, na manjoj distanci te da ga probaju omesti prilikom primanja lopte. Dečki su sjajno odradili posao. Iako je skauting individualan, Dinamo ima puno prijatelja u nogometnom svijetu, a koji pomažu savjetima i detaljima. Relacije su to koje su stekli čestim europskim utakmicama, individualnim prijateljstvima i reputacijom. Često se tako razmjenjuju podaci i informacije.

Osmanović je, otkriva, u vezi s analitičarima Manchester Cityja i Šahtjora, s kojima će sigurno razmijeniti snimke i videomaterijal.

- Ta suradnja je normalna svugdje u svijetu - zaključio je Jasmin Osmanović, 'dobri duh' svlačionice Dinama i vrhunski analitičar koji uživa veliko povjerenje Nenada Bjelice.

Linker
18. travanj 2024 07:43