REUTERS
USPOREDBA ŠEFOVA

NI SALAH NI RONALDO: PREVAGU U FINALU LIGE PRVAKA MOGLI BI DONIJETI TRENERI Francuz je dobio svih sedam finala, dok je Nijemac izgubio zadnjih pet...

Piše: Frane VulasObjavljeno: 05. svibanj 2018. 17:18

Specijalist za finala Zinedine Zidane, koji kao trener ne zna za poraz u sedam finala, protiv Jürgena Kloppa koji je u nevjerojatnom crnom nizu od pet uzastopnih izgubljenih finala, piše Slobodna Dalmacija.

Finale Lige prvaka u Kijevu 26. svibnja garantira spektakl. U lijevom kutu u bijelim hlačicama je dvostruki branitelj naslova i rekordni osvajač natjecanja Real Madrid, lovi svoju čak 13. titulu najbolje momčadi kontinenta.

U desnom kutu u crvenim hlačicama je “izazivač”, osvježenje natjecanja s Otoka, probuđeni div Liverpool, najuspješniji engleski klub u natjecanju koji lovi šestu “kantu”. Madridski stroj koji lakoćom pobjeđuje i kada ne igra dobro, Ronaldo, Bale, Benzema i društvo, protiv nepredvidljivog Liverpoola koji oscilira od fantastičnih do samoubilačkih izdanja, ali zasad melje sve ubojitim napadačkim trojcem Salah, Firmino i Mane.

Međutim, bit će ovo i vrlo zanimljiv trenerski obračun, u koji Zidane i Klopp ulaze u potpuno obrnutom ritmu.

Otkad je preuzeo Real Madrid od Rafe Beniteza u siječnju 2016. godine kao neiskusni trener druge momčadi kraljevskog kluba, Real Madrid Castille, Zidane je slavio u svih sedam finala. Ovo mu je treće uzastopno finale Lige prvaka! Takav podvig od tri finala u nizu u ovom formatu natjecanja ostvario je još samo Marcello Lippi na klupi Juventusa od 1996. do 1998. godine (ali samo jednom je slavio!).

Trijumfirao je Zidane u po dva finala Lige prvaka, dva Europska Superkupa, dva finala Svjetskog klupskog prvenstva i jednom Španjolskom Superkupu. Zidane kao trener ne zna za finalni poraz.

Gotovo sušta suprotnost je Klopp. U trenerskoj karijeri slavio je u samo jednom od šest finala s Borussijom Dortmund i Liverpoolom. U onom prvom, u finalu njemačkog kupa već davne 2012. godine. A sada je na nizu od pet uzastopnih finalnih poraza. Među njima se ističe onaj u finalu Lige prvaka s Borussijom Dortmund od Bayerna 2013. godine. U dvije i pol godine otkad je na klupi Liverpoola ovo će mu biti treći finale. Poražen je u finalu Liga kupa 2016. godine od Manchester Cityja te iste godine i u finalu Europske lige. Treća sreća?

Naravno, nisu imali obojica pritom u rukama podjednako kvalitetan materijal, igrački kadar, a da bi se te statistike mogle gledati crno-bijelo. Dok Zidane vodi drugu najskuplju momčad svijeta iza Barcelone (po transfermarktu), i Borussia Dortmund i Liverpool (iako manje) ipak nisu sami europski vrh kada se gledaju financijske mogućnosti kluba.

Liverpool je recimo tek 11. momčad po vrijednosti u Europi (po transfermarktu). Međutim, ni tu nije sve crno bijelo. Kraljevski klub zadnjih godina ne troši olako pa dominira europskim nogometom. U zadnje tri sezone više je uprihodio od transfera nego što je potrošio na nove igrače, u plus je 32,65 milijuna eura! Za usporedbu Liverpool je u istom razdoblju u minusu 28,3 milijuna eura, “redsi” su trošili više. A gdje su tek PSG, Man. City...

No, vratimo se statistici finala. Pod Zidaneom Real uopće nikada nije ispao iz Lige prvaka! U 11 eliminacijskih dvoboja (devet dvostrukih susreta i dva finala). Real je dobio zadnjih šest odigranih finala Lige/Kupa prvaka.

A zadnji poraz u finalima dogodio im se prije 37 godina, davne 1981. godine. No, nanio im ga je – Liverpool.

Linker
20. travanj 2024 22:55