Foto: Boris Kovacev / CROPIX
HOĆE LI SADA POGAZITI RIJEČ?

'NIKAD VIŠE NEĆU KUPITI IGRAČA IZ HRVATSKE!' Ahmetov ni danas ne dolazi na Maksimir! Prije 13 godina, Zdravko Mamić rekao mu je odlučno 'NE'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 06. studeni 2019. 11:47

U Šahtaru su igrala trojica hrvatskih reprezentativaca - Darijo Srna, Stipe Pletikosa i Eduardo da Silva. Srna je, dakako, ostavio najbolji dojam, bio je i dugogodišnji lider i kapetan Šahtara, s Ahmetovom ima poseban, prijateljski odnos, jedan je od malobrojnih ljudi u klubu igrača koji u svako doba dana može telefonom kontaktirati Ahmetova.

Sad je Srna nominalno pomoćnik treneru Luisu Castru, ali zapravo obavlja sve poslove u domeni sportskog direktora. Srna je, inače, bio jedan od najplaćenijih Šahtarovih nogometaša, u najboljim je igračkim danima zarađivao oko četiri milijuna eura godišnje (plus bonusi), uz bok najbolje plaćenim Brazilcima (Willian, Fernandinho, sada Taison...).

Zanimljivo se prisjetiti da je u ljeto 2006. godine Ahmetov “bacio oko” na Luku Modrića i Eduarda da Silvu, koji su tada još bili u Dinamu. Ponudio je Ahmetov Dinamu 15 milijuna eura za obojicu, no Zdravko Mamić je rezolutno odbio tu ponudu za “paket aranžman”.

Zagreb, 270808.

U drugoj utakmici pretkola Lige prvaka Dinamo je ugostio Sahtar. Nakon prve utakmice rezultat je 2:0 za ukrajinskog prvaka. U prvom poluvremenu Sahtar je poveo golom Adriana 1:0. Predsjednik Sahtara Rinat Ahmetov.

Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

I to je naljutilo Ahmetova, pa se onda zarekao da “nikad više neće kupiti igrača iz Hrvatske, pogotovo ne iz Dinama”!

Eduardo je, ipak, nakon četiri godine iz Arsenala došao u Donjeck.

A prije godinu i pol, navodno je i Nikola Moro bio predmet Šahtarove zainteresiranosti. I ta je ponuda odbijena tijekom priprema u Turskoj, vidjet ćemo hoće li Ahmetov pogaziti riječ i pokušati opet dovesti Dinamova zadnjeg veznog, koji je oduševio igrom na utakmici u Harkivu, kad je u džep pospremio Šahtarove veznjake...

Otkad je Šahtar napustio Donjeck 2014. godine, Ahmetov se nikad nije pojavio ni na jednoj utakmici Šahtara!

Rinat Ahmetov do 2014. godine bio je na svakoj domaćoj utakmici svoga Šahtara, ali na gostovanja po Ukrajini nikad nije išao. Zbog sigurnosnih razloga. Uvijek je oko njega bilo barem desetak tjelohranitelja, u što smo se uvjerili i 2005. godine na Dinamovim ljetnim pripremama u švicarskoj Crans Montani. Malo je kasnio (uh...) i odgađao se početak susreta, a kad je došao, na travnjaku se rukovao sa svim igračima.

Nakon utakmice opet se spustio na travnjak i razgovarao je s trenerom Mirceom Lucescuom, a bez problema je odvojio i nekoliko minuta za hrvatske izvjestitelje, odgovorivši nam na nekoliko pitanja. Uz ostalo rekao nam je tada da je godišnji proračun Šahtara oko 100 milijuna dolara!

- Ali, u tu svotu ne ubrajamo ulaganja u izgradnju novog stadiona, Donbas Arene - istaknuo je tada Ahmetov.

Tri godine kasnije, stadion je bio dovršen, ukupno je koštao oko 400 milijuna dolara! Teško je oštećen u ratnim sukobima i Šahtar od 2014. godine gostuje. Najprije je igrao u Lvivu, a sad je “domaćin” u Harkivu, dok igrači žive i treniraju u Kijevu.

Otkad je Šahtar napustio Donjeck 2014. godine, Ahmetov se nikad nije pojavio ni na jednoj utakmici Šahtara! Čak ni kad je Šahtar osvajao trofeje. Pojavi se u trening-kampu u Kijevu jednom godišnje na ručku ili večeri, malo razgovara s igračima i opet se povuče u svoje odaje u Kijevu ili Londonu, gdje je kupio vilu s nekoliko stanova.

Rekao je da će na prvu utakmicu opet doći kad se Šahtar vrati u Donjeck, kad će opet igrati na Donbas Areni. Dakle, neće ga biti ni u Zagrebu, u koji je navratio u kolovozu 2008. kad je u hrvatskoj metropoli gostovao njegov Šahtar... (pju)

Linker
16. travanj 2024 07:19