Reuters/Matthew Childs
IZBJEGAO POGREŠAN KORAK

NOĆNA MOURA AJAXA Tottenhamov junak kojem se divi cijeli svijet: 'Nogomet je bio moje utočište i bijeg od kriminala'

LUCAS MOURA 26-godišnji brazilski napadač Tottenhama, kojemu se divi nogometni svijet jer je hat-trickom presudio Ajaxu u polufinalu Lige prvaka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. svibanj 2019. 16:23

Kako se život može promijeniti u samo 45 minuta, nabolje ili nagore... Brazilcu Lucasu Mouri sve se promijenilo nabolje, danas ne postoji nogometni zaljubljenik - osim, dakako, očajnih Ajaxovih navijača! - koji se ne divi tom 26-godišnjem napadaču. Hat-trickom u Amsterdamu donio je Tottenhamu pobjedu 3:2 (0:2) u uzvratnom polufinalnom dvoboju Lige prvaka protiv Ajaxa i odveo Spurse u Madrid, na sučeljavanje s Liverpoolom, u engleskom finalu elitnog klupskog europskog natjecanja. Bit će to nakon 11 godina opet engleski finale, podsjetimo da su u Moskvi 2008. u završnom dvoboju igrali Manchester United i Chelsea, nakon izvođenja 11-eraca slavio je United 6:5, poslije 120 minuta bilo je 1:1...

- Lucasu treba podići spomenik! Nije tu bilo nikakve taktike, presudila je borbenost, srčanost, strast i nevjerojatni Lucas - bile su riječi Tottenhamova veznjaka Christiana Eriksena kojima je iskazao divljenje i zahvalu suigraču.

A da Tottenhamova ikona, prvi napadač Harry Kane, nije ozlijeđen, tko zna bi li Lucas Moura uopće dobio priliku zaigrati protiv Ajaxa. No, tako je to u nogometu i životu, nikad ne znaš kad će se ukazati šansa za dokazivanje i samo je jedno najvažnije: uvijek moraš biti spreman iskoristiti tu priliku jer druge možda nikad neće biti.

Izbjegao pogrešan korak

Lucas je svoju šansu itekako iskoristio! Rođen je u Sao Paolu i prve je nogometne korake napravio u tamošnjem Juventusu. Potom je, kao desetogodišnjak, otišao u Corinthians, da bi tri godine poslije prešao u Sao Paulo u kojem je odigrao i prve seniorske utakmice prije dolaska u Europu, u Paris Saint Germaine, u siječnju 2013., za odštetu od čak 45 milijuna eura. U utrci za Lucasom Mourom bili su još Manchester United i Inter, ali Parižani su bili najizdašniji.

Soccer Football - Champions League Semi Final Second Leg - Ajax Amsterdam v Tottenham Hotspur - Johan Cruijff Arena, Amsterdam, Netherlands - May 8, 2019  Tottenham's Lucas Moura celebrates scoring their third goal to complete his hat-trick with Dele Alli    Action Images via Reuters/Matthew Childs       TPX IMAGES OF THE DAY - RC16143AE000
Reuters/Matthew Childs

- Odrastao sam u siromašnom području Sao Paula, najopasnijeg grada u Brazilu, koji je u samom vrhu po broju ubojstava u Južnoj Americi. Nogomet je bio moje utočište i bijeg od kriminala. Bilo je jako teško odrastati u takvim uvjetima, oko mene je sve bilo prepuno nasilja, bandi, oružja, droge... Samo jedan pogrešan korak može te odvesti na stazu kriminala, a onda povratka više nema. Imao sam prijatelje koji su izabrali takav život u kriminalu. Neki su u zatvoru, nekih više nema, ubijeni su, skupo ih je stajao loš izbor - rekao je Lucas Moura otkrivajući nepoznate potankosti iz svog života.

Bio sam uporan i uspio

- Srećom, nisam bio sklon kriminalu, od malih sam nogu zavolio loptu, bila mi je draža od svega drugog. Majka Maria Fatima rekla mi je kako je već u četvrtom mjesecu trudnoće znala da ću biti nogometaš. Pričala mi je, naime, da sam bio vrlo nemiran u njezinu trbuhu, osjećala je kao da stalno udaram loptu, ha-ha-ha! Kao dječak na ulici sam stalno igrao nogomet, uvijek sam sanjao o tome da postanem nogometaš. I stalno sam vjerovao da to mogu ostvariti te podariti svojoj obitelji novi, bolji život. Zahvalan sam roditeljima koji su me izveli na pravi put, omogućili mi školovanje i pokazali pravi način življenja. Bio sam uporan i uspio sam. Ne mogu niti zamisliti da radim bilo što drugo osim igranja nogometa - kaže Moura koji je u Amsterdamu doživio najljepše trenutke karijere i sad mu se klanja cijeli nogometni svijet.

Pamti se Olićev hat-trick

Godišnja plaća Lucasa Moure u Tottenhamu je pet milijuna eura, a uzor mu je sunarodnjak Ronaldo kojeg je prije nekoliko godina i upoznao.

- Bilo je fantastično, nisam mogao vjerovati da se rukujem s čovjekom kojemu sam se divio kao dječak i koji će uvijek ostati poseban u mojim mislima. Bio je niz fenomenalnih nogometaša, ali Ronaldo je za mene najveći - istaknuo je Moura koji je u Amsterdamu postao peti nogometaš s postignutim hat-trickom u polufinalu Lige prvaka.

Prije njega to su učinili Robert Lewandowski, Alex del Piero, Cristiano Ronaldo i, dakako, naš napadač Ivica Olić koji je u Bayernovu dresu prije 9 godina zabio tri gola u gostima Lyonu za pobjedu 3:0 bavarske momčadi i plasman u finale.

Lucas Moura uzor je bivšem dinamovcu Marcosu Guilhermeu...

Prije dvije i pol godine u Dinamu je igrao Brazilac Marcos Guilherme (23), još jedan u nizu “sinova vjetra” koji su prohujali maksimirskom svlačionicom ne ostavivši baš nikakav trag. I u jednom nam je razgovoru, na upit tko mu je uzor, odmah rekao:
- Lucas Moura! Želio bih igrati kao Lucas, u Brazilu su me čak i uspoređivali s njim...
Zanimljivo, nakon Dinama Guilherme je otišao baš u Sao Paulo, klub koji je Lucasa Mouru lansirao u Europu! A sad se Guilherme zagubio negdje u Saudijskoj Arabiji, u Al Wehdi. U svakom pogledu daleko od Lucasa Moure...

Linker
25. travanj 2024 08:37