Damir Krajac / CROPIX
NIJE MU SJELO

NORVEŠKI MEDIJI OSTALI U ČUDU ZBOG POTEZA ROSENBORGOVOG TRENERA UOČI UTAKMICE PROTIV DINAMA 'Umor jest problem, ali jedna je stvar nedopustiva...'

Unatoč pobjedi protiv Stabaeka trener Rosenborga Eirik Horneland bio je vrlo nezadovoljan, a norveški mediji ostali su u čudu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 26. kolovoz 2019. 16:04

Iako su nogometaši Rosenborga upisali nove prvenstvene bodove svladavši na svom travnjaku Stabaek 3:2 (1:1), njihov trener Eirik Horneland nije krio nezadovoljstvo nakon dvoboja koji je bio uvertira okršaju s našim prvakom u utorak. Mnogo toga nije bilo na razini koju je Horneland želio, pa je nakon utakmice rekao:

- Jako sam nezadovoljan. Prihvaćam da su igrači već pomalo umorni od ritma igranja dva puta tjedno, prihvaćam da je to objektivan problem jer i putovanja utječu na tjelesno stanje igrača, ali ne mogu prihvatiti način na koji primamo pogotke! Nedopustivo je da tako lako puštamo suparnika u čiste prilike i doista sam razočaran izvedbom nekih igrača. Vrlo sam razočaran nekim potankostima u našoj igri koje nas čine ranjivima, moramo biti odgovorniji, discipliniraniji, čvršći i odlučniji kako ne bismo suparnicima omogućavali tako lagan dolazak do naših vrata - kaže Horneland i ističe:

Gorčina Stabaeka

- Loše smo ušli u utakmicu, loše smo je i završili, primili smo pogotke na početku i pri kraju dvoboja. To znači da nismo bili mentalno jaki i koncentrirani od prve do posljednje minute. Uspjeli smo tijekom igre preokrenuti rezultat i na kraju osvojiti bodove, ali malo je toga čime mogu biti zadovoljan.

Stabaek je rano poveo autogolom Melinga, taj je pogodak, zapravo, bio smjerokaz kako bi Dinamo trebao nauditi Rosenborgu u utorak. Naime, gosti su u dva poteza odigrali sjajan protunapad, u kojem je do izražaja došla sporost šefa obrane, srednjeg braniča Reginiussena na širokom prostoru. I nije teško zamisliti sličnu situaciju u kojoj Oršić nezadrživo bježi norveškom stoperu, u situaciji kad je većina Rosenborgovih igrača u napadačkom dijelu igre. Jer kao što su jurnuli prema naprijed protiv Stabaeka, očekuje se da će tako biti i u utorak s Dinamom. A onda, kad Plavi uzmu loptu, nek’ im je Bog na pomoći...

Rosenborg je sredinom prvog dijela izjednačio, dakako, nakon prekida, nakon kornera je Soderlund ostao sam i zabio s 14 metara iskosa s lijeve strane. U nastavku je Adegbenro zabio udarcem s 20-ak metara za 2:1, a na 3:1 je povisio Helland (zamijenio je Akintolu na desnom krilu) iz kaznenog udarca, koji je podignuo mnogo prašine. Sudar Rosenborgova srednjeg braniča Hovlanda i vratara Stabaeka Sandberga sudac Hagen okarakterizirao je kao prekršaj vratara i dosudio je kazneni udarac za domaćina, podarivši usput vrataru gostiju i žuti karton.

- To nije bio prekršaj! Apsolutno je neprihvatljivo da sudac dosudi takav kazneni udarac, koji je, praktički, odlučio utakmicu. Osjećamo se prevarenima, pa to nije bilo ni blizu kaznenog udarca, i nadam se nam ovaj sudac neće više nikad suditi - bio je ljutit sportski direktor Stabaeka Inge Andre Olsen.

Gorčinu je sipao i vratar Sandberg.

- To je strašno, grozno... I još dobijem žuti karton! Ne znam što bih rekao, užasno sam razočaran - rekao je Sandberg, a trener Stabaeka Jan Jönsson je dodao:

Sudac sve priznao

- Nikako se ne mogu složiti sa sucem. Nije to bio kazneni udarac i to me živcira. Moji igrači sjede frustrirani u svlačionici i potpuno ih razumijem. Dali su sve od sebe, zaslužili su barem bod, a onda im je netko oduzeo nešto što su zaradili - kaže Jönsson, a korektno je o toj situaciji govorio i Horneland:

- Vidio sam to iz velike daljine i nije mi izgledalo kao kazneni udarac. Ali sudac ga je dosudio, događa se to u nogometu.

Zanimljivo, arbitar Tom Hagen, po izlasku iz svlačionice, novinarima je priznao pogrešku rekavši:

- Maloprije sam na svom mobitelu pogledao prijepornu situaciju i da sam to tako onda vidio, ne bih dosudio kazneni udarac. Sad sam sve to doživio malo drukčije nego na terenu, kad je izgledalo da je vratar skočio u igrača. Ova snimka govori nešto drugo i sad vidim da nisam trebao dosuditi kazneni udarac - posuo se sudac Hagen pepelom, ali Stabaek od toga nema baš ništa.

Norvežani se čude zašto Horneland nije ništa rotirao

U norveškim medijima ne skrivaju čuđenje odlukom trener Rosenborga da Stabaeku sučeli istu postavu koja je u utorak igrala u Zagrebu. Najavljivali su norveški novinari, naime, da će Horneland odmarati barem petoricu igrača, no to se nije dogodilo.

Očito je Horneland procijenio da mu je pobjeda protiv Stabaeka iznimno važna u utrci za mjesto na ljestvici koje vodi u kvalifikacije za Europsku ligu i nije želio ništa eksperimentirati. Ali unatoč pobjedi Rosenborg nije dobro izgledao.

“Činilo se kao da igrači Rosenborga misle samo na to da ostanu zdravi, da se ne ozlijede uoči dvoboja s Dinamom. Stoga i nije bilo potrebne agresije u igri, pa je Stabaek lako dolazio do 16-erca domaćina. Nadajmo se samo da obrana neće biti ovako propusna i u utorak jer će hrvatski prvak to oštro kažnjavati”, pišu norveški mediji, postavljajući i upit u kakvom će energetskom stanju biti igrači Rosenborga protiv Dinama, u trećoj utakmici u posljednjih sedam dana, a još su bili opterećeni i putovanjem do Zagreba i natrag. Ističu, dakako, i da je Dinamo odgodio svoju prvenstvenu utakmicu i odmoran će dočekati uzvrat u utorak.

Linker
25. travanj 2024 11:57