Boris Kovacev / CROPIX
'VEČERAS NEMA STRAHA'

OLMO PRED JEDNU OD NAJVEĆIH UTAKMICA U KARIJERI IMA DODATAN MOTIV ZBOG PEPA GUARDIOLE 'Da je ostao u Barceloni, možda bi moj put bio drugačiji...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. listopad 2019. 10:00

Dani Olmo opet je onaj stari. Nasmijan, pristupačan, dječački opušten. Priča oko transfera stvarala je određenu nervozu, kako i ne bi, međutim, glava i mentalna stabilnost koju stalno ističe Bjelica, na kraju je pobijedila. I nakon što je bio ponajbolji Dinamov igrač u pobjedi nad Atalantom, Dani Olmo će u utorak zakoračiti na najveću pozornicu dosad, na scenu o kojoj je sanjao dok je udarao loptu u La Masiji i kasnije kad je odlučio doći u Dinamo.

- Dobro se svi skupa osjećamo, još bolje nakon pobjede protiv Lokomotive, a imamo i puno samopouzdanja poslije trijumfa nad Atalantom. Pokazali smo da možemo napraviti velike stvari u Ligi prvaka i želimo nastaviti tim putem.

Možemo dobiti

Kaže Olmo da je City najbolja momčad, ne samo u skupini, ali...

- Idemo u Manchester s idejom da možemo pobijediti. Nećemo razmišljati o porazu, već ćemo dati sve od sebe pa što bude - podvukao je Olmo, koji kao i veliki broj njegovih suigrača odbija pomisliti na ikakav strah uoči puta na Etihad. Premda će s druge strane biti momčad koja pobjeđuje gotovo sve redom i koja je Watfordu nedavno utrpala osam komada.

- Oni su dobili 8:0, ali su izgubili od Norwicha, što pokazuje da nisu nepobjedivi. Svjesni smo da neće biti lako, ali u Ligi prvaka ionako nema laganih utakmica, velik je izazov pred nama.

Soccer Football - Europa League - Group Stage - Group D - GNK Dinamo Zagreb v Fenerbahce - Maksimir Stadium, Zagreb, Croatia - September 20, 2018  Dinamo Zagreb's Dani Olmo celebrates scoring their fourth goal             REUTERS/Antonio Bronic - RC14395AF600
REUTERS

Otac ga poznaje

Pep Guardiola obilježio je jednu veliku eru Barcelone, u vrijeme kad je u La Masiji bio i Dani Olmo. Cityjev strateg bio je tada ne samo trener, nego i vizionar. Je li mladi Dani tada imao prilike pobliže upoznati Guardiolu, razgovarati s njim?

- Ne, nisam ga u to vrijeme upoznao. Moj otac ga poznaje, štoviše, igrao je protiv njega kao trener, ne znam više u kojem klubu, je li to bilo u Terrassi?

Ipak, priznaje Dani da je o to vrijeme Guardiola obilježio godine i mladićima u La Masiji, utjecao na njihov nogometni razvoj.

- U to vrijeme svi smo učili ponašati se i igrati kao što prva momčad, a tamo su bila Guardiolina pravila, njegova vizija. Bio sam šest godina u Barceloni i naravno da sam i ja bio dio te škole. Pomoglo nam je to svima da budemo bolji igrači, da napredujemo, ali kao što sam puno puta rekao da nije bilo Dinama i ovih godina u klubu nikad ne bih bio ovako dobar igrač kao sad.

Ispravan odabir

Priča o La Masiji na neki se način počela rasplinjati s krajem Guardioline ere, dok je on bio u Barceloni puno je više igrača iz ugledne škole igralo u prvoj momčadi. Baš ta lošija perspektiva za Olma i vršnjake, pričao nam je otac Miguel, presudila je i da Dani izabere Dinamo, a ne čeka milost na Camp Nouu. Dakle, bi li Olmov nogometni put bio drugačiji da je Guardiola ostao u Barceloni, da je kao i ranije Blaugrana davala prilike svojoj djeci kao ranije?

- Istina je da je Guardiola vjerovao u Barcinu školu i mlade igrače, tko zna možda bih ostao tamo, možda bi taj put bio drukčiji. Ali, ali nije se dogodilo i nećemo nikad saznati što bi bilo. Znam da sam u konačnici ispravno odabrao, nisam pogriješio što sam došao u Dinamo, to je stvarnost, sve ostalo nagađanja.

Ipak, iako ga nije upoznao tada, Olmo je velikog trenera ipak susreo kasnije.

- Da, prije utakmice s Bayernom tata je kratko pričao s njim, ja sam se slikao, haha. Ma nismo nešto puno razgovarali, nekoliko rečenica kako mi je u Zagrebu, kako se osjećam... Nisam tada bio u prvoj momčadi pa nisam igrao protiv njega.

Hoće li osobno imati još veći motiv jer s druge strani stoji Guardiola, zapravo, koliko ga ‘pali’ to što će igrati protiv sjajnog Cityja?

- Naravno da je sve to još veći motiv. Igrali smo protiv top klubova i lani, poput Fenerbahčea i Benfice, ali nismo igrali protiv najvećih. To će biti moja prva takva utakmica, a svima nama prilika da se još više pokažemo. Je li i najveća utakmica? Ha, tu je i ono finale U-21 Eura, ali svakako jest u tom rangu, strašno velika utakmica. Bit će sjajna atmosfera, težak protivnik, s druge strane toliko svjetskih klasa, De Bruyne, Agüero, Sterling... Nećemo imati loptu u posjedu, morat ćemo se dobro braniti, to je najvažnije. Ali siguran sam da ćemo imati šansu za neki gol, samo da je iskoristimo.

Soccer Football - Premier League - Manchester City v Tottenham Hotspur - Etihad Stadium, Manchester, Britain - August 17, 2019  Manchester City manager Pep Guardiola talks with Sergio Aguero  Action Images via Reuters/Carl Recine  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters/Carl Recine / Action Images via Reuters
Pep Guardiola

Dolazimo uživati

Dinamove misli ove godine nisu usmjerene tek na dobar dojam, Modri žele napraviti rezultat u Ligi prvaka. Drugo ili najmanje treće mjesto za europsko proljeće?

- Uvjereni smo da možemo to ostvariti, ali nećemo preskakati stepenice. Idemo kao i lani, utakmicu po utakmicu. Bilo je bitno početi dobro, Atalantu smo dobili, sad moramo to raditi u kontinuitetu, to nam je zadaća.

Znači i na Etihad po iznenađenje?

- Nema straha, idemo sa željom da uzmemo minimalno bod. Idemo uživati, najbolje igraš kad si sretan na terenu, samo tako možeš i pobjeđivati.

David Silva je nogometna legenda

U Cityju je, nemojmo zaboraviti, i sjajni David Silva, još jedan veličanstveni Španjolac?

- David Silva je legenda. Ne samo Cityja nego i Španjolske, sudjelovao je u svim trofejima reprezentacije koje smo osvojili na velikim natjecanjima. Super je igrač, a čuo sam da je i sjajan čovjek.

Hoće li se i s njim fotkati, možda zamijeniti dres? Ili će možda Silva njega tražiti fotografiju?

- Ha-ha, vidjet ćemo. Ne zaboravimo da je tamo i Eric Garcia, moj suigrač iz mlade reprezentacije.

Linker
17. travanj 2024 08:40