Silvio Marić i Leo Bisaku
 Damir Krajac / CROPIX CROPIX
NAJVEĆI FAJTER

ON JE BIO DINAMOVA DUŠA KAD JE MANCHESTER CITY JOŠ BIO NA APARATIMA, A I DANAS JE ISTI 'Ja bih ih odmah napao! Ako trebamo poginuti, poginimo junački'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 09. prosinac 2019. 23:51

Zauvijek će sjajan bivši Dinamov nogometaš Silvio Marić (44) biti upisan u anale kao prvi hrvatski igrač koji je nastupio u finalu engleskog FA kupa. U Newcastleu je Marić proveo sezonu i pol (od zime 1999. do ljeta 2000. godine) i u svibnju 1999. njegov je klub izgubio s 0:2 u finalu FA kupa na prepunom Wembleyu protiv Manchester Uniteda. Marić je u 68. minuti zamijenio Peruanca Norberta Solana, nekoliko minuta kasnije imao je lijepu šansu, prevario je Davida Maya i potom s 12 metara poslao loptu pola metra pokraj vrata.

A u to je vrijeme Manchester City bio - klub na aparatima! Igrao je tih godina u trećem pa onda u drugom razredu engleskog nogometa, da bi se u Premier ligu vratio u sezoni 2000./01. Odmah je ispao, ali se odmah i vratio 2002. godine. Nakon šest godina preživljavanja, 2008. u klub su ušli investitori iz Abu Dhabi United Group i za 210 milijuna funti kupili su većinski paket dionica. I tako je počela nova era Cityja...

- Kad sam igrao u Engleskoj, City nije bio ni blizu vrhunskog nogometa. Istina je da je uvijek u svom gradu imao velik broj navijača, više i od Uniteda, ali nije imao ni približno dobre rezultate poput Uniteda. Nisu imali novca, a kad nemaš novca, onda su i ambicije ograničene. I čim je u klub ušao ozbiljan novac, uz kvalitetan su rad dospjeli u vrh engleskog i europskog nogometa - kaže Marić.

Zagreb, 230310.
Trener Dinama Krunoslav Juricic odrzao je konferenciju za novinare na Maksimirskom stadionu uoci sutrasnje utakmice polufinala Hrvatskog nogometnog kupa s Hajdukom.
Na slici bivsi igrac Dinama Silvio Maric.
Foto: Dragan Matic / Cropix
Dragan Matic / Cropix

Neće biti opušteni

Može li se povući usporednica između ove utakmice i one koju je vaša generacija igrala protiv Newcastlea 1997. godine u kvalifikacijama za Ligu prvaka?

- Pa... Newcastle je bio strahovito jak, Asprilla je igrao u životnoj formi, imali su doista izvrsnu momčad. Međutim, ovaj je City kvalitetniji, bolji i jači od onoga Newcastlea. A velika je razlika u spoznaji da smo mi s Newcastleom igrali na nož, a sad City u Zagreb dolazi posve rasterećen, ne trebaju mu bodovi, već je osigurao prvo mjesto u skupini. I siguran sam da će Guardiola odmarati najbolje igrače jer je pred njim u engleskom prvenstvu uvijek težak prosinac. Priliku će dobiti igrači koji manje igraju, no oni će se htjeti dokazati i opravdati svoje mjesto u klubu, svoje visoke plaće, tako da City sigurno neće igrati opušteno u Zagrebu.

Bude li tako, bude li Guardiola odmarao najbolje igrače, koliko će to olakšati zadaću Dinamu? Jer nastupit će oni iz drugoga plana, prepuni motiva...

- To je točno, ali ipak je opipljiva kvalitativna razlika između onih najboljih i onih koji griju klupu. U svakom bih slučaju radije da mi se sučeli “šareni” City nego onaj najjači. Gledajte, oni će odigrati ozbiljnu, profesionalnu utakmicu, ali neće baš tako jako gristi. Ne treba im. A da im treba, natrpali bi nas! Još kad vide ovo naše velebno stadionsko zdanje...

221005 zagreb
silvio maric dinamo cibalia
snimio goran mehkek
-spo-
CROPIX / Goran Mehkek

Kakav Dinamo očekujete?

- Dinamo je odličan! Vrhunska je to momčad, odlično vođena s klupe. I ovaj učinak od pet osvojenih bodova u jakoj skupini Lige prvaka dostatno govori o Dinamu i njegovoj kvaliteti. Tih pet bodova u konkurenciji s tri vrhunske momčadi sjajan su rezultat, ali očekujem da će bodovni konto nakon srijede biti i podebljan te da će Plavi opet izboriti europsko proljeće. Nadam se dobroj igri, znam da će dečki pokušati napasti City, ali treba biti jako pametan. Jer City će sigurno imati veći posjed lopte, bilo bi suludo da se sad mi s njima nadmećemo u tome jer oni su, objektivno, bolja momčad - kaže Marić i potom u svom stilu dodaje:

- Ma znate što? Ja bih ih napao! Igramo doma, bit će pun stadion, navijači će nositi Plave. I ajmo onda va banque! Jedna je to utakmica, pa ako već moramo poginuti, ajmo onda poginuti kako treba, napadački, u jurišu, uz pjesmu s tribina, a ne skrivajući se! Možemo dohvatiti bod, koji bi nam trebao biti dostatan za proljeće u Europi, vjerujem da ćemo na kraju biti treći u skupini.

Pobijedi li Atalanta u Harkivu, onda će i bod biti malo.

- To se sigurno neće dogoditi! Neće Šahtar i Rinat Ahmetov to dopustiti. Atalanta je jaka, ali nema šanse za pobjedu u Harkivu - uvjeren je Marić.

Ovaj je City možda i najveća momčad koja je gostovala u Maksimiru

Silvio Marić ističe:

- Ovaj je City jedna od najvećih, ako ne i najveća momčad koja je ikada gostovala u Maksimiru! Guardiola je trenerski genijalac, možda i najbolji trener na svijetu i pred nama je doista pravi spektakl - podvukao je negdašnji dinamovac.

Linker
17. travanj 2024 04:29