CROPIX
VIŠE NEMA LOŠEG SCENARIJA

OTKRIVAMO KOLIKO ĆE DINAMO TOČNO ZARADITI U EUROPI Dinamo je sinoć već osigurao osam milijuna eura, a evo što ga čeka ako izbori Ligu prvaka!

UEFA je povećala nagradni fond za klubove u europskim natjecanjima. Sam plasman u Ligu prvaka znači 15,25 milijuna eura, svaka pobjeda dodatnih 2 milijuna, a remi 900.000 eura
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. kolovoz 2018. 12:09

Podebljala je UEFA zadnjih godina financijske nagrade u Ligi prvaka i Europskoj ligi. Budući da se promijenio i format natjecanja, promijenio se i način raspodjele novca, pa još neke stvari oko toga i nisu sasvim jasne.

Recimo, nije isto uđe li klub u Europsku ligu izravno, odnosno radi li se o momčadima koje su tamo stigle preko Lige prvaka i jesu li to prvaci ili iz onog dijela bubnja gdje su bili neprvaci. Znači, neprvaci koji ispadnu u trećem pretkolu Lige prvaka idu direktno u Europsku ligu i njihova je zarada 2,92 milijuna eura, koliko u startu dobije svaki klub koji igra grupnu fazu Europske lige. Isto toliko dobiju i prvaci koji ispadnu u trećem pretkolu Lige prvaka pa onda kroz play-off Europske lige uđu u skupinu tog natjecanja. Konkretno, Dinamo je sinoć imao dva puta do Europske lige. Da ispadne od Astane pa prođe u play-offu protiv APOEL-a ili Hapoela, takav plasman vrijedi 2,92 milijuna eura. Ali prolazak u Europsku ligu kroz play-off Lige prvaka već je puno, puno isplativiji.

Fiksni iznos

- Svaki od 48 klubova koji su se kvalificirali u Europsku ligu može za plasman očekivati 2,92 milijuna eura. Uz novac za plasman u grupu Europske lige, klub koji je eliminiran u play-offu Lige prvaka dobiva fiksnu nagradu od pet milijuna eura - takav nam je odgovor stigao iz UEFA-e.

Možda malo dvosmisleno sročen, jer na prvu nije jasno znači li tih “fiksnih pet milijuna” zapravo da je to jedina nagrada za klubove koji ispadnu u play-offu Lige prvaka.

Međutim, ispada da se nagrade zbrajaju, pet milijuna za one koji su došli do play-offa Lige prvaka, plus 2,92 milijuna za nastup u Europskoj ligi.

Što ukratko znači da je Dinamo u utorak protiv Astane igrao utakmicu vrijednu 7,92 milijuna eura, odnosno zaokružimo na - osam milijuna. Toliko je naime donosio prolazak pored kazahstanskog prvaka, ma kao završio sraz u play-offu s Young Boysima. Lijep novac, nema što. Ako smo dobro shvatili UEFA-u...

Najcrnji scenarij, onaj po kojemu bi Dinamo ispao od Astane, a poslije u play-offu Europske lige ispao od novog suparnika i drugu godinu zaredom dočekao jesen bez Europe, napunio bi ipak blagajnu za 1,39 milijuna eura. Nije ni to malo s obzirom na to da si, zapravo, gubitnik, ali je uistinu sića u odnosu na plasmane u skupine.

Nije uopće loše

Znamo da plasman u Ligu prvaka za klubove poput Dinama ili Astane nosi pravo bogatstvo. Sam plasman znači 15,25 milijuna eura, svaka pobjeda dodatnih 2,7 milijuna, a remi 900 tisuća eura. Plasman u drugi krug nosi novih 9,5 milijuna. Kakav novac, kakav ukusan kolač... Zamislite prolazak u drugi krug Lige prvaka. To je gotovo čitav godišnji budžet od oko 30 milijuna eura!

U Europskoj ligi, naravno, nagrade su ipak nešto niže, ali daleko od zanemarivih. Pobjeda u skupini nosi 570 tisuća eura, remi 190 tisuća. S obzirom na to da je ipak lakše osvojiti bodove u tom natjecanju, moglo bi ih biti za Dinamo, bude li ondje igrao. Još koji milijun-dva, nije loše. Plus dodatni milijun za prvo mjesto u skupini, pola milijuna za drugo mjesto. A prolazak u drugi krug još pola milijuna. Što znači da ako prođeš u prvi krug s prvog mjesta, dobiješ milijun i pol, a s drugih pak milijun eura. Kad se sve to skupi, stvarno s te financijske strane ni Europska liga, pogotovo ako se u nju dođe kroz play-off Lige prvaka, nije više neatraktivna.

Primjerice, klub koji je prvak svoje države i dođe u Europsku ligu tako što izgubi u play-offu Lige prvaka, a onda kroz Europsku ligu dočeka proljeće u Europi, teško će zaraditi manje od 11-12 milijuna eura. A toliko se prije šest-sedam godina dobivalo za plasman u Ligu prvaka.

Eto, zato je utakmica s Astanom bila jako, jako bitna, jer je sam prolaz osigurao pozamašan, milijunski iznos i dobro punio blagajnu u Maksimiru.

Linker
18. travanj 2024 15:26