Foto: Damir Krajac / CROPIX
LIGA PRVAKA U ZAGREBU

'OVA GENERACIJA NEMA MAJSTORE POPUT BOBANA, PROSINEČKOG ILI ŠUKERA, ALI IMA NEŠTO DRUGO' Nogometna ikona koja je veliki dio karijere provela na Čizmi

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. rujan 2019. 21:50

Maksimir je danas središte nogometne Hrvatske! Nakon tri godine Liga prvaka je opet u Zagrebu. Ovog puta Liga prvaka govori talijanskim jezikom, prvi Dinamov gost je Atalanta. A znate li što je fantastično u cijeloj priči? Maksimir će biti pun! Dok smo pisali ovaj tekst, iz plavog kluba su nam javili da je ostalo još tisuću i nešto ulaznica za Tribinu sjever gore. Bit će nešto i praznih mjesta na jugu, tamo po najavama dolazi dvije tisuće i osam stotina navijača Atalante...

Zagreb više nije gluh i nijem kad se radi o Dinamu i Ligi prvaka, ovaj Bjeličin Dinamo je super magnet. Pa ako se sjećate, kad je u metropolu dolazio Zlatan Ibrahimović s PSG-om bilo je prodano oko šest i pol tisuća ulaznica... Protiv Porta bilo je još manje, rekli bismo sramotna 4683 gledatelja, bio je to najteži poraz Modrih u Ligi prvaka, teži i od nekih rezultatskih katastrofa. Bjelica i ovaj Dinamo sve su promijenili, danas će Maksimir biti pun kao šipak i one najstarije podsjetit će da je tako bilo kad je dolazio Pele sa Santosom ili Benfica s Eusebijom na oproštaju Stjepana Lamze.

Srušena prokletstva

Rekli bismo, sve je super osim što se igra s Talijanima. Otkako je Hrvatske, Dinamo je igrao s Juventusom, Milanom, Udineseom i Parmom. Samo su jednom Modri pobijedili klub s Čizme, Tomo Šokota zabio je za 1:0 protiv Parme. Zbilo se to prije 19 godina na Maksimiru. Sve ostale utakmice su izgubljene. Ali ovaj Bjeličin Dinamo srušio je sva prokletstva, pa i ono koje se zvalo “nikad u europsko proljeće”. Zašto danas ne bi nakon niza godina Talijani opet pali?

Kad pišemo o Atalanti, moramo se prisjetiti jednog od proslavljenih hrvatskih nogometaša, Davora Vugrinca, koji je igrao u tom klubu prije petnaest godina. Vuga je tijekom bogate karijere igrao u deset klubova, a Atalanta je bio jedini u kojem nikad nije zabio pogodak...

VIDEO: Davorin Olivari

- Došao sam ozlijeđen, krpao sam se godinu i pol, a nikako se nisam uspio pokrpati. Bila je to moja najmučnija sezona, smršavio sam sedam-osam kilograma da bih uopće mogao igrati zbog problema s gležnjem, imao sam tamo grdih problema s ozljedama - prisjetio se Vugrinec.

Kaže da prati talijanski nogomet, posebno Lecce, jer mu je predsjednik tog kluba prijatelj, ali pratio je i Atalantu.

- Jako me iznenadilo da su prošle sezone bili treći. Ne samo to, igrali su agresivno, čvrsto... Međutim, pratio sam ih i prije kad su neki igrači Atalante napravili ozbiljne transfere, ali u novim klubovima nisu igrali. Kao da im odgovara samo ambijent Atalante. Postali su respektabilna momčad.

Europska momčad

Zanimalo nas je misli li Vuga da Dinamo danas ima šanse protiv Gasperinijeve momčadi? Iznenadio nas je odgovorom.

- Današnji Dinamo je jako, jako ozbiljna momčad. Iznimno su dobro posloženi. Ne bih htio da netko krivo shvati, ali držim da ova generacija nema takvih vrhunskih majstora kao što su bili neki igrači koji su prošli kroz Dinamo. U plavom dresu su igrali sjajni Zvone Boban, Prosinečki je “jeo loptu”, a Šuker... Pa Šuker je štopao loptu da se svi mogu sakriti, osim možda Maradone. Trebamo li pričati o Luki Modriću? Međutim, isto tako držim da Dinamo nikad nije imao tako izbalansiranu momčad kakva je ova današnja! I nikada nije imao svaku poziciju pokrivenu s dva odlična nogometaša. Dinamo je napravio super selekciju, a velike zasluge, naravno, pripadaju Nenadu Bjelici. Da ne kažem da je današnji Dinamo iznimno tjelesno moćan.

Vugrinec će zaključiti...

- Dinamo može igrati sa svakim! Ne da se Dinamo u ovoj skupini ne smije otpisati, nego ima velike šanse za prolaz skupine. Manchester City je također ranjiv. A Dinamo je ozbiljna europska momčad koja ima glavu i rep. Baš mi drago da u Hrvatskoj imamo jednu takvu momčad.

Bjeličin Dinamo dobiva komplimente sa svih strana. Pokrenuo je i navijače na masovni dolazak. Pa neka onda večeras s početkom u 21 sat počnu uživati. Neka Dinamo večeras položi kamen temeljac još jednog europskog proljeća. Kako bi velikim dijelom sezone u Maksimiru gledali momčadi najjačeg nogometnog svijeta.

Pogledajte podcast Sportskih novosti Dinamo u Ligi prvaka u kojem gostuju proslavljeni bivši nogometaši modrih i aktualni trereni Ognjen Vukojević i Andrej Panadić:

Linker
16. travanj 2024 08:04