REUTERS/Alessandro Bianchi / REUTERS
POSTAVILI VISOKE CILJEVE

OVO JE DVOJAC KOJI BI MOGAO STVORITI NEŠTO VELIKO Vjerovali su u čudo i ono se dogodilo, ali senzacionalno rušenje velike Barce tek je početak puta

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 16. travanj 2018. 10:30

Naša je obaveza vjerovati u čudo, govorio je Eusebio di Francesco uoči uzvrata protiv Barcelone, i čudo se dogodilo. Iako je rezultat manji, zbog razlike u kvaliteti nećemo puno pogriješiti ako konstatiramo da je iznenađenje puno veće od onoga kojeg je prošle sezone protiv PSG-a priredila upravo Barcelona.

Pričao je trener Rome uoči utakmice o pobjedničkom mentalitetu koji klubu nedostaje zbog činjenice da na ozbiljan trofej čeka već 17 godina, na kraju i drskosti koja je potrebna u ovakvim utakmicama. Na kraju je sve to i dobio, zaradio divljenje cijele nogometne Italije, pa i rivala poput Juventusa, Milana, Intera, svih osim Lazija te priredio jedan od preokreta godine. Zapravo, Roma je ponovila pobjedu kakvu je čekala 16 godina.

Novi junaci

Te 2002. momčad koju je vodio Fabio Capello pobijedila je golovima Emersona, Montelle i Tommasija, danas se junaci zovu Džeko, De Rossi i Manolas i kao čarobnim štapićem neki neugodni događaji stari tek nekoliko mjeseci otišli su u zaborav.

Jer sezona nije slutila na dobro, u rujnu je mirisalo na titulu, ali Juventus i Napoli daleko su odmaknuli, a unatoč dobroj igri u skupini s Atletico Madridom i Chelseajem, rijetki su već protiv Šahtara davali izglede Vučici. Uz to, navijači su nerijetko žestoko kritizirali predsjednika Jamesa Pallottu, tražili njegov odlazak ili kupovinu novih igrača, sada su oni “stari” pokazali da vrijede.

Pokazao je to i onaj čuveni Monchi, koji je izdignuo Sevillu u sam europski vrh, pa došao u Rim tražeći nove izazove te Eusebio di Francesco, za kojeg se sam zalagao. Roma je pobjedom protiv Barcelone pokazala da nije momčad bez budućnosti, ali da onaj pobjednički mentalitet o kojem je Di Francesco govorio uoči utakmice nije slučajno spomenuo. Tu tek treba napraviti posao…

Poneka pljuska

Ali optimizam postoji, Di Francesco je jedno od imena iz novije generacije talijanskih trenera koji je svoje kvalitete već dao naslutiti odradivši odličan posao u Sassuolu. Dolazak u Romu nekako se nametao sam po sebi, s obzirom na trenerski potencijal koji je iskazivao, budući da je bio dio one trofejne generacije koja je posljednja osvojila Serie A.

Može li kao trener ponoviti ono što je napravio kao igrač? Ostaje za vidjeti, ali u suradnji s Monchijem definitivno je počeo graditi nešto što bi moglo biti opipljivo. Roma je za relativno mali novac stvorila momčad koja ima potencijala, svojevrsni spoj iskustva (De Rossi, Džeko, Kolarov, Fazio...), igrača u najboljim godinama (Alisson, Manolas, Juan Jesus, Nainggolan, El Shaarawy...) i mladosti (Pellegrini, Cengiz Under, Schick...), a Liga prvaka je ove sezone donijela čak 90 milijuna eura, koji bi mogli biti reinvestirani u slaganje momčadi koja će ozbiljno zaprijetiti Juventusu i Napoliju.

- Svako toliko sam dobio poneku pljusku, ali znao sam reagirati. Ovo je velika stvar, nastavljamo sanjati ponosni što smo baš mi napravili ovaj podvig - rekao je Di Francesco, čije su zasluge velike u ovom uspjehu.

Zov Chelseaja

Jer, uspio je ‘pomladiti’ za poneku godinu kapetana Danielea de Rossija, izvući puno od nekih koji su drugdje bili osporavani, na kraju i osvojiti Edina Džeku, koji je odolio zovu Chelseaja i pokazao se pravom dijamantnom iglom za Romu. Ne tako davno je bio predmet sprdnje, danas je “rimski kralj”! Ako predsjednik Pallotta i sportski direktor Monchi dovedu još poneku kvalitetnu akviziciju i prošire kadar, Džeko bi mogao postati Batistuta današnje generacije.

- Roma nije najbolja momčad na svijetu, ali želimo da bude suparnik kojeg nitko neće željeti u ždrijebu. Napravili smo povijesni uspjeh, a u Serie A smatram da nam nedostaje malo da dohvatimo vodeće. Pokušat ćemo opet iduće sezone, pobijedili smo jednu od najboljih momčadi na svijetu i to nam mora biti veliki poticaj za dalje - rekao je Monchi.

Hoće li Roma stati na Barceloni ili njihova priča u Ligi prvaka nije završena? Nakon utakmice kakvu su odigrali u utorak navečer nitko ih više nema pravo otpisati, njihov je preokret odjeknuo poput groma iz vedra neba, i nakon brojnih kritika zbog godina bez trofeja i Žuto-crveni dio Rima ponovo sanja. Zasluženo, ali pobjeda protiv Barcelone tek je početak puta.

Linker
22. travanj 2024 06:25