Mislav Oršić prije šest godina u dresu mlade hrvatske reprezentacije
 Foto: Nenad Dugi / CROPIX
ČISTA DESETKA

OVO JE FANTASTIČNO! POGLEDAJTE U KAKVO JE DRUŠTVO UŠAO MODRI MAJSTOR 'To mi je bila najbolja utakmica u karijeri i prva desetka u životu'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. rujan 2019. 21:02

Priču o Mislavu Oršiću (26), velikom Dinamovom junaku pobjede nad Atalantom, imali ste prilike čitati poput nekog bestsellera često u posljednje vrijeme. O tome kako je iz Kustošije taj zagrebački dečko stigao do Vatrenih napisano je hrpe tekstova, držimo da ih ne treba opet ponavljati, sad već i vrapci na krovu znaju sve o Orši, kako ga zovu dečki iz svlačionice.

Ali, nešto novo saznalo se u srijedu navečer. Oršić se ubacio među deset debitanata Lige prvaka koji su postigli hat-trick. Društvo predvodi veliki Marco van Basten koji je u dresu Milana zabio Göteborgu 1992. godine. Oršić je tako ušao u povijest, na devetom je mjestu, ispred njega su još Faustino Asprilla, Yakubu Aiyegbeni, Wayne Rooney, Vincenzo Iaquinta, Grafite, Yacine Brahimi i Erling Braut Haland. Ove sezone u Ligi prvaka hat-trick su zabili samo on i dan prije u srazu Salzburga i Genka, već spomenuti Erling Braut Haland. Također, Orša je postao jedan od debitanata koji su zabili najbrži hat-trick u Ligi prvaka.

Za Dinamovog napadača vežu se i drugi rekordi kad se radi o hat-tricku. Najmlađi je u povijesti HNL- koji je zabio hat-trick, bilo je to protiv Lokomotive 13. svibnja 2010. godine, a ušao je i u povijest Dinama, jer je protiv Rudeša u pobjedi Modrih od 7:2 zabio hat-trick u najmanjem razmaku minuta, od 56. do 65. minute. Kad treba rekordni hat-trick, nazovi Oršića.

Teško je zaspati

Mislav Oršić je postao priča svih svjetskih medija, možemo kazati da je preko noći postao svjetska medijska zvijezda, jer konačno, doći na popis s van Bastenom, Asprillom ili Rooneyjem je nešto što mora biti obilježeno velikim slovima. Naravno da mu je ovaj hat-trick protiv Atalante najvažniji, s njim je ušao u sve Dinamove povijesne knjige. Jučer smo s Oršićem pričali u Maksimiru, djelovao je svježe, iako je kazao kako nije baš dobro spavao...

- Nakon svega nisam baš puno spavao. Teško je zaspati nakon ovakvih utakmica. Ali osjećaj je sjajan, kad sam se ujutro probudio, bio je to divan dan... Što mi je protiv Atalante prolazilo kroz glavu? Ha, mogu kazati da smo odigrali super utakmicu, uz pomoć navijača bilo je predivno igrati. Svi smo sretni zbog te velike pobjede - kazao je uvodu Oršić.

Kad smo dolazili ispod južne trbine maksimirskog stadiona, u svlačionicu Dinama unosila se hrana, stizale su pladnjevi... Dečke je častio upravo Oršić. Tako to obično rade u Dinamu, dečki za neke dosege i dobre igre počaste svoje suigrače. Naravno da smo pomislili na prvu da je Oršić naručio catering zbog hat-tricka, ali pogriješili smo...

Zagreb, 180919.
Stadion Maksimir.
UEFA Liga prvaka  2019/2020, utakmica GNK Dinamo Zagreb - Atalanta BC.
Na fotografiji: Mislav Orsic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

- Ha, ha, ha... Nije to. Častio sam zbog svog debija u reprezentaciji Hrvatske. To sam navijestio još prije utakmice s Atalantom. Onda kad sam zabio hat-trick, pokušao sam se izvući, pa sam dečkima rekao da častim i za jedno i drugo. Nisu pali na foru! Rekli su da za hat-trick moram počastiti još jednom! Ali ima još nekih koji su dužni od prije, pa ima vremena do mog novog časćenja...

Zaustavljena slika

Nije ga niti trebalo pitati...

- Da, bila mi je to najbolja utakmica u životu. Definitivno. Neizmjerno sam sretan. Utakmica je bila top, ambijent fantastičan, Liga prvaka, naša uvjerljiva pobjeda. Ta će mi utakmica zauvijek ostati kao zaustavljena slika.

Prošao je Oršić razne prepreke u nogometnom životu, od male Kustošije, preko Intera, Italije, Slovenije, Koreje, Kine... Kako je uspio? Imali neki recept, kako je uspio toliko popiti iz bunara sreće?

- Moja karijera zaista je bila turbulentna. Zaista sam svašta prošao. Bio je to neki čudni put, ali evo, sve je došlo na svoje. Sad sam u Dinamu, u momčadi koja igra pravi europski nogomet, nadam se kako se možemo boriti sa svima. To smo pokazali protiv Atalante, moramo samo ovako nastaviti. Pa ćemo vidjeti do kuda ćemo ove sezone dogurati u Europi.

U našim novinama, u Sportskim novostima dobio je - desetku! Kako je doživio tu novinarsku ocjenu?

- Nikad u životi nisam dobio desetku! A što ću vam kazati osim da sam presretan što sam vidio da je moja igra ocijenjena tom najvišom ocjenom. Ponosan sam što je moja prezentacija tako vrednovana.

Pitali smo ga hoće li jučerašnje Sportske novosti negdje uokviriti? Jer prvu desetku u životu treba zapamtiti do konca karijere, zar ne?

- Sigurno je mama već to izrezala iz novina i spremila na posebno mjesto. Ona sve to vodi, ona je zadužena za moj press clipping, ha-ha...

Soccer Football - Champions League - Group C - GNK Dinamo Zagreb v Atalanta - Stadion Maksimir, Zagreb, Croatia - September 18, 2019  GNK Dinamo Zagreb's Mislav Orsic celebrates scoring their third goal with team mates       REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Točno smo znali

Oršić je protiv Atalante zaigrao na drugoj poziciji, ne na onoj krilnoj na kojoj uvijek igra. Bio je u vrhu napada s Petkovićem.

- I mene je malo iznenadilo dva dana prije utakmice kad smo promijenili formaciju. Ali dobili smo detaljne upute, točno smo znali tko što mora raditi, kako se ponašati u određenim situacijama.

Samo se smješkao... Prije nekog vremena bio je u dalekoj Koreji, daleko od oka. Danas je hrvatski reprezentativac, junak prve utakmice u grupnoj fazi Lige prvaka, zabio je hat-trick.

- Vidite kako je život čudan. Kako se nekad sve tako brzo okrene. Mogu samo kazati da uživam u svemu ovome što mi se događa, što se događa s Dinamom, ali niti ja, niti Dinamo, ne mislimo stati na ovome. Želimo još više, još bolje. Samo tako možemo još napredovati, biti još bolji.

Inače, ako možda ne znate, Oršić je najbolji Dinamov europski strijelac u posljednje dvije sezone. Kad je Europa u pitanju, golgeter ‘numero uno’. Prošle povijesne sezone, kad su Modri osigurali nakon skoro 50 godina europsko proljeće, zabio je 5 pogodaka, jedan manje od Izeta Hajrovića koji je bio najbolji modri strijelac. Ove sezone zabio je već 6 pogodaka, dakle Europa pamti Oršića s ukupno 11 pogodaka. A kako je krenuo, bit će ih još...

Pitali smo ga tko mu je sve čestitao na sjajnoj prezentaciji i hat-tricku?

- Dobio sam milijun poruka. Glupo mi je što nisam mogao na sve odgovoriti. Ali da sam pokušao, ne bih to riješio do preksutra. Lijepo je to kad ljudi prepoznaju tvoj trud, onda u tome uživaš - zaključio je Oršić.

Linker
20. travanj 2024 02:17