Ronald Gorsic / CROPIX
ZA POBJEDU NA MAKSIMIRU

OVO VIŠE NIJE IZNENAĐENJE: BJELICA PONAVLJA EKSPERIMENT KOJI JE BIO PUN POGODAK U LIGI PRVAKA? Pogledajte vjerojatni sustav i prvih 11 za Šahtar

Theophile se vraća, vjerujem da Dilaver i Ademi mogu biti na raspolaganju, Gavranović je najupitniji, ali kao i uvijek, igrat će samo najspremniji - kazao je Bjelica, kojem je novi na popisu ozlijeđenih Damian Kadzior, koji je u subotu ozlijedio stopalo
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 04. studeni 2019. 20:29

Sedam vjerojatnih startera protiv Šahtara u srijedu (Maksimir, 21.00) suprotstavio je Nenad Bjelica zaprešićkom Interu, dobio potpunu kontrolu utakmice, gosti su bili bez prilike i udarca na Livakovićeva vrata, krajnji je rezultat mogao i trebao biti veći od 1-0.

No dobro, ako je Dinamo hrvatski City, može se i njemu dogoditi da ne pobjeđuje uvijek s nekoliko pogodaka razlike...

Trener “modrih” zamijenio je trojicu igrača: Danija Olma u 71., Mislava Oršića u 79. i Brunu Petkovića u 86. minuti, njih trojica glavni su ofenzivni aduti za uzvratni sraz s ukrajinskim prvakom. U subotu nisu nastupili Theophile-Catherine zbog tri javne opomene, Ademi zbog liječenja stopala te lakše ozlijeđeni Dilaver, koji je bio na klupi, kao i Nikola Moro, koji je dobio odmor. Izvan zapisnika bio je Mario Gavranović, jedan od junaka nadmetanja u Harkivu (lažnim kretanjem zaslužan za 1-1, iznudio kazneni udarac za 1-2), koji je protiv Opatije ozlijedio aduktor.

Reuters / SN

Od prošle nedjelje i derbija s Osijekom zbog gležnja je izvan stroja Amer Gojak. U nedjelju je, pak, na terapije (stopalo) morao Kadzior...

- Vidjet ćemo hoće li se svi i koliko oporaviti, četiri dana imamo do utakmice. Theophile se vraća, vjerujem da Dilaver i Ademi mogu biti na raspolaganju, Gavranović je najupitniji, ali kao i uvijek, igrat će samo najspremniji – kazao je Bjelica, koji će po svemu sudeći Šahtaru ponovno suprotstaviti postavu s trojicom stopera, vidjet ćemo hoće li formacija biti 3-4-2-1, 3-4-1-2 ili klasičnih 3-5-2.

Moguće je i da jedina promjena u početnih 11 bude Petković umjesto Gavranovića.

Foto: Jutarnji list

Što se, pak, Šahtara tiče, vodeća momčad ukrajinske Premijer lige u subotu je protutnjala Lvivom i sa 3-0 protiv Karpatija zadržala deset bodovnu prednost na ljestvici. Strijelci su bili Borjačuk, Kovaljenko i Tete, a trener “rudara” Luis Castro također je morao rotirati zbog ozljeda. No, za Zagreb bi u prvih 11 mogli ostati ofenzivni Dodo na desnom beku (strijelac za 2-2 u Harkivu), gruzijski stoper Hočolava te Solomon (strijelac za pobjedu nad Atalantom u Milanu) na lijevom krilu umjesto Konopljanke...

- Šahtar će se doći nadigravati, pokušati dobiti utakmicu. Mi također uvijek idemo na tri boda, jer ne znamo drugačije. Svjesni smo da bi nam pobjeda osigurala treće mjesto, s velikim šansama da na kraju budemo drugi u skupini – istaknuo je Bjelica, naglasivši da će ambijent na maksimirskim tribinama biti potpuno drugačiji nego kišnog subotnjeg popodneva protiv Zaprešićana.

Od ulaznica je ionako ostao samo sjever gore, a u dogovoru s policijom moguće je da se za pristalice “plavih” pusti u prodaju i cijela južna tribina. No, o tom potom...

Dinamo je protiv Intera napokon predstavio Joška Gvardiola (17), najmlađeg nogometaša u plavoj svlačionici, koji još od ljetnih priprema trenira s prvom momčadi, a igra za drugu, juniorsku u Uefinoj Ligi mladih i U-23 u Premier League International Cupu.

Mladi stoper ne samo da je odigrao “vrhunskih 90 minuta”, kako je kazao trener Nenad Bjelica, nego je zabio i gol za pobjedu 1:0 vodeće momčadi hrvatskog prvenstva.

- Presretan sam, ovo mi je tek drugi nastup, a prvi za Dinamo u početnoj postavi. Moram reći kako su mi suigrači jako pomogli, govorili mi što i kako trebam raditi, pomagali mi svih 90 minuta. Evo, zabio sam i prvijenac, to sam mogao samo sanjati - rekao je Gvardiol koji je postao i šesti najmlađi igrač (poslije Alena Halilovića, Matea Kovačića, Nike Kranjčara, Ante Ćorića i Tina Jedvaja) koji je zabio za Dinamo u Prvoj HNL. U subotu je navršio 17 godina i 283 dana.

- Nisam znao za taj podatak, sve su to odlični igrači, a zbog ovoga se sada još ljepše osjećam. Da, moram priznati bilo je i treme prije utakmice, ali kako kroz igru je onda brzo nestala. Moj gol? Uh, osjetio sam olakšanje, znao sam da se suparnik onda mora otvoriti, a da će tako nama onda biti još lakše. Mogao sam i u prvom dijelu zabiti, ali tu mi je golman dobro obranio pokušaj glavom. Srećom, iskupio sam se...

Naravno da je mladi stoper bio i igrač utakmice, a pohvalio ga je i trener Bjelica, ali ne samo njega:

- Najviše sam zadovoljan s Đirom i Gvardiolom, vrhunsku su utakmicu odigrali. Oni su definitivno Dinamova budućnost, ali ne samo oni.

- Zahvaljujem se treneru na prilici, nadam se da sam ju iskoristio. Sve je u redu sa mnom, dobio sam i puno udaraca, ali to je moj stil igre. Volim takav nogomet, volim i dati i dobiti batina. Zadovoljan sam svojom predstavom, znam da uvijek može bolje, ali za cijelu momčad je ovo bila jako važna pobjeda. Sada stiže Šahtar, vjerujem da smo novom pobjedom dodatno podigli samopouzdanje u svlačionici - rekao je Đira, kojem je to bila druga utakmica s punom minutažom u Dinamu, prvu je odigrao u prvom ovosezonskom srazu s Interom u Zaprešiću (pobjeda “modrih” 2-1)

Ove subote je u 86. minuti debitirao centarfor Leon Šipoš (19), u srijedu u Kupu protiv Opatije svih 90 minuta odigrao je stoper Josip Šutalo (19), prije njih Roko Baturina (19), a Antonio Marin (18) još 19. svibnja 2018., u prvoj Bjeličinoj utakmici na klupi “modrih”.

- Bartul Franjić će biti jedan od sljedećih koji će dobiti minutažu, za budućnost Dinama ne treba brinuti – naglasio je Bjelica.

Linker
23. travanj 2024 10:35