Philipp Schmidli/Getty Images / Getty Images
KAKO SA ŠVICARCIMA?

PAKLENA ATMOSFERA I BIVŠI NAPADAČ PSG-A DOČEKUJU DINAMO 'Špijun' Modrih upozorio: 'On im je najbolji igrač! Njemu se ne smije ostaviti prostora'

POSEBAN OPREZ ZBOG HOARAUA Boysi imaju opasne navijače, sigurno će im ponovno biti dvanaesti igrač
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. kolovoz 2018. 16:46

Boris Pešić bivši je nogometaš Dinama koji se danas bavi trenerskim poslom u Švicarskoj. I dalje je vezan za zagrebački klub jer je modri skaut za Švicarsku, otkriva mlade talente. Prije nekog vremena u Maksimir je doveo mlade talente Damjana Ćorića iz Grasshoppersa (2007. godište) i Miru Soldu (Aargau, 2002. godište). Pešić će danas stići u Bern te će, naravno, biti na utakmici Dinama i Young Boysa.

- Dinamo će igrati na prekrasnom stadionu koji prima 31 tisuću gledatelja. Krasan je, zaista je užitak biti na njemu. Navijači Young Boysa ipak nisu tako krasni, oni najžešći bodre svoje igrače svih 90 minuta, jako su bučni, a nekad i na rubu vandalizma! Postoji nekoliko vođa koji s razglasa vode navijanje, a ostali ih prate pljeskom i pjevanjem. Za njih se stvarno može kazati da su dvanaesti igrač Young Boysa, stvaraju paklenu atmosferu - govori nam Pešić.

Bjelica je iskusniji

Kad je riječ o travnjaku o kojem se jako mnogo govori i piše, veli:

- Igraju na najmodernijoj umjetnoj travi, jedina su švicarska momčad koja uopće igra na umjetnoj podlozi. Teren je iznimno brz. Dinamo mora biti jako oprezan jer je ta podloga Young Boysima velik plus, oni su doma najjači upravo zbog navijača i te umjetne trave, svi njihovi protivnici u Švicarskoj imaju problema s prilagodbom tom terenu. Ne samo to; često se događa da podlogu poliju vodom prije utakmice, tako da teren postane još brži, ludo brz, lopta se teže kontrolira. Modri stoga moraju biti oprezni, a posebno na startu utakmice, dok se ne priviknu. Naime, Young Boysi odmah na početku stisnu protivnika i žele što prije zabiti pogodak, dok se ovaj još nije prilagodio terenu.

Pešić veli da je švicarski klub dosta izgubio odlaskom austrijskog trenera Adija Hüttera, s kojim je osvojio naslov prvaka.

- Novi trener Gerardo Seoane, koji je prije toga bio trener Luzerna, mlad je i nema puno iskustva. Radio je u mlađim uzrastima prije negoli je preuzeo prvu momčad Luzerna. Nenad Bjelica mnogo je iskusniji od njega, mislim da su odlaskom Hüttera dosta izgubili.

Mbabu je najskuplji

Kaže Perišić da Young Boysi igraju u klasičnom sustavu 4-4-2 s dva klasična napadača, a najbolji je i najopasniji Hoarau.

- Dinamo mora jako dobro paziti na Hoaraua, koji je visok i nezgodan napadač, pogotovo u prekidima te kod centaršuteva. Young Boysi svoju igru baziraju na krilima i visokom napadačima. Dva su im zadnja vezna Sanogo i Sow, razarači i radilice, dok su na bokovima Sulejmani i Fassnacht. Upravo je Sulejmani, po meni, njihov najbolji igrač. Ljevak je brz i nezgodan jedan na jedan i treba mu stalno biti blizu, ne smije mu se dati prostora jer ima sjajan centaršut, dosta golova Young Boysa pada s te lijeve strane.

Kaže da im je obrana čvrsta, gdje je i kapetan Von Bergen, koji je s 35 godina njihov najstariji igrač.

- Spor je, ali jak u postavljanju i skoku, partner mu je Wüthrich, koji je jako dobar i visok stoper. Na mjestima braniča su Benito i Mbabu, koji je njihov najskuplji igrač, vrijedi 9,5 milijuna eura prema Transfermarktu, a obojica su jako brza s velikim brojem ponavljanja na svakoj utakmici - zaključio je Pešić.

Linker
21. travanj 2024 14:38