Zeljko Puhovski / CROPIX
TEŽAK RASPORED

PAKLENI MJESEC MODRIH Dinamovce čeka čitav niz teških utakmica do kraja polusezone, nakon reprezentativne stanke Bjelica neće imati previše vremena!

Četiri mjeseca već traje Dinamova sezona, odigrali su Modri dosad, uključujući i Šahtar, 26 utakmica...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. studeni 2019. 10:16

U prethodnih 25 susreta, 18 puta su pobijedili, četiri puta remizirali (Šahtar, Ferencvaros, Rosenborg, Osijek), tri utakmice izgubili (Hajduk, Varaždin, Manchester City). Puno je dvoboja, gotovo čitavu jesen igraju Modri svaka tri dana, a kad i nema klupskih utakmica, velik broj igrača igra za svoje reprezentacije, predaha je uistinu vrlo malo. A nakon svega, pravi vrhunac jeseni tek dolazi.

Dakle, Dinamova polusezona završit će tek 18. prosinca, a u tom razdoblju odigrat će Bjeličina momčad čak devet utakmica. Plus one reprezentativne u raznim dresovima i kategorijama. Od tih devet susreta, gotovo će svaka biti derbi.

Već u nedjelju Modri gostuju na Rujevici. Rijeka možda nije tako goropadna kao zadnjih godina, nema više na klupi ni Igora Bišćana, koji je bio “crna mačka” za Bjelicu, međutim to je i dalje jedini stadion u Hrvatskoj na kojemu Bjeličin Dinamo nije pobijedio. Rijeka je u zadnje vrijeme opet tvrd orah Modrima, jedva su je slomili u Superkupu, u Kupu su Riječani uzeli trofej, sigurno će ova utakmica na Rujevici biti prepuna motiva.Za obje momčadi. Naravno, uvijek je teže kad takva dolazi nakon velike europske utakmice, u kojoj su se Modri jako ispraznili, pitanje je i u kakvom će fizičkom i zdravstvenom stanju doći u Rijeku. Bit će Rujevica velik ispit za modre jurišnike.

Zagreb, 061119. 
Stadion Maksimir.
Utakmica 4. kola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Sahtar. 
Na fotografiji: Emir Dilaver nakon pogotka Sahtara. 
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Nakon reprezentativne stanke Bjelica neće imati previše vremena za pripremu momčadi za novi veliki izazov. Već u petak 22. studenoga, znači samo dan ili dva nakon što će na okupu opet imati čitavu momčad, u Maksimir dolazi Hajduk. Splićani su uzeli tri boda na Poljudu, ostali su Dinamovi dužnici i sigurno će u maksimirskoj svlačionici vladati velika želja za revanšem. No, samo četiri dana kasnije Dinamo u Milanu igra protiv Atalante. Bit će to ključna europska utakmica za rasplet daljnjeg europskog puta. Naravno, u ovom je trenutku teško uopće predvidjeti kako će Bjelica raspoređivati snage u tim utakmicama, sve će ovisiti o trenutnom stanju u momčadi. Hoće li se svi vratiti zdravi iz reprezentacija, hoće li Bjelica protiv Hajduka odmarati neke igrače za Atalantu ili će krenuti s najjačim snagama? Rano je o tome uopće razmišljati, kamoli kalkulirati.

Poslije Atalante slijedi nominalno lakša utakmica, gostovanje kod Istre u Puli. No, opet dolazi nakon važne europske utakmice, pa može biti duboka “zamka”. Opet, tri dana kasnije, Modri idu na Rujevicu. Još važnija utakmica od ovog derbija u nedjelju, jer, igra se Kup, samo jedna utakmica i nemaju Modri pravo na posrtaj. Dvostruka kruna je uvijek imperativ, pogotovo što je prošle sezone Rijeka uzela taj Kup... U vikendu nakon toga, u Maksimir stiže Varaždin. Iz sadašnjeg kuta gledanja možda jedina utakmica do kraja polusezone, realno, bez podcjenjivanja suparnika, u kojoj bi Bjelica mogao odmoriti većinu glavnih igrača i dati šansu onima iz drugog plana. Između ostalog i baš zato što je to zadnji put napravio u Varaždinu pa su domaćini slavili, a teško je vjerovati da se dvaput može dogoditi, da Varaždin istu stvar može učiniti i u Maksimiru.

Zagreb, 061119. 
Stadion Maksimir.
Utakmica 4. kola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Sahtar. 
Na fotografiji: Junior Moraes,
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Bit će ta utakmica s Varaždincima i početak serije od četiri domaća susreta, kojima će i završiti polusezona. Nakon Benka i društva, dolazi u Zagreb Guardiolina “bojna”, Manchester City, valjda lišen svih briga u Europi, pa možda i u raskoraku. Modri se nadaju takvom raspletu, da bi europsku jesen mogli završiti s nekim bodom protiv Cityja. Potom u Maksimir dolazi i Lokomotiva i za kraj - još jednom Rijeka. Treći put u idućih mjesec dana, prvi put u Maksimiru, u odgođenoj utakmici šestog kola, kad su i Modri i Riječani trebali predah zbog europskih dvoboja.

Puno toga je Dinamo ove jeseni već odigrao, pobijedio, oduševio, ušao u Ligu prvaka i u njoj ima(o) važnu ulogu. Ali, velike su utakmice i dalje pred Modrima, utakmice u kojima na sve tri fronte može napraviti ogromne korake prema cilju, proći u polufinale Kupa, povećati prednost u prvenstvu, pobijediti izravne konkurente, u Europi napraviti još koji pothvat. No, isto tako, ima utakmica u kojima bi poraz mogao Modre i udaljiti od vlastitih ambicija i ciljeva. Pa, ako ste mislili da su najvažnije utakmice iza Dinama, samo pogledajte raspored do 18. prosinca...

Linker
25. travanj 2024 01:08