Damir Krajac / CROPIX
FRKA I TARAPANA

POČINJE INVAZIJA NA MAKSIMIR, A ZA UZVRATNI SUSRET RASPRODAN CIJELI STADION Mađarski navijači sklopili pakt i bit će mirni, osim u jednom slučaju...

Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. kolovoz 2019. 19:36

Sutra se sprema prava mala invazija Mađara na jug. Ne idu na Vir, ne mislimo na one koji na Jadranu provode godišnji odmor; naime, odredište najmanje 1000 Mađara na koje mislimo jest Zagreb, točnije maksimirski stadion.

Riječ je pristalicama Fradija, kako naši sjeverni susjedi tepaju Ferencvarosu, divovskom sportskom društvu koje u svojem okrilju ima cijelu nisku sportova, od nogometa, preko hokeja na ledu, plivanja, gimnastike, atletike, hrvanja, curlinga i biciklizma do, dakako, vaterpola.

Jedini u akciji

U potonjem su, uostalom, i aktualni prvaci Europe. No jasno je kao dan da je nogomet srce cijelog sportskog društva i daleko najpopularniji klub. U biti, Ferencvaros je klub i s daleko najviše navijača u Mađarskoj.

screenshot

A navijači su im pak beskrajno odani i - zahvaljujući brojnosti na tribinama i decibelima koje proizvode - od velike koristi momčadi. Kada smo ovih dana razgovarali s budimpeštanskim kolegama, lagano su se nasmijali na upit može li se u jeku ljeta, godišnjih odmora i ipak tek pretkola europskih kupova uopće očekivati neka osobita posjećenost gostujućih tribina na Maksimiru. Odgovor su ponudili u samo jednoj brojci - 18.000! Toliko se navijača okupilo na tribinama Groupama Arene u Budimpešti. Na utakmici protiv - Maltežana!?

U redu, u međuvremenu smo saznali da Maltežani mogu biti opasni, ali opet... 18.000? Iskreno, malčice, jedan dio nas sumnjao je u izvor iz Budimpešte. Provjerili smo i - doista, službena je brojka bila 18.603. Od ukupno 22.000 mjesta, koliko Groupama Arena ima. Respekt!

Football - Ferencvaros v Chelsea - Pre Season Friendly - Groupama Arena, Budapest, Hungary - 14/15 , 10/8/14 
General View of Groupama Arena 
Mandatory Credit: Action Images / Matthew Childs 
EDITORIAL USE ONLY. - MT1ACI12619701
Action Images / Matthew Childs

Za zagrebačku su utakmicu, nije tajna, rasprodane sve utakmice namijenjene gostima. To je najmanje 1000, možda i 1500 navijača. Glede uzvrata, u Budimpešti nas uvjeravaju da će stadion biti rasprodan do posljednjeg mjesta. Osim ako Dinamo ne pobijedi u Zagrebu s tri-četiri razlike. Dakako, ovakva posjećenost nije uobičajena za sve utakmice Fradija; ovo vrijedi samo za Europu.

Primjerice, na domaćim prvenstvenim utakmicama broj navijača rijetko kada prelazi tisuću-dvije; u europskim klupskim natjecanjima malo je drukčija priča. Počev od tradicije koju Ferencvaros ima pa do aktualne činjenice da je Fradi u ovom trenutku jedini mađarski klub koji se još uvijek natječe u Europi. Ispali su već i Debrecen i Honved i Szekesfehervar (bivši Videoton, svako malo mijenjaju ime, op. a.).

Još je nešto važno za pripomenuti za navijače Ferencvarosa. Do prije nekoliko godina nerijetko su radili probleme, tučnjave i šteta je na njihovu “ratnom putu” bila uobičajena pojava, a onda... Onda su sklopili pakt s predsjednikom kluba, inače političarem Gaborom Kubatovom. Pojednostavljeno, Kubatov im je obećao pomoć svake vrste, pri putovanjima, jeftinijim ulaznicama i slično, a zauzvrat je tražio samo jedno: nemojte raditi sra*a. I to funkcionira. Naš nam kolega veli i sljedeće.

- Navijači Ferencvarosa nisu nasilni bez povoda; Dinamovi će se navijači moći slobodno prošetati Budimpeštom sa svojim obilježjima, a da sa strane vide Ferencvaroseve navijače kako piju pivo i nema problema. No ako ih netko napadne, ako ih se provocira...

Frka i tarapana

Onda znate što slijedi. Frka i tarapana. Da, i još nešto - mađarska policija. Jedna od grubljih u Europi.

GELSENKIRCHEN, GERMANY - NOVEMBER 25:    Fussball: UEFA Pokal 04/05, Gelsenkirchen; FC Schalke 04 - Ferencvaros Budapest 2:0; Fans muntern Marco van HOOGDALEM - nicht im Bild - mit diesem Plakat auf / Budapest 25.11.04.  (Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images)
Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

Toliko o navijačima, klubu i inače vrlo lijepom, relativno novom stadionu u Budimpešti. Glede same momčadi, najnovija informacija iz zeleno-bijelog tabora jest da je ozlijeđen i teško da će protiv Dinama nastupiti njihov najbolji i najskuplji igrač (2,2 milijuna eura po Transfermarktu), Brazilac Isael (31). Riječ je o desnom krilu pristiglom u Ferencvaros u veljači ove godine.

Linker
19. travanj 2024 10:15