REUTERS

'POGLEDAJTE SAMO KAKAV JE TO SVJETSKI ISKORAK SONA' Bivši član CROTTENHAMA tvrdi: 'Iza svih ovih uspjeha, rasta igrača i cijele momčadi stoji baš on!'

USPON SPURSA Prije desetak godina engleski klub je imao jak hrvatski štih, a jedan od članova te kolonije smatra da je trener Pochettino najzaslužniji za dobre rezultate i polufinale Lige prvaka
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. travanj 2019. 15:51

Prije desetak godina, kada je bio jedan od najboljih igrača Spursa, pitali smo Luku Modrića u kakvim uvjetima se trenira u Londonu.

- Kamp je starijeg datuma i logično je da ne izgleda nešto osobito. No, u klubu kažu da će uskoro započeti gradnju novog kampa, te da će biti jedan od najboljih u Engleskoj.

Tada nam je to djelovalo kao klasična priča iz svakog kluba koji je svjestan svojih infrastrukturnih limita, pa se poslovično poziva na buduće zahvate. Administracija i birokracija u Engleskoj također imaju svoje spore i komplicirane ritmove. No, koju godinu kasnije su radovi na novom kampu Spursa doista i započeli. Luka Modrić nije dočekao vježbanje u top-uvjetima tog kampa, jer se upravo u ljeto prije oprostio od Tottenhama i šarmantnog mu doma u White Hart Laneu.

- Priča se da će se Spursi uskoro preseliti i na Olimpijski stadion, ili će početi gradnju novog...

Velika priča

I to je bila jedna od priča oko kluba kojem je nedostajao kontinuitet rezultata one razine koje je dohvatio u Modrićevoj četverogodišnjoj eri s dva plasmana u Ligu prvaka. Transfer Modrića, a godinu kasnije i Garetha Balea, bio je jasan pokazatelj koje limite imaju Spursi da bi iskoračili u više sfere rezultata, kako u iznimno teškom Premiersipu, tako i u Europi. Čim bi rezultatski dali naslutiti napredak, odnosno kvalitetu kadra koji to pokazuje, pojavili bi se moćniji klubovi. No, prije svega bili su to klubovi koji su nudili atraktivnije priče, svejedno govorimo li o sjajnim objektima, stadionu i kampu, atraktivnosti nastupa u Ligi prvaka ili izdašnijim plaćanjima igrača i trenera.

Daniel Levy, predsjednik Tottenhama, koliko god ‘težak’ bio za brojke odnosno financije, još teži kao pregovarač (transferi Modrića i Balea su to najbolje pokazali), ipak je školovan čovjek ogromne energije i fiksne ideje da od Spursa napravi veliku priču. Prije sedam-osam godina, u eri Modrićeva odlaska, te osipanja CRO kolonije na White Hart Laneu (Ćorluka, Kranjčar, Pletikosa), Levy je s gazdom kluba Joeom Lewisom počeo shvaćati da je negdašnji šef parade u Spursima, magnat iz svijeta elektronike Alan Sugar, imao potpuno pravo inzistirajući na ideji kako je novi stadion temelj iskoraka.

Skupi iskorak

Primjer Arsenala, koji je 2006. izgradio Emirates i maksimalno povećao svoje prihode, privlačnost igračima i trenerima, vodio je čelnike Spurse da već tada pokucaju na vrata gradske administracije. Prvotne ideje o povećanju mjesta na WHL-u, sa 38 na 46 tisuća, nisu dobile prolaz jer su priječili urbani uvjeti u gradskoj četvrti. No, Levy je prije deset godina počeo pritiskati, a nakon što je Olimpijski stadion dan u koncesiju West Hamu (Spursi su htjeli eliminirati atletsku stazu, grad nije dao), odlučeno je, gradit će se novi stadion. I to odmah do starog.

Novi dragulj Spursa koštao je duplo više nego Emirates, puno više od prvog predviđenog proračuna, dakle više od 700 milijuna funti. No, nitko ne sumnja da će to biti kamen temeljac iskoraka kluba na više razine. I to nakon što je s “trenerom draguljem”, kako su nazvali Mauricija Pochettina, već naznačen stručni iskorak.

Angažman argentinskog trenera, nekoć braniča koji je igrao u Espanyolu, gdje je postao legenda kao igrač (reprezentativac na SP 2002.), ali kasnije i veliki trenerski autoritet (igrao i u PSG-u i Bordeauxu), pokazao se bingom za Daniela Levyja. Doveo ga je iz Southamptona 2014. i od tada Spursi samo rastu. Prve sezone peti, pa treći, drugi, treći, i trenutačno treći) igrači su pod Pochettinom, kao i posljedično momčad, počeli napredovati.

Jedan od bivših Spursa, u vrijeme ‘CROttenhama’, Stipe Pletikosa, u tom kontekstu nam ja kazao:

- Po meni je najvažnija stvar bilo dovođenje Pochettina. Trener ima znanje, ima viziju, hrabar je i odličan je psiholog. Ne bavi se samo taktikom. Svi igrači stalno napreduju, a to se, između ostalog vidi na Harryju Kaneu. On je bio u kadru kao mlad igrač dok smo mi bili tamo, ali nije ničime dao naslutiti da bi mogao postati današnja top-vrijednost. Pogledajte samo kakav je svjetski iskorak Sona, pa preobrazba Moure, koji je potpuno drukčiji od sivila u PSG-u, Sissoka je sjajno podigao nakon prosječnosti u Newcastelu, Uvjeren sam da je iza svih tih napredaka igrača i momčadi upravo umješnost Pochettina da iz svakog pojedinca izvuče maksimum. I još nešto, Tottenham dvije godine nije kupio neko pojačanje, nego su se koncentrirali na produženje i poboljšanje ugovora najvažnijih igrača u aktualnom kadru. To dosta govori o trenerovoj viziji i pratnji kluba.

Soccer Football - Champions League Quarter Final Second Leg - Manchester City v Tottenham Hotspur - Etihad Stadium, Manchester, Britain - April 17, 2019  Manchester City manager Pep Guardiola and Tottenham manager Mauricio Pochettino                      REUTERS/Phil Noble
REUTERS

Doza sreće

Impresivan je opći napredak kluba? - Još u danima kad smo igrali za Spurse pamtim da se najavljivalo i novi kamp, te projekt modernijeg stadiona. Sve su oni to sada zaokružili ovim predivnim stadionom, a izvanredan kamp je izgrađen već prije. Tottenham sada ima sve preduvjete da se vine u elitu europskog nogometa.

Jeste li ipak očekivali da mogu zaustaviti Guardiolin City?

- Na ovim razinama sve momčadi imaju kvalitetu da naprave rezultat. Istina je da u ovakvim utakmicama kakvu smo vidjeli na Etihadu moraš imati i jednu dozu sreće. I moram naglasiti, uvođenje VAR-a i u Ligi prvaka se pokazalo kao velika stvar da bi se potvrdila pravednost natjecanja. S takvom transparentnošću nogomet samo profitira - zaključio je bivši Spurs, odajući veliko zadovoljstvo što je Tottenham nakon 56 godina i jedinog im polufinala u Kupu prvaka, ostvario ulaz među 4 najbolje momčadi europske sezone.

Rezultati by SofaScore

Linker
18. travanj 2024 16:21