sn ilustracija, CROPIX
LOV NA UNOSNE SKUPINE

POGLEDAJTE ŠTO HRVATSKU ČETVORKU ČEKA U EUROPI! Duhovi iz prošlosti: Hajduku prijeti 'noćna mora', Osijeku Partizan, Dinamu klub koji ga je izbacio...

Hajduk pred sobom ima četiri prepreke, Dinamo i Osijek po tri, Rijeka dvije
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 28. svibanj 2019. 12:41

Četiri predstavnika u kvalifikacijama za skupine Lige prvaka i Europske lige imat će Hrvatska u sezoni 2019./20. kao 16. država po UEFA-inu koeficijentu zaključno sa sezonom 2017./18. No s obzirom na europske uspjehe Dinama u sezoni 2018./19., Hrvatska se digla na 15. mjesto i u ljeto 2020. njezinih će pet klubova sudjelovati u europskim kvalifikacijama.

Tri kluba svoju će europsku avanturu ovog ljeta otvoriti u srpnju, dok će Rijeka na pozornicu tek u kolovozu. Za najveću nagradu bori se Dinamo, koji nakon plasmana u osminu finala Europske lige u sljedećoj sezoni traži povratak u skupine Lige prvaka gdje je dosad igrao šest puta, posljednji put u sezoni 2016./17.

Dinamo će startati u 2. kvalifikacijskom kolu Lige prvaka i za dolazak u skupinu morat će izbaciti tri suparnika i u svim će mogućim ždrijebovima imati status nositelja. No to ne znači da će to za momčad Nenada Bjelice biti šetnja, jer je na putu dosta nezgodnih zapreka. Ždrjebovi u kvalifikacijskim kolima bit će prije nego što će prethodne runde uopće početi, tako da će Modri uvijek izvući dva moguća suparnika. Dinamo će, ispadne li, uvijek imati i drugu šansu. Ispadanje u 2. kvalifikacijskom kolu LP-a donosi plasman u 3. kolo Eurolige, ispadanje u 3. kolu LP Modre vodi u play-off rundu EL, a ispadne li Dinamo u play-offu LP, i drugu sezonu zaredom zaigrat će u skupini Europske lige.

I u kvalifikacijama za Europsku ligu ždrjebovi će biti održavani prije okončanja prethodnih rundi, što znači da se situacija dosta mijenjati jer se ždrijeb nenositeljima može olakšati ukoliko bolje rangirani klub ispadne od slabijeg. Hajduk kreće prvi, Splićani za ulazak u skupine Eurolige, gdje ih nije bilo od 2010. godine, trebaju izbaciti četiri suparnika, Osječani tri, a Riječani tek dva. Posljednja kvalifikacijska runda, play-off, u oba UEFA-ina natjecanja na rasporedu je krajem kolovoza, dok su prve utakmice u skupinama Lige prvaka i Europske lige od utorka 17. do četvrtka 19. rujna 2019. godine.

DINAMO Moguć novi sudar s Young Boysima za LP

Hrvatski prvak uključuje se u natjecanje u drugom od četiri kvalifikacijska kola, a do te posljednje play-off runde u svim ždrjebovima, bude li uspješan, bit će nositelj.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Prvog suparnika Dinamo će doznati u ždrijebu 18. lipnja, a mogućih suparnika je deset, među kojima je najjače ime Maccabi Tel Aviv, dok prijete i Šerif, Rosenborg, HJK Helsinki, Dundalk, Dudelange, Shkëndija, TNS, Slovan Bratislava i AIK Stockholm, ukoliko uspješno preskoče prve prepreke.

U 3. pretkolu bit će šest parova, gdje, prođu li favoriti dalje, Dinamu prijete i grčki PAOK i ciparski APOEL. U play-offu se igraju četiri utakmice, gdje Dinamo, između ostalih, može opet zaigrati s Young Boysima ili praškom Slavijom.

RIJEKA Nadaju se statusu nositelja i u play-offu

Posljednji hrvatski suparnik koji se uključuje u Europu dolazi s Rujevice. Rijeka se kao pobjednik Kupa i drugoplasirana momčad prvenstva plasirala u 3. kvalifikacijsko kolo Europske lige i prvog će suparnika doznati u ždrijebu 22. srpnja, dok će prve europske utakmice odraditi 8. i 15. kolovoza. U ‘ligaškom putu’ gdje će sudjelovati Rijeka, u 3. kolu bit će 25 parova, a momčad Igora Bišćana imat će status favorita. Mogući suparnici se razlikuju po kvaliteti, a kao neki od, zasad, najjačih suparnika čine se Austria Beč, Trabzonspor, Vitoria Guimaraes, Thun, Bnei Yehuda, Glasgow Rangers...

Pula, 220519.
Stadion Aldo Drosina.
Slavlje igraca i navijaca Rijeke, nakon tri godine HNK Rijeka osvojila je Hrvatski kup pobjedivsi GNK Dianmo s rezultatom 3:1.
Na fotografiji: ceremonija dodjela pehara igracima HNK Rijeke.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

U play-off rundi bit će 26 klubova, a još uvijek postoji šansa da će Rijeka u toj fazi natjecanja biti nositelj, no za takav rasplet neki bi se klubovi poput Legije, Steaue, Malmöa... trebali oprostiti prije 3. kola.

OSIJEK U trećem kolu moguć okršaj s Partizanom

Nakon što je momčad Dine Skendera u posljednjem kolu prvenstva preskočila Hajduk, svoj je europski start odgodila za dva tjedna. Osječani će prve moguće suparnike u 2. kvalifikacijskom kolu doznati u ždrijebu koji je na rasporedu 19. lipnja, a prve europske utakmice na rasporedu su im 25. srpnja i 1. kolovoza. U 2. kvalifikacijskoj rundi “ligaškog puta” sudjelovat će čak 74 momčadi, a Osječani će biti među 37 nositelja. Najjači suparnici u ovom trenutku su AEL Limassol, Viitorul Constanta, Lechia Gdanjsk i Lokomotiv Plovdiv.

Osijek, 260519. 
Utakmica 36. kola HT Prve lige,  
NK Osijek - NK Inter Zapresic. 
Na fotografiji: Dmitro Lopa slavi pogodak. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Bit će Osijek u ždrijebu i 3. kola, jer se održava prije odigravanja utakmica 2. kola, no u njemu sigurno neće biti nositelj. U tom ždrijebu Osijeku bi mogao izvući klubove iz najjačih europskih liga poput Rome, Eintracht Frankfurta, Espanyola, Wolverhamptona i Strasbourga, a mogući suparnik je i beogradski Partizan.

HAJDUK Na europskom startu prijeti i Debrecen

Splitski klub prvi će od hrvatskih predstavnika otvoriti svoj europski put u sezoni 2019./20. no s obzirom na stanje na ljestvici prije samo nekoliko mjeseci, Hajduk može biti vrlo zadovoljan što će se uopće boriti za mjesto u Europskoj ligi. Siniša Oreščanin i njegovi momci kreću u 1. kvalifikacijskom kolu Eurolige, ždrijeb im je 19. lipnja (tada će saznati i moguće suparnike u 2. kolu), a prve utakmice 11. i 18. srpnja.

Zagreb, 140519.
Stadion NK Zagreba.
Utakmica 34. kola Hrvatski telekom nogometne lige,
NK Rudes - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Mijo Caktas.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

U tom 1. kolu niz je momčadi s kojima Hajduk ne bi trebao imati nikakvih problema, ali i nekoliko mina poput rumunjskog kluba Universitatea Craiova ili mađarskih Honveda i Debrecena, kluba kojem su ostali dužni nakon debakla u boju za Ligu prvaka 2005. godine. Hajduk će, poput Osijeka, u ždrijebu 2. kvalifikacijskog kola također biti među nositeljima, a moguće je da, ispadnu li neki od klubova s boljim koeficijentom, nositelj bude i u 3. kolu. U play-off rundi, dokopa li je se, sigurno neće. (dd)

Europske kvalifikacije u sezoni 2019./20.

Liga prvaka

Pretkolo (4 momčadi) - ždrijeb 11. lipnja, utakmice 25. lipnja i 28. lipnja

1. kvalifikacijsko kolo (32 momčadi) - ždrijeb 18. lipnja, utakmice 9./10. i 16./17. srpnja

2. kvalifikacijsko kolo (26 momčadi - Dinamo) - ždrijeb 18. lipnja, utakmice 23./24. srpnja i 30./31. srpnja

3. kvalifikacijsko kolo (20 momčadi) - ždrijeb 22. srpnja, utakmice 6./7. kolovoza i 13. kolovoza

Play-off runda (12 momčadi) - ždrijeb 5. kolovoza, utakmice 20./21. kolovoza i 27./28. kolovoza

-------------------------------------------------------------------------------------

Europska liga

Pretkolo (16 momčadi) - ždrijeb 11. lipnja, utakmice 27. lipnja i 4. srpnja

1. kvalifikacijsko kolo (94 momčadi - Hajduk) - ždrijeb 18. i 19. lipnja, utakmice 11. i 18. srpnja

2. kvalifikacijsko kolo (94 momčadi - Osijek) - ždrijeb 18. i 19. lipnja, utakmice 25. srpnja i 1. kolovoza

3. kvalifikacijsko kolo (72 momčadi - Rijeka) - ždrijeb 22. srpnja - utakmice 8. kolovoza i 15. kolovoza

Play-off runda (42 momčadi) - ždrijeb 5. kolovoza, utakmice 22. kolovoza i 29. kolovoza

---------------------------------------------------------------------------------------

Tko već čeka u skupinama Lige prvaka

Barcelona, Manchester City, Juventus, Bayern, Paris SG, Zenit, Liverpool, Chelsea, Tottenham, Real Madrid, Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Napoli, Šahtar Donjeck, Benfica, Bayer Leverkusen, RB Salzburg, Valencia, Inter, Lokomotiv Moskva, Genk, Galatasaray, RB Leipzig, Atalanta, Lille

--------------------------------------------------------------------------------------

Tko već čeka u skupinama Europske lige

Sevilla, Arsenal (?), Manchester United, Bešiktaš, Sporting Lisabon, CSKA Moskva, Wolfsburg, Lazio, Borussia M., St. Etienne, Getafe, Milan, Rennes, Mechelen, Oleksandrija, Wolfsberger, Lugano

Linker
24. travanj 2024 11:37