Soccer Football - Champions League Quarter Final Second Leg - Manchester City v Tottenham Hotspur - Etihad Stadium, Manchester, Britain - April 17, 2019 Manchester City manager Pep Guardiola and Tottenham manager Mauricio Pochettino REUTERS/Phil Noble
REUTERS

VELIKA ČETVORKA

PRVI PUT U POVIJESTI NOGOMETA! OVE BROJKE IZAZIVAJU POŠTOVANJE Znate li s koliko je pojačanja kreiran uspjeh o kojem priča cijeli nogometni svijet?

AUTOR:
  • Sportske Novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 18.04.2019. u 14:46

 • U nevjerojatnoj utakmici Tottenham je sinoć izgubio od Manchester Cityja 4:3, ali i izborio plasman u polufinale Lige prvaka zahvaljujući pravilu gola u gostima. Dan nakon utakmice dojmovi se još sliježu, a mnogi su se u međuvremenu uhvatili nekih zanimljivih ekonomskih razlika između dvaju klubova.

  Zanimljivo, oba kluba nalaze se u vrhu Forbesove ljestvice najvrjednijih nogometnih klubova. Vrijednost Manchester Cityja prošle je godine bila procijenjena na nešto manje od 2,5 milijarde dolara, dok Tottenham prema istoj procjeni vrijedi milijardu i 300 milijuna dolara.

  Razlike su velike, a moguće ih je prepoznati u transfer-politikama dvaju klubova koji su sinoć odigrali nezaboravnu utakmicu četvrtfinale Lige prvaka.

  Otkada je Pep Guardiola u ljeto 2016. godine sjeo na klupu Cityja klub je na pojačanja potrošio čak 609 milijuna eura. Međutim, visina troškova očito nije bila garancija uspjeha, barem ne u Europi...

  S druge strane, u istom razdoblju Spursi su potrošili oko 140 milijuna eura. U međuvremenu je klub iz sjevernog Londona krenuo i u izgradnju novog stadiona koji je nedavno konačno otvoren pa je sredstava za kupovinu pojačanja bilo još manje. Ili, preciznije rečeno, nije ih bilo uopće. Brojke su gotovo nevjerojatne.

  Naime, u posljednja dva prijelazna roka Tottenham nije doveo niti jedno pojačanje, čak niti nekog od 'slobodnih'. Podatak je to koji u suvremenom nogometnom svijetu može zvučati gotovo nestvarno.

   

  I to s pravom, jer Tottenham je sinoć postao prvi klub u modernoj povijesti Lige prvaka koji je dogurao do polufinala bez da je u istoj sezoni doveo makar i jednog novog igrača. 

  Dodajmo za kraj kako će ovo biti i prva polufinalna runda nakon 15 godina u kojoj će se naći četiri trenera koja ovo natjecanje nisu nikada osvojili - Ernesto Valverde, Jürgen Klopp, Mauricio Pochettino i Erik ten Hag.

   

  Iz drugih medija