REUTERS/Albert Gea
GRUPA B

RAZOČARANJE U INTERU I TOTTENHAMU NAKON GOSTOVANJA U LIGI PRVAKA 'Djelovali smo patetično, u najvažnijoj utakmici u skupini nismo imali hrabrosti'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. listopad 2018. 10:39

Uvjerljivom nadmoći, iako je igrala bez Lionela Messija, Barcelona je rezultatom 2:0 svladala neočekivano pasivni Inter, te zadržala stopostotni učinak u skupini B. Golove su postigli bivši Interov član Rafinha u 32. minuti, dok je konačni rezultat, nakon asistencije Ivana Rakitića, postavio Jordi Alba u 83. minuti.

Inter je samo u prvih desetak minuta dao naslutiti da bi mogao ugroziti domaću momčad. Gosti su pokušavali visokim presingom remetiti izlaz Barcini igrača iz defenzive, te su ih u više situacija prisilili na ispucavanje lopte u aut ili na pogrešan pas. No, nekako je taj pristup djelovao odveć predvidljiv, pa su domaćini vrlo brzo uspostavili ‘red’, te nametnuli svoj stil igre.

To je značilo dugi posjed, s bržim pasovima i izmjenama mjesta, a čime se u nastojali destabilizirati zgusnutu defenzivnu formaciju Intera. Upravo ta činjenica da je Spalletti odabrao zatvoreniju formaciju, pomalo je razočaravajuća. Može trener Intera sada kazati da je želio čvršći defenzivni blok i brzu tranziciju, ali samim izborom igrača (viša formacija, s malo onih koji ‘igraju’) to je bilo praktično neizvedivo.

Osim Brozovića, te donekle Borje Valera, svi su ostali u formaciji uglavnom igrači trke i agresije. Ivan Perišić je imao dva-tri uspješna prodora s centaršutom, no praktično je svih 76 minuta koje je proveo na igralištu pazio na ulaz bočnih igrača Barce prema vratima Intera. Kad većina igrača u postavi 4-4-1-1 stoji na svojoj polovici i pokušava zatvoriti prostore, pa onda kad osvoje loptu uglavnom preko stopera (prije svih Škriniara) počinju napadačku akciju, onda je jasno zašto je Inter ostavio blijed dojam na Camp Nou.

Toliko hvaljeni Icardi ipak je bio kao odsječen, a i ono malo dobrih lopti što je imao uglavnom je koristio da odmah puca, iz bilo koje situacije, u bloku ili sa distance. Sa takvim igračem, koji razmišlja samo o finaliziranju akcije, teško je uspostaviti imalo suvisliju kombinatoriku.

Sve je to odlično koristila Barca. U sredini terena diktirala je ritmove preko našeg Rakitića i vrlo nadarenog Arthura. To je igrač koji doista podsjeća na Xavija po stilu igre, a gotovo i po učinkovitosti. Nije čudo da ga je publika ispratila gromoglasnim pljeskom kad je 13 minuta prije kraja zamijenio Čileanac Vidal. Iako Barca nije bila nešto posebno impresivna, ona je imala pod kontrolom meč i zapravo niti jednom nije izgledalo da bi mogla prosuti bodove protiv ovako ofenzivno pasivnog Intera. Jasno je da im je Messi nedostajao, te da momčad djeluje bitno manje moćna bez Argentinca. No, za milansku je momčad i kao takva bila prejaka.

Brozovićev potez

Treba još spomenuti i situaciju iz 66. minute kada je Luis Suarez pucao slobodni udarac, a Marcelo Brozović stajao malo iza živog zida, te se bacio na travnjak, legao iza nogu svog živoga i tako zaustavio Urugvajčev udarac. Mnogi su to prikazivali sinoć kao najzanimljiviji detalj osim golova domaćina.

- U prvom dijelu smo djelovali patetično, te smo podlegli Barceloninom pritisku, što me najviše razočaralo. U najvažnijoj utakmici u skupini nismo imali hrabrosti igrati kada smo imali loptu - realno je priznao Spalletti.

- Messi nam nedostaje, ali moramo i bez njega pobjeđivati. Sretni smo zbog rezultata jer Inter je bio težak rival - podvukao je trener domaćih Ernesto Valverde.

U drugoj utakmici, PSV i Tottenham odigrali su bez pobjednika, 2:2. Poveli su domaći (Lozano 29), pa je Tottenham preokrenuo rezultat na 2:1 (Lucas Moura 39, Kane 54), te se činilo da će ostvariti važnu pobjedu. No, u finišu utakmice (80) isključen im je vratar Lloris, a Spursi nisu izdržali te je PSV izjednačio (De Jong 80). Taj remi u Eidnhovenu je najviše obradovao Inter, u kojem se smatra da će se s Eglezima boriti za drugu poziciju i prolaz grupe.

- Osjećaj je kao da smo izgubili. Ako pogledate cijeli tijek utakmice, trebali smo pobijediti, imali smo prilike da sve mirno privedemo kraju. No, takav je nogomet u Ligi prvaka, a i nogomet općenito. Ostalo je još dosta bodova do kraja i još je sve moguće. Trebat će nam i pomoć drugih momčadi, ali i mi sami moramo početi pobjeđivati - rekao je Tottenhamov veznjak Christian Eriksen.

Razočaran je bio i menadžer Spursa Mauricio Pochettino.

- Bili smo puno, puno bolji od njih. Jako smo razočarani, bila je to utakmica u kojoj smo morali pobijediti. Ovaj remi ostavlja nam minimalne izglede za prolaz skupine - kazao je strateg londonskog kluba.

Rezultati by SofaScore

Linker
23. travanj 2024 00:28