JAVIER SORIANO / AFP
ODJEK VELIKOG OKRŠAJA

ZIDANEA ČEKA NEMOGUĆA MISIJA U EL CLASICU, A PEP RAZMIŠLJA SAMO O LIGI PRVAKA Znam da će Zidane proučiti što smo napravili, ja već spremam odgovor

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. veljača 2020. 09:35

S nogometom iz drugog poluvremena na Bernabeu Manchester City može osvojiti Ligu prvaka. Ili barem otići jako daleko. Real neće baciti oružje u trnje, no na Etihadu mu treba pothvat da ostane u utrci. Ekipa Zinedinea Zidane usto je i ispraznila spremike, a El Clasico je u nedjelju. Bude li Barcelona kadra odigrati barem nalik na svoja prava izdanja u španjolskoj prijestolnici, u nekoliko dana Kraljevski klub mogao bi izgubiti gotovo sve. No, Real ne bi bio Real kad bi ga se smjelo otpisati.

Ključ 2:1 poraza domaćina zbio se u 71. minuta. Tada je Sergio Ramos imao loptu za 2:0. Pogodio je Fernandinha u bloku, preletjela je gredu. Zidane je htio taj drugi pogodak, aktivirao zatim Balea umjesto Viniciusa Juniora i nije pogodio. No, izjednačenje Građana bilo je potpuno zasluženo. Kevin De Bruyne, Belgijanac kojeg mnogi kite epitetom jednog od najboljih veznjaka Europe, na najvećoj sceni demonstrirao je da to nije legenda nego činjenica. Kao polušpica brzinom, moći, tehnikom i pregledom igre činio je razliku i servirao kolegama šanse, ali tek nakon što je ušao i Raheem Sterling, šilo koje ubada bez milosti, ubrali su plodove i okrenuli rezultat na konačnih 2:1.

Thibaut Courtois više je puta osporavan otkako brani za Real. No, njegove su intervencije omogućile domaćina da stoji u vodstvu sve do 78. minute. Sterling je tada razvukao obranu, De Bruyne se sjurio u kazneni prostor i ubacio, a Gabriel Jesus glavom zabio. Lagano je rukom dirnuo Sergija Ramosa, nedovoljno da suci ne bi priznali pogodak. Na Sterlingu je potom bio kazani udarac kojeg je De Bruyne u 83. pretvorio u 2:1.

SN

I Brazilac Gabriel Jesus odigrao je odličnu utakmicu. Ocjene bi bile i veće da je u 21. minuti zabio najbolju šansu prvog dijela. I tada je De Bruyne bio paker, a Courtois izvrsno reagirao. U sudačkoj nadoknadi prvog dijela Sergio Ramos, Casemiro i Valverde udruženim radom uspjeli su njegov šut izbaciti kad se lopta gotovo dokotrljala do gol-crte. Jesus je 86. minuti poput munje krenuo u kontru i natjerao Sergija Ramosa na prekršaj za crveni karton.

Mogao je City imati još jednog junaka da Mahrez nije zapucao tri šanse u početnim minutama drugog dijela i brljao na kraju.

Real je u dvoboj krenuo agresivno, Zinedine Zidane zapovjedio je presing, Manchester City, ekipa posjeda i kombinatorike, s vremena na vrijeme spašavala se ispucavanjem lopte kako to godinama protiv njih čine autsajderi. No, Madriđani su naišli na solidno organiziranu defenzivu kojoj su u prvom dijelu samo jednom baš konkretno zaprijetili. U 30. minuti kad je Benzema pucao glavom, a Ederson obranio. U drugom poluvremenu igrao se nogometa kakvog voli City. No, tada je Real poveo. U 60. minuti Modrić je oteo loptu Otamendiju, kojem je Rodri dao loš pas, Vinicius Junior je bio asistent a Isco strijelac.

Real nije mogao pratiti vlastiti tempo, a City je dodavao gas. De Bruyne je namjestio četiri šanse. Kako im je krenulo mogu i žaliti što nisu zabili još koji je imali su mogućnosti, pogotovo Sterling i Mahrez. S 2:1 ipak nisu riješili prolaz.

Luka Modrić igrao 84 minute. Bolje prvom poluvremenu kad je ponudio nekoliko odličnih pasova. Vodio je igru Reala, ali ostao je bez udarca, sa 87,5 posto točnih dodavanja. Dobio je i žuti karton, Guardiola je tražio za njega i crveni, no u tom slučaju ipak je igrao ramenom, ne rukom. Kasnije je energetski pao.

"Real gubi svoju magiju u Ligi prvaka“, bio je naslov na Marci. Fede Valverde je opjevan, ali tek se treba dokazati. Casemiro i Carvajal nisu imali svoju večer.

- Došli smo pokušati pobijediti i to smo napravili. Ovo je samo prvi korak, nije gotovo. Kad smo bili bolji primili smo gol, kad su oni bili bolji, mi smo zabili. To je nogomet. Sjećam se jednog četvrtfinala prije nekoliko godina na Anfieldu u kojem smo igrali nevjerojatno dobro, a Liverpool je zabio sve što je pucao - kazao je trener Manchester Cityja Pep Guardiola. Koji je morao zamijeniti Laportea zbog ozljede.

- Ušao je Fernandinho i igrao nevjerojatno dobro - dodao je pa se okrenuo uzvratnoj utakmici.

- Prilično sam siguran da će Zidane i njegovi ljudi proučiti što smo to mi napravili u drugom dijelu i da će uzvratna utakmica biti drugačija. Morat ćemo biti vrlo oprezni, ja već razmišljam o Zidaneovom odgovoru, i kako se pripremiti i prilagoditi na to gdje će nas sve to odvesti - zaključio je Guardiola.

Real se žalio na suce, nadali su se da neće priznati gol Gabriela Jesusa, ali ni Talijan Daniele Orsato ni VAR nisu ocijenili da se radilo o prekršaju na Ramosu.

- Nogomet je kontaktni sport, nisam ga gurao. Samo sam ispružio ruku - prokomentirao je Jesus.

- Pogreške se plaćaju. Igrali smo dobru utakmicu, a onda na brzinu primili dva gola. Sada moramo ići na Etihad po pobjedu. Dali smo sve, nedostajalo nam je još desetak minuta koncentracije. Nadam se da će navijači u nedjelju pomoći momčadi. Ulažemo maksimum, a trenutačno smo u lošoj poziciji. Važno je da se oporavimo do El Clasica - konstatirao je Zinedine Zidane, trener Reala i zaključIo.

- Sudac mi je rekao da nije bilo guranja Jesusa. Mene više muče naši kiksovi.

Linker
20. travanj 2024 16:13