Vladimir Dugandzic / CROPIX
BIT ĆE NAPETO U HARKIVU

'ŠAHTAR DOMINIRA U UKRAJINI, ALI U SVEMU TOME POSTOJI JEDNA KVAKA' Hrvatski čovjek na istoku secira suparnika Modrih: 'Nisu kao nekad, nema favorita'

GORAN SABLIĆ Hrvatski trener najveći je dio svoje igračke karijere proveo u kijevskom Dynamu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. listopad 2019. 00:42

Goran Sablić (40) poznaje ukrajinski nogomet u detalje, najveći dio svoje igračke karijere proveo je u kijevskom Dinamu, a danas kao trener prati sve što se događa na svim nogometnim meridijanima. Jasno, Sablić itekako dobro poznaje i Šahtar, s kojim se Modri sudaraju u Harkivu.

- Unatoč krizi u Ukrajini i poznatim ratnim događanjima, Šahtar je ostao stabilan klub. Trenutačno dominiraju u ukrajinskom prvenstvu, međutim u toj superiornosti i dominaciji postoji jedna kvaka. Ukrajinska liga je oslabjela, klubovi su mnogo slabiji nego što su bili prije šest, sedam ili osam godina. Oslabio je i klijevski Dynamo, tako da sad Šahtar zaista nema adekvatnu konkurenciju u ligi - kaže nam u uvodu Sablić.

Sve to znači da Dinamo ne treba sa strahom gledati ljestvicu ukrajinskog prvenstva.

- Ta velika dominacija i nepobjedivost u sebi kriju zamku: Šahtar nema podražaj u ukrajinskoj ligi. Prije ga je definitivno imao, a sad ga nema. To je njihov problem. Imaju kvalitetu, imaju dosta stranaca, ali nisu oni kao nekad.

Goran drži da Dinamo protiv Šahtara ima realne šanse za dobar rezultat te predviđa ravnopravne utakmice u Harkivu i Zagrebu.

Osijek, 080416.
Stadion Gradski vrt.
Nogometna utakmica prve HNL 30. kolo izmedju NK Osijeka i RNK Splita. 
Na fotografiji: trener RNK Splita Goran Sablic.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Nema favorita

- Dinamo može sa Šahtarom igrati posve ravnopravno, nema tu prednosti ukrajinskog kluba. Pokazao je Dinamo protiv Atalante, pa, ako hoćete, i protiv Cityja, bez obzira na poraz, da se može nositi s jakim momčadima. Modri su već prije igrali sa Šahtarom, ali jaz koji je postojao tada sada više ne postoji. Smanjio se i kad se radi o ostalim hrvatskim klubovima, a o Dinamu ne treba ni pričati. Dakle, Šahtar, po meni, nije nadmoćan Dinamu, utakmice će biti al pari.

Kaže nam Sablić da je zagrebački Dinamo trenutačno jači od kijevskog Dynama.

- Kijevski je Dynamo najjači Šahtarov suparnik, ali da igra u ukrajinskom prvenstvu, najjači bi bio zagrebački Dinamo. Da, Šahtar jest stalni član Lige prvaka, iskusni su, imaju naviku igranja utakmica na toj razini. Međutim, momci Nenada Bjelice podigli su svoju razinu igre, vrlo su ozbiljna europska momčad, i zato tvrdim da će moći posve ravnopravno igrati sa Šahtarom, svi su rezultati mogući u te dvije utakmice, nema tu favorita.

S odličnim poznavateljem ukrajinskog nogometa porazgovarali smo i o njihovoj reprezentaciji, koju tako uspješno vodi izbornik Andrij Ševčenko. Ukrajinci su se već plasirali na Euro, recimo moćnom su Portugalu pobjegli velikih osam bodova.

- Za razliku od klubova, koji su oslabjeli, ukrajinska je reprezentacija napredovala. Došlo je do smjene generacija. Dva su faktora uspjeha ukrajinske reprezentacije. Prvi je taj što je kijevski Dynamo posljednjih osam godina smanjio ulaganja u prvu momčad. Odnosno, smanjio je kupovinu i dovođenje stranaca, orijentirali su se na svoju nogometnu školu. Uložili su u mlade, kao trenere u školu su doveli Španjolce, a ostavili svoje najkvalitetnije trenere, koji su se usput educirali, na kraju je se rezultati pokazuju u reprezentaciji. To je razlika u odnosu na Šahtar, koji kupuje strane igrače, primarno Brazilce. Eto, kad bi sad kijevski Dynamo kupio tri-četiri kvalitetna stranca, kvalitativno bi se poravnao sa Šahtarom, ne bi više bilo takve dominacije jednog kluba u prvenstvu.

Napredak Ukrajinaca

Drugi razlog napretka ukrajinske reprezentacije vidi u činjenici da mnogi ukrajinski nogometaši igraju u stranim klubovima.

- Rekao bih napokon, njihovi nogometaši igraju u inozemnim klubovima. Igraju u Italiji, Belgiji, Engleskoj... Dosta je drukčije nego prije. Ukrajinski su nogometaši sad bolje tehnički i taktički obučeni nego prije desetak godina. Baš kad je Hrvatska igrala s Ukrajinom došlo je do smjene generacija, nakon toga su Ukrajinci predvođeni Ševčenkom napravili odlične stvari. Ševčenko je njihovo najveće nogometno ime, autoritet, oko reprezentacije vlada dobra klima - zaključio je Sablić.

Linker
15. travanj 2024 22:03