Marko Todorov / CROPIX
'OVAKVE DVOBOJE IGRAŠ JEDNOM NOGOM'

SARRI I GUARDIOLA USPOREDILI SU GOSTOVANJE KOD ATALANTE S ODLASKOM KOD ZUBARA Dinamov fajter: 'Zbog navijača moramo slaviti na San Siru!'

I SARRI I GUARDIOLA USPOREDILI SU GOSTOVANJE KOD ATALANTE S ODLASKOM KOD ZUBARA Dinamov fajter: 'Ako tisuće ljudi na radni dan ide u Milano, onda moramo slaviti na San Siru!'
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. studeni 2019. 09:33

U derbiju s Hajdukom Emir Dilaver odigrao je svoju 51. utakmicu za Dinamo. U Europi je pritom upisao 21 susret, od 26, koliko ih je Dinamo odigrao u Bjeličinoj eri. Standardan kad je zdrav i nema kartone, jedan od oslonaca ovog europskog Dinama.

Rođeni smo spremni

Uvijek spreman na borbu, na veliku utakmicu, a tako je i sad, prije dvoboja s Atalantom.

- Rođeni smo spremni. Atmosfera je pozitivna. Propustili smo, nažalost, pobijediti Hajduk, ali ne možemo si ništa zamjeriti. Da je tih 1:1 došlo nakon naše loše utakmice, rekao bih da smo u problemu, ali mislim da smo dobro odigrali i da je slučajnost što nismo slavili - priča nam Dilaver prije utakmice u Milanu, koja opet ispada ključna, velika.

Zagreb, 311019.
Koranska 2.
Podcast Dinamo u Ligi prvaka.
Na fotografiji: Emir Dilaver.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski/Cropix
Emir Dilaver

Kakvo je samopouzdanje u momčadi nakon što u Maksimiru, nakon dobre igre i dominacije Dinama, nisu pali ni Šahtar ni Hajduk? Primio je Dinamo dosta nesretnih golova, gubio dobivene bodove. Je li to pokolebalo momčad ili se Modri vode onime da sreća negdje mora vratiti dug?

- Nogomet je nepredvidljiv i upravo je zato sjajan za navijače. Imali smo sve u svojim rukama, a na kraju se morali zadovoljiti bodom. No nema riječi o uništenom samopouzdanju. Pa recite vi meni, da je netko svima nama u klubu i navijačima ponudio pet bodova nakon četiri utakmice, tko bi rekao da to nije dobro? Došli smo u Milano s velikim samopouzdanjem i vjerom u sebe i svoje mogućnosti. Možda se tamo otvori pa naplatimo ovo propušteno protiv Šahtara i Hajduka.

Svi očekuju bolju Atalantu nego što je bila u Zagrebu, uostalom, i Sarri i Guardiola usporedili su igranje protiv Atalante s odlaskom zubaru: kako god utakmica završila, svejedno - boli.

- Očekujem Atalantu jako motiviranu, željnu dokazivanja nakon utakmice u Zagrebu. Hoće li uspjeti biti bolja, ovisi o nama i načinu na koji ćemo se postaviti. Mislim da smo se već dokazali u utakmicama kada je bilo teško i imamo dovoljno nade i vjere u suigrače i sebe.

Zagreb, 210219.
Stadion Maksimir.
Utakmica 1/16 finala UEFA Europa lige izmedju GNK Dinamo Zagreb i FC Viktoria Plzen. 
Na fotografiji: Emir Dilaver, Nenad Bjelica.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Dilaver i Bjelica

Priznali su igrači Atalante da su podcijenili Dinamo u Zagrebu, sad će sigurno biti spremniji?

- Ne bih rekao da je tih 4:0 bilo samo zbog podcjenjivanja s njihove strane. Mislim da smo u Zagrebu igrali zrelo i na visokoj razini koju gledamo svaki vikend u ligama Petice. Možda su oni mislili “lako ćemo”, ali to je onda njihov problem. Mi nikada ne bismo ušli u takvu utakmicu s tim stavom i to dovoljno govori o nama i našem karakteru.

Dulje je već ozlijeđen Zapata, upitan je i za ovu utakmicu. Koliki će Atalanti biti hendikep - a Dinamovoj obrani lakši posao - ako on ne bude igrao?

- Jedan čovjek ne čini momčad - ni Dinamo, ni Atalantu, pa ni Barcelonu. I zato ako nema Zapate, bit će netko drugi s istim i još većim motivom. Ako je dio sustava Atalante, znači da vrijedi.

Ne igra stadion

Postoji li “efekt San Siro”? Kažu neki igrači da nije lako hladnokrvno istrčati na taj stadion, da mnogima zaklecaju noge.

- Ne igra stadion, niti igraju tribine. Uostalom, imam osjećaj da pola Zagreba želi na tu utakmicu i te će se četiri tisuće naših navijača sigurno čuti. A kada ih čuješ iza sebe, onda letiš terenom.

Iz pozicije braniča, koji napad je ostavio bolji dojam, Šahtarov ili Atalantin?

- Ma svatko ima svojih posebnosti. Zapata je moćan i teško ga je čuvati, ovi iz Šahtara su brzi i tehnički savršeni. Teško mi ih je uspoređivati.

U kakvoj je formi Dinamo u odnosu na rujan i prvu utakmicu s Atalantom, kao da se ne vidi neki veliki pad?

- Mislim da nam je forma konstanta, baš kao i lani. Ne osjećam neku posebnu razliku. Srećom, imamo kvalitetan kadar pa šef može dozirati.

Soccer Football - Champions League - Group C - Manchester City v GNK Dinamo Zagreb - Etihad Stadium, Manchester, Britain - October 1, 2019  Manchester City's Sergio Aguero in action with GNK Dinamo Zagreb's Emir Dilaver   REUTERS/Andrew Yates - RC1BF77BA370
REUTERS/Andrew Yates

Uvijek po pobjedu

Dinamu je i jedan bod dovoljan za treće mjesto. Hoće li to imati utjecaj na stav i način igre na San Siru? Odnosno, hoće li Modri do zadnjeg trena, pa i s rizikom, ići po pobjedu, ili će stati ako bude bod u rukama?

- Ovaj Dinamo uvijek ide na pobjedu, bez obzira na to tko je s druge strane. Ne priznajem pristup i drugačiji stav od toga, ni sebi, ni svojim suigračima. Ako u Italiju radnim danom u tjednu idu četiri tisuće navijača, onda nemamo pravo da pred njima kalkulirajući ​ulazimo u utakmicu. Idemo po sva tri boda, jer mi smo Dinamo Zagreb!

Dobro, bi li na kraju bilo razočaranje da Dinamo osvoji treće mjesto, kad se u 90. minuti protiv Šahtara činilo da je drugo mjesto toliko blizu? Da ne govorimo o razočaranju ako Dinamo na kraju završi zadnji?

- Reći ću vam nakon naše zadnje utakmice odgovor na to pitanje. Osobno, bit ću razočaran ako ne prođemo skupinu! Tko je nas nadigrao u ovoj sezoni? Pa mi smo na Etihadu imali aktivan rezultat do sudačke nadoknade i prekršaj na 20 metara koji nije dosuđen. Mislim da je vrijeme da počnemo više cijeniti sami sebe i svoje mogućnosti.

Emir Dilaver, kao i uvijek, bez dlake na jeziku, bez lažne skromnosti i s vjerom u sebe i suigrače. Toliko je puta takav stav Dinamu donio velike europske rezultate, zašto u Milanu ne bi bilo isto?

Osjetili smo na najgori mogući način kletvu “dao bog da imao pa nemao”

Je li se momčad uspjela dokraja oporaviti od šoka protiv Šahtara?

- Drugo smo jutro još malo razgovarali o tome i onda arhivirali tu utakmicu. Nema smisla plakati za stvarima koje ne možeš promijeniti. Osjetili smo na najgori mogući način na svojoj koži onu kletvu “dao bog da imao pa nemao”. No život teče dalje.

Zagreb, 061119. 
Stadion Maksimir.
Utakmica 4. kola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Sahtar. 
Na fotografiji: Emir Dilaver nakon pogotka Sahtara. 
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Postoji li sad, uoči Milana, pritisak zbog propuštenoga protiv Šahtara i činjenice da Dinamo vrijedi drugog mjesta u skupini, a sad može ostati bez svega?

- Ne osjećam nikakav pritisak jer svaki dan gledam svoje suigrače i vidim im na licima ogromnu želju da se dokažu u Milanu. To me čini sretnim i ponosnim što sam dio ovog Dinama. Mi ne znamo za strah i pritisak i to smo dokazali u ove dvije sezone.

Umor? Ma kakav umor? Ovo su ipak utakmice koje se igraju s jednom nogom

U kakvoj je formi osobno Emir Dilaver, osjeća li umor nakon četiri mjeseca sezone, velikih utakmica koje dolaze jedna za drugom svaka tri-četiri dana?

- Ma kakav umor? Igramo Ligu prvaka, koliko bi mnogi naši prijatelji iz nogometa dali za taj osjećaj kada izlaziš na travnjak i čuješ tu pjesmu kako svira. Ovo su utakmice koje se igraju i s jednom nogom.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Linker
23. travanj 2024 15:16