Goran Mehkek / CROPIX
ZA SN KOMENTIRA ANTONIO MRŠIĆ

SAZNALI IDUĆEG PROTIVNIKA, ALI PRVA PREPREKA MODRIH NIJE BEZAZLENA Prije 5 godina nije ih bilo na nogometnoj mapi, a onda je na čelo kluba došla žena

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 23. srpanj 2018. 14:30

Dinamo jako poštujemo, jedino smo sada malo uplašeni uspjehom hrvatske reprezentacije, no svejedno vjerujemo da ćemo proći dalje - jedina je zasad poruka iz Hapoel Beer Sheve vezana za dvostruki susret s klubom iz Maksimira u 2. pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Press-konferencije na temu Dinama najavljene su tek za idući tjedan, no zato nam je hrvatski igrač, Zadranin Antonio Mršić, koji je već treću godinu u Izraelu, pomogao u informiranju o tamošnjem trostrukom uzastopnom prvaku. Sin legendarnog trenera Stanka, rekordera po broju utakmica u HNL-u na mjestu trenera, igra za Bnei Yehudu i upoznat je sa snagom Hapoela.

Čudo od kluba

"Hapoel Beer Sheva čudo je od kluba, jako su organizirani i doista u posljednje vrijeme dominiraju u Izraelu. Imaju vrhunsku ekipu, a budžet im je oko 25 milijuna eura. Što se tiče same momčadi, dugo su na okupu, ne mijenjaju se puno posljednjih godina, ode i dođe tek jedan ili dva igrača i zato su jako uigrani. Trener Barak Bakhar također je odličan, zna svoj posao i on je također dugo s momčadi. On je inače dosta povučen, ali na terenu se zna tko što radi u svakom trenutku. Igrao sam protiv njih nekoliko puta i zaista se radi o momčadi koja ima glavu i rep. Posljednjih su godina igrali u međunarodnim natjecanjima, pobjeđivali su velike klubove, među njima i milanski Inter, koji su svladali u Italiji. Sve to govori da njihovi rezultati nisu plod slučajnosti, nego sustavnoga rada u posljednjim godinama, koji sada dolazi na naplatu", javio se Mršić iz Izraela.

Hapoel Beer Sheva ima stadion za koji Mršić također kaže da je čudo.

Dominantni doma

"Radi se o novom zdanju, prima oko 15-16 tisuća, ali je tako akustičan da se čini da je na njemu puno više ljudi. Oni su zaista dominantni na svom terenu, a poznat je podatak da su u posljednje 53 utakmice na domaćem terenu samo jednom izgubili u izraelskom prvenstvu. Reći ću vam primjera radi da Maccabi Tel Aviv ulaže puno više od Hapoela, no posljednje tri godine ne uspijeva im oduzeti naslov, što govori da i nije sve u novcu."

U prvom pretkolu Beer Sheva je eliminirala Floru iz Tallinna pobijedivši u dva susreta. Mršić ističe dvojicu igrača koji iskaču kvalitetom.

"Oni imaju timski duh, ali ako me pitate koga bih izdvojio, to bi sigurno bili krilni napadač Melikson te napadač Nwakaeme. Njih su dvojica baš vrhunski igrači."

Zanimljivo je da je na čelu kluba žena, 49-godišnja Alona Barkat, koja klub vodi od 2007. godine, kada je počeo njihov uzlet.

"Radi se o jako moćnoj ženi, poduzetnici čiji je suprug brat gradonačelnika Jeruzalema. To je jako bogata obitelj i dosta ulažu u klub, za koji se posljednjih godina dosta čuje i u Europi."

Uigraniji od Modrih

Naravno da Mršić prati što se događa i u Hrvatskoj te je pozvan procijeniti kolike su Dinamove šanse za prolazak izraelskog prvaka, koji domaće natjecanje otvara tek idućeg vikenda nastupom u Toto Cupu, koji je neki oblik liga-kupa i počinje prije prvenstva, koje starta tek idući mjesec.

"Koliko pratim iz medija, vidim da su u Dinamu doveli dosta novih igrača te da su poprilično orijentirani na mlade, odnosno da je napravljen zaokret. Možda Dinamo nema toliko iskustva koliko Hapoel u posljednje vrijeme i rekao bih da će Modrima biti dosta teško. Doduše, Beer Sheva nema toliku tradiciju igranja u Europi, bez obzira na to što su u posljednje vrijeme pobjeđivali velike klubove poput Intera, ali su zato dosta uigraniji od Dinama u ovom trenutku. Kad sve zbrojim, rekao bih da su izgledi 50:50", poručio je za kraj Mršić.

Svoje zlatne godine upravo žive

Uzlet Hapoel Beer Sheve počeo je prije četiri-pet godina, a ilustracije radi valja spomenuti da prije toga nisu bili ni blizu današnje snage.

Primjerice, 1997. godine doživjeli su najveći poraz u europskom natjecanju kada ih je nizozemska Roda u Kerkradeu svladala s čak 10:0. Dvije godine ranije u Izraelu ih je Barcelona dobila sa 7:0. Ipak, najveći uspjeh ubilježili su u sezoni 2016/17, kada su prošli skupinu Europske lige na drugom mjestu, iza Sparte, a ispred Southamptona i Intera, koji su svladali s 2:0 u gostima.

Linker
24. travanj 2024 18:30