Getty Images
UOČI OGLEDA REALA I TOTTENHAMA

ŠEST GODINA NAKON RASPADA MALE HRVATSKE KOLONIJE Modrić i Bale su temelj na kojem je stvoren današnji veliki Tottenham

REAL PROTIV TOTTENHAMA NA SANTIAGO BERNABEUU - HRVATSKI VEZNJAK PROTIV ‘BIVŠIH’ Kapetanu Vatrenih je baš današnji suparnik u LP bio proboj na veliku scenu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. listopad 2017. 20:12

U petom danu travnja 2011.godine igrala se na stadionu Santiago Bernabeu prva utakmica četvrtfinala Lige prvaka. Suparnik Real Madridu bio je Tottenham, za utakmicu koja je privukla 79 tisuća gledatelja. Bio je to treći međusobni europski dvoboj ova dva kluba, koji su također u četvrtfinalu, ali Kupa UEFA, u ožujku 1985. odigrali 1:0 za Real u Londonu te 0:0 u uzvratu na Bernabeuu. Prije šest godina Tottenham je imao malu Vatrenu koloniju, sa Stipom Pletikosom, Vedranom Ćorlukom, Nikom Kranjčarom i Lukom Modrićem. Unatoč vrlo dobroj momčadi, menadžer Harry Redknapp upisao je 0:4 poraz, uz 90 minuta igre Modrića i Ćorluke te Kranjčarom na klupi engleskog premierligaša.

U uzvratu, na White Hart Laneu, Real je opet slavio golom Ronalda, i u tom dvoboju je su starteri bili Modrić i Ćorluka, dok je Kranjčar u 83. minuti zamijenio Modrića. Tada je malotko mogao i pomisliti što će se jednom u perspektivi dogoditi u trokutu Real Madrid - Tottenham - Luka Modrić...

Odbijen Chelsea

U utorak navečer na Bernabeuu, ovog puta kao domaći igrač, desetka Reala će se prvi puta suprotstaviti klubu koji je značajno utjecao na rast njegove internacionalne karijere. Tottenham je u travnju 2008. godine dogovorio transfer Luke Modrića u London za tada fantastičnih, pogotovo u hrvatskom kontekstu, 21 milijun eura. Najbolji igrač Dinama već je imao prije gotovo realiziranu transfer priču s Chelseajem, ali se sve izjalovilo, kao što će ista željena suradnja Modrića i Abramovičeva kluba ostati neispunjena i tri godine kasnije. Da podsjetimo, Chelsea je nudio 25 milijuna eura da otkupi njegov ugovor s Tottenhamom, čak je igrač službeno zatražio odlazak i pritiskao vodstvo, no predsjednik uprave Spursa Daniel Levy sve je stopirao.

Levy izludio Pereza

Godinu kasnije on je dugo izluđivao i Florentina Pereza, koji je Modrića htio u Realu zbog kontinuiranog pritiska ondašnjeg mu trenera Josea Mourinha. Kada se činilo da od toga neće biti ništa, nakon dva mjeseca pregovara, Modrićeva odbijanja treninga sa Spursima, 27. kolovoza 2012. godine on je ipak aterirao u Madridu i potpisao petogodišnji ugovor. Levy je, kao pokaz njegove izvanserijske trgovačke vještine, utržio 35 milijuna eura za Tottenham. Kasnije će se, prema mišljenju londonskih kolega, pokazati da je zažalio, jer je Modrića mogao prodati za veći novac.

No, Levy je ipak jedan od najuspješnijih klupskih menadžera, jer je u posljednjih 10 godina prodao igrača za 655,27 milijuna eura (bolji je samo Chelsea za stotinjak milijuna), a s Realom je dogovorio i najveći klupski transfer u povijesti do 2013. godine, kada je prodan Gareth Bale. Cijena od 101 milijuna eura je odvojena od bonusa zbog biznis razloga, ali i očuvanja taštine Cristiana Ronalda...

Prvi susret Luke Modrića sa Spursima svakako će biti emotivan, kako za hrvatskog igrača, tako i za fanove Spursa. Bilo je razočaranja istih kada je napustio London 2012. godine, ali je ipak vremenom respekt prema jednom od najboljih igrača u povijesti Tottenhama dobio svoj logični okvir. Modrićevim dolaskom 2008. godine, nakon prve početne vrlo komplicirane sezone njegove prilagodbe, ali stručnih promjena, počeo je značajan uspon Spursa.

Globalni vrhovi

Nakon osmog mjesta, uslijedilo je osvajanje dva puta 4. pozicije i jednom (između) petog mjesta. Dvostruki ulazak Tottenhama u Ligu prvaka ostaje najviši doseg (do četvrtfinala) Modrićeve ere, a u kojoj je zapravo utemeljen iskorak kluba po svim pitanjima. Nakon natjecateljskog, Spursi su znatno podigli rejting kluba, pa su uz veće prihode mogli izgraditi velebni sportski kamp te sada finiširaju i gradnju novog stadiona. Tottenham je danas u vrhu Premiershipa, a ta je priča značajno pod utjecajem igara Luke Modrića i njegova prijatelja Garetha Balea.

Proteklih pet godina hrvatski je as dostigao globalne vrhove, kako po momčadskim, tako i osobnim dosezima. Osvojio je 12 trofeja, od čega čak 3 Lige prvaka, španjolski naslov, Kup kralja, nizao nacionalne, europske i svjetske superkupove. Na individualnom planu je doživio velike počasti uvrštavanjem, po izboru trenera i igrača, u najbolje momčadi Lige prvaka i FIFPro (globalno), proglašavan je najboljim veznim igračem Španjolske i praktično Europe i svijeta...

U pet godina je Modrić u Madridu dva puta prije vremena produživao ugovor, čime je Florentino Perez pokazao kako je od ne nužnog, tog igrača ubrzo prepoznao kao ‘doživotnog u Realu’.

Sa 32 godine španjolski mediji i navijači smatraju ga motorom Reala i već neko vrijeme ‘kukaju’ što će biti kada Modrić bude završio karijeru. Ugovor s Blancosima traje mu do 2020. godine, a tada će imati 35 ljeta. Tko zna što donose te duge skoro tri godine, ali je Zinedine Zidane od prošle zime odlučio što će činiti s Modrićem.

Dakle, francuski virtuoz iz igračkih dana, a sada ponajbolji svjetski trener po rezultatima, namijenio mu je recept Cristiano Ronaldo. Obojicu igrača Zidane će štedjeti tzv. manjih utakmica, dozirati im nastupe na način da u odlučujući dio sezone, od sredine ožujka nadalje, uđu fizički svježi.

Zato ga je i poštedio nastup protiv Getafea prošle subote u španjolskom prvenstvu, a da bi sa Spursima bio rekuperiran od dvostrukog iscrpnog reprezentativnog izazova protiv Finske i Ukrajine.

Učinak Luke Modrića u Realu Madridu (2012-2017.)

U pet godina osvojio 12 trofeja

223 utakmice

11 pogodaka

33 asistencije

Učinak Luke Modrića u Tottenhamu (2008-2012.)

Dva plasmana u Ligu prvaka

157 utakmica

17 pogodaka

27 asistencija

Linker
19. travanj 2024 05:45