REUTERS/Alberto Lingria
POGLED STRUČNJAKA

SINOĆ JE POTVRĐENO DA AJAX OVE SEZONE IGRA DALEKO NAJLJEPŠI I NAJBOLJI NOGOMET U EUROPI Velikog Fabija Capella posebno oduševila jedna stvar

JUVENTUS - AJAX 1:2 Nakon Reala iz Madrida, klub iz Amsterdama izbacio i Torineze
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. travanj 2019. 11:48

Tko zna hoće li do finala? Tko zna, ako ga izbore, hoće li ga osvojiti? No, sinoć je potvrđeno ono što se nazrelo u senzacionalnom im nastupu u Madridu, kad su eliminirali Real, da Ajax igra ove sezone daleko najljepši i najbolji nogomet u Europi!

To u kakvom su stilu pobijedili u Torinu 2:1, nakon što ih je uobičajeni Cristiano Ronaldo svladao u 28. minuti za vodstvo Juventusa, eto to pokazuje da ova momčad Kopljanika ima šampionski gard.

- Ne znam što se dogodilo u igri Juventusa u drugom poluvremenu, u odnosu na prvo, ali treba odati priznanje suparniku. Ajax je najzaslužniji što je Juve u nastavku djelovao nemoćan. Senzacionalna je ovo momčad, užitak ih je gledati - oduševljeno je komentirao izvrsni komentator Sky Sport Italia, Giusseppe Bergomi.

Nekadašnji stoper Italije, prvaka svijeta 1982. godine, taj je Mundijal u Španjolskoj osvojio sa 18 godina. Iz njegova kuta posebno zvuči teza kako je fascinantno da ova djeca iz Amsterdama igraju tako zreli nogomet. Bergomijevo oduševljenje podijelio je u studiju i jedan veliki trener, koji je prije 24 godine doživio slična torpeda, od posljednje šampionske generacije Ajaxa, Fabio Capello.

Lomili tempom

- U prvih pola sata Juventus je igrao dobro, visoki presing, igra čovjek na čovjeka, visoki intenzitet, time su stavili u problem Ajax. No, kada se dogodilo izjednačenje, i to vrlo brzo, tada je počela druga utakmica. Ajax je u nastavku igrao impresivno i samo zahvaljujući Szczesnom Juventus nije ranije pao. Lakoća Nizozemaca u igri jedan na jedan, to je ključna prevaga u ovom dvoboju jer su tako jednostavno stvarali višak - naglasio je Capello.

Komentari na još jednu fantastičnu predstavu (u drugom poluvremenu) Ajaxa, odnosno na ukupne odnose na utakmici u Torinu, uglavnom su na istom tragu. Nizozemska momčad igra izvanredan nogomet jer ima fizičke moćne, ali i tehnički izvrsno potkovane igrače. Trener Erik Ten Hag dao im je vrlo jasan taktički pečat, kojim brzi i čvrsti Ajaxovi igrači pokrivaju cijeli teren. Sjajni su tako u protoku lopte, a što onda znači za suparnika, dade se razumjeti i iz očiglednog umora, koji je u posljednjih pola sata potpuno onemoćao pokušaj reakcije domaće momčadi. Juventus je u toj jalovosti u nastavku utakmice podsjetio na slabost Reala protiv istog suparnika. Takvi učinci dovoljno govore o snazi Ten Hageove momčadi.

Doduše, Juventus je doista dobro počeo utakmicu. Napali su visoko, nisu dali razviti igru gostima, pa iako bez neke ozbiljnije šanse, a do pogotka su domaćini došli u prekidu igre. Centaršut Pjanića iz kornera iskoristio je Ronaldo za ‘tap-in’ glavom u 28. minuti.

Gosti se međutim nisu uspaničili, kao da su imali u planu da im se to može dogoditi, samo su nastavili sa ‘svojom igrom’. Dobro je za njih da su brzo izjednačili, i to uz prilično dozu sreće. Ziyech je pucao s distance, odbila se lopta u gužvi i došla je Van de Beeka, koji je sam ispred Szczesnog precizno pogodio mrežu u lijevi vratarov kut.

Nakon tog pogotka, iz minute u minutu, Ajax je rastao, a Juventus gubio dah. Naravno da se osjetio izostanak niza važnih igrača pogotovo za ovakvu utakmicu. Allegri nije mogao računati na borbenog i snažnog Mandžukića, ozlijedio se i Douglas Costa, koji je u Amsterdamu pokazao da može stvoriti Kopljanicima velike probleme. Izuzetno se osjetilo i neigranje kartoniranog stopera Chiellinija u obrani. Dybala je zauzeo mjesto u vršku napada, te je uz nekoliko dobrih inicijativa pokazao da može biti koristan. No, Argentinac se ozlijedio pred kraj poluvremena i tako je propustio ostaviti trag u još jednoj važnoj utakmici.

Ne zna im se kraj

Svoje probleme, uvjetno rečeno, imao je i trener Ajaxa. Zbog kartona nije bilo lijevog bočnog Tagliafica, a njegova zamjena Mazraoui ozlijedio se već u 11. minuti. Ušao je Sinkgraven, koji dugo nije nastupio, pa ga je Ten Hag povukao u 82.minuti, dojam je i zbog fizičkih teškoća.

No ovaj Ajax, tko god nastupa, ima jasnu razrađenu igru, gdje se točno zna što je kome raditi, gdje se mora kretati. U tom smislu nema jednog igrača koji čini čuda, tipa Messi u Barceloni ili Ronaldo u Juventusu, nego kolektivno Ajax stvara čudo u igri.

Kako su u prvih 20 minuta drugog dijela ‘tukli po bokovima’ grogirani Juventus, to je bilo senzacionalno. Razigrao se napadački trojac Neres - Tadić - Ziyech, kojima su se pridodavali odlični Van de Beek, Schone i De Jong, a iz pozadine je plitku formaciju, u oba smjera, diktirao nevjerojatno zreli 19-godišnji lider, De Ligt. Prije nego je u još jednom skoku nakon kornera nadvisio obranu domaćina, te postigao gol za pobjedu, De Ligt je imao šansu. Isto tako Ajax je do drugog pogotka propustio barem 4-5 zicer prilika, odajući u jednom trenu i dojam kako egzibicijski žele poentirati...

Na kraju su zasluženo pobijedili, a njihov ulaz u polufinale kroz dvije sjajne utakmice je više nego uvjerljiv u kontekstu igre. Ajax, koji živi svoje periodične cikluse uspjeha, upravo je u onom koji podsjeća na posljednju veliku generaciju, onu iz sredine 1990-ih godina, kada su bili prvaci Europe. Tadašnja Van Gaalova momčad je dominirala igrom, kao što ova Ten Hagova danas djeluje drugačija u odnosu na sve druge u trci za Ligom prvaka.

Dokud će stići biti će itekako zanimljivo vidjeti. Kao i kakve će posljedice na projekt Juventus - Ronaldo - Allegri imati još jedan neuspješan pohod na Ligu prvaka?

Linker
23. travanj 2024 19:12